Urtekildens planteleksikon

Startside > Urtemedisin > Medisinplanter > YERBA MATE  

YERBA MATE
Ilex paraguariensis
 
ANDRE NORSKE NAVN
Mate, matekristtorn. 
 
VITENSKAPELIG NAVN / SYNONYMER
Ilex paraguariensis St.Hil.
Ilex paraguayensis St.Hil.
Ilex mate St.Hil.
 
NAVN PÅ ANDRE SPRÅK
SVENSK:   Mate.
DANSK:  Mate / Paraguaykristtorn / Paraguaytebusk.
ISLANDSK:  Indíánaþyrnir.
FINSK:  Matee.
ENGELSK:  Mate / Yerba mate / Erva mate / Paraguay tea / Brazil tea / South American holly / St. Bartholomew’s tea / Jesuit’s tea / Hervea / Green gold of the Indios.
TYSK:  Mate / Yerba-Mate / Matestrauch / Yerbabaum / Paraguay-Tee / Stechpalme.
FRANSK:  Maté / Yerba maté / Arbre à maté / Houx / Thé du Paraguay.
SPANSK:  Yerba mate / Hierba mate / Aceba / Yerva de palos.
 
FAMILIE
Kristtornfamilien (Aquifoliaceae).
Illustrasjon hentet fra Köhler's Medizinal-Pflanzen

BOTANISK BESKRIVELSE

Yerba mate er en alltidgrønn busk eller et tre som kan bli 20 m høyt i naturen, men når det blir dyrket beskjæres det til et buskformet, 4-8 m høyt tre for å gjøre det lettere å høste bladene. Treet har hvite blomster med 4 kronblad og alternerende, læraktige, opptil 15 cm lange, ovale blad med markert midtnerve og brede tenner i bladkanten. Planten får røde steinfrukter med en diameter på 4-6 mm. Bladene har en aromatisk og karakteristisk duft og en bitter og sammentrekkende smak.

 
UTBREDELSE

Yerba mate er viltvoksende i Paraguay, Uruguay, det nordlige Argentina og det sørlig Brasil. Planten er i disse landene viltvoksende langs elver og bekker, men mesteparten av det som selges av yerba mate kommer fra omfattende dyrking av planten i de samme landene, i tillegg til i Spania og Portugal.

 
DROGER / ANVENDTE PLANTEDELER

Mate folium, eller Herba Ilicis paraguarensis: Tørkede blad av yerba mate. Planten som bladene høstes fra kalles yerba mate, mens drikken som blir laget av bladene kalles mate, evt. maté. Bladene av yerba mate tørkes ved hjelp av kunstig varme for at de skal beholde fargen, pulveriseres og lagres i sekker i omkring et år før de brukes til å lage drikken. Fra hvert tre plukkes bladene bare hvert tredje år. Yerba mate finnes i handelen som tørkede og knuste blad, eller som et grovt pulver. Planten dyrkes imidlertid på ulike måter og under forskjellige forhold, og på samme måten som med grønn te og svart te gjør ulike dyrkingsmetoder og forskjellig behandling av bladene at de foreligger i svært mange ulike kvaliteter og smaker.

 
INNHOLDSSTOFFER

Yerba mate inneholder xanthin-derivater (0,5-2 % koffein, omkring 0,2 % teobromin, mens teofyllin finnes i mindre mengder), triterpenoide saponiner, 10 % klorogensyre, polyfenoler, inntil 16 % garvestoffer, flavonoider (quercetin, rutin og kaempferol), 0,3 % eterisk olje (med bl.a. eugenol og geraniol), vanillin, menisdaurin, et nitrilglukosid, mineraler (bl.a. kalsium, jern, magnesium, mangan, kalium, sink, silisium og svovel), 15 aminosyrer og vitaminene B og C. I levende planter er xanthinene (koffein m.fl.) bundet til sukkerstoffer, fenoler og garvestoffer, men frigjøres gjennom risting og/eller en gjæringsprosess. Saponinene som er funnet i bladene til yerba mate kalles matesaponiner, og generelt er saponiner kjent for å stimulere immunsystemet.

 
URTENS EGENSKAPER OG VIRKNING

Stimulerende, oppkvikkende, styrkende, motvirker tretthet, betennelseshemmende, astringerende (sammentrekkende), antiseptisk, antiallergisk, mildt avførende (kraftig avførende i store mengder), urindrivende, svettedrivende, blodrensende, krampeløsende, mildt smertestillende, appetittundertrykkende, vektreduserende, forbrenner fett, fordøyelsesfremmende, magestyrkende, galledrivende, hjerteregulerende, blodåreutvidende, blodtrykkssenkende, antidepressiv, balanserer og roer ned nervesystemet, demper nervesmerter, immunstimulerende, foryngende og afrodisierende. Yerba mate er en antioksidant som kan bekjempe frie radikaler.

 
URTEN KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER

Yerba mate kan brukes ved tretthet, nedstemthet, milde depresjoner, nervøse spenninger, stress, hodepine, migrene, nevralgier, revmatiske plager, artritt, allergier, høyfeber, bihulebetennelse, forkjølelser, forstoppelse, overvekt, diabetes, tungmetallforgiftning, dårlig hukommelse og konsentrasjon, kreft i formeringsorganene, godartet prostataforstørrelse (BPH), skjørbuk og verkesår.

 
 
YERBA MATE

For mer enn 300 år siden observerte jesuitt-misjonærer at en gruppe søramerikanske indianere åt bare kjøtt. Til tross for dette utviklet de ikke skjørbuk. Jesuittene konkluderte med at indianerne måtte være beskyttet av teen de drakk. Navnet på denne drikken, mate, kommer fra Quechua-ordet mati, som er betegnelsen på koppen som teen ble drukket av, og som var laget av et uthult gresskar. 

Det var jesuittene som introduserte yerba mate for de europeiske nybyggere i Sør-Amerika, og i våre dager er det et av verdensdelens mest populære stimulerende midler. I Argentina, Paraguay og Uruguay er drikken mate mer populær enn kaffe og alle andre former for te. Gjennom historien har mate i Sør-Amerika vært drukket for å få energi, styrke, økt konsentrasjon og oppvakthet, og som et næringsmiddel. Mange søramerikanske land anser mate som en nasjonaldrikk, og bare i Argentina blir det solgt mer enn 200 merker med mate. Urten er også en viktig ingrediens i mange populære søramerikanske leskedrikker. Mate ble på 1970-tallet introdusert i USA som en kaffeerstatning, og det er også relativt nylig at mate er blitt kjent i Europa som et alternativ til indisk eller kinesisk te.

Medisinsk virkning av yerba mate

Yerba mate gir en kortvarig økning i den fysiske og psykiske energien, og mate anbefales som et styrkemiddel ved mindre tretthet og svekkelse, kortvarig minsket mental og fysisk yteevne, og ved rekonvalesens. Teen inntas som en stimulerende drikk på samme måte som vanlig te, og har en virkning som minner om te og kaffe. Yerba mate gir også større utholdenhet, og på lange reiser som varte i flere dager inntok de innfødte ofte ikke andre forfriskninger enn mate. Den tradisjonelle bruken av mate ved tretthet, kan forklares ved innholdet av koffein, som er et kjent stimulerende stoff med evne til å gi bedre idrettsprestasjoner og øke den kognitiv yteevnen ved stress og mangel på søvn.

Viktige egenskaper ved yerba mate er at urten stimulerer nervesystemet, er svakt smertelindrende og virker styrkende, betennelseshemmende, krampeløsende, blodåreutvidende, svettedrivende, hjertestyrkende og urindrivende ved unormalt liten urinutskilling (oliguri). Alle tre xanthinene (koffein, teobromin og teofyllin) har urindrivende egenskaper, og dette forklarer den tradisjonelle bruken av mate som et urindrivende middel. Vanndrivende midler kan hjelpe til å lindre den oppblåste følelsen som skyldes væskeopphopninger ved premenstruelt syndrom. Kvinner som plages med PMS, kan derfor gjerne drikke mate under de plagsomme dagene før menstruasjonen.

Det blir sagt at yerba mate renser blodet og har foryngende egenskaper, og da urten hjelper til å rense kroppen for avfallsstoffer uten å skade den gunstige tarmfloraen, drikker en del personer mate når de er på en rensende diett eller fastekur. Mate drikkes også for å bedre hukommelsen og konsentrasjonen. Som medisinplante brukes yerba mate ellers ved tretthet, milde depresjoner, hodepine, migrene, diabetes, forstoppelse, allergier og nevralgiske og revmatiske smerter som artritt. Det blir ellers sagt at mate bidrar til at vi på en bedre måte tåler varmt og fuktig vær.

Yerba mate styrker sammentrekningen av hjertemuskelen og øker også hjerterytmen. Urten fremmer nedbrytningen av glykogen til glukose og nedbrytningen av fett til frie fettsyrer og glyserol. Det er samvirkningen av mange av urtens innholdsstoffer som gir de medisinske effektene. Koffeinet er delvis kombinert med fenolsyrer, og dermed blir den stimulerende virkningen på sentralnervesystemet redusert. Studier antyder at mate skiller seg fra andre drikker som inneholder koffein, ved at den forårsaker avslapping hos glatte muskelceller og også styrker hjertemuskelen.

Yerba mate blir brukt en del som et hjelpemiddel for å gå ned i vekt, noe som bl.a. bygger på at urten er kjent for å kontrollere appetitten. Forskere i Sveits gjennomførte en studie på mennesker som viste at yerba mate kunne være gunstig med tanke på vektreduksjon. De merket seg en termogen virkning hos friske personer som inntok mate, noe som indikerte en økning av andelen fett som ble brukt som energi. I et annet forsøk, ble yerba mate gitt sammen med guarana (Paullinia cupana) og damiana (Turnera diffusa). Denne blandingen gjorde at det tok lengre tid å tømme tarmene, noe som medførte at man følte seg mett lengre, og dermed ble matinntaket redusert.

Slik virker yerba mate

Kliniske studier antyder at yerba mate hemmer enzymet lipoksygenase, som er involvert ved betennelser og betennelsessykdommer. Urten er også funnet å være en hemmer for monoaminoksidase (et enzym som er involvert i nedbrytningen av stoffer som adrenalin). Monoaminoksidasehemmere (MAO-hemmere) er en gruppe medisiner som brukes som antidepressiva. Teobromin er et mildt urindrivende stoff som også virker avslappende på den glatte muskulaturen og er en svak stimulans for sentralnervesystemet. Klorogensyre er vist å kunne hemme biosyntesen av prostaglandiner og leukotriener, og kan framvise en galledrivende, antibakteriell og antiviral virkning. Urten har dessuten antioksidantvirkning, hovedsakelig på grunn av innholdet av kaffesyrederivater.

På samme måte som roten av brennesle (Urtica dioica), er mate en aromatasehemmer. Dette gjør at mate er en gunstig drikk for de som lider av østrogenavhengig kreft i formeringsorganene, inklusive noen former for brystkreft og prostatakreft. Også elder menn som plages av godartet prostataforstørrelse (BPH) har kunnet erfare bedring etter inntak av mate, så det kan være lurt av mannfolk som har denne plagen å gå over fra å drikke kaffe og vanlig te til å innta mate i stedet.

Yerba mate inneholder relativt mye vitamin C, som i tillegg til å forhindre skjørbuk også hjelper til å beskytte mot vanlig forkjølelse. Med bakgrunn i urtens innhold av garvestoffer, blir mate brukt til vask og omslag ved verkesår og betennelser.

Mate som nytelsesdrikk

Yerba mate ble opprinnelig brukt av innfødte indianere i Guarani- og Quechua-stammene. Flere steder i Sør-Amerika drikkes mate oftere enn kaffe og svart te. Teen blir tradisjonelt laget ved at den nederste tredjedelen av koppen som teen tilberedes i, blir fylt med ristede blad av yerba mate og så fylles koppen opp med varmt vann (70-80 °C, ikke kokende). Den bitre teen blir gjerne drukket gjennom et spesielt sugerør av sølv som er utstyrt med en sil på enden for å filtrere bort bladbitene. Dette metallsugerøret kalles en bombilla. Koppen som teen blir drukket fra er gjerne laget av den uthulte frukten av flaskegresskar/kalebass (Lagenaria vulgaris). Koppen blir sendt fra person til person rundt bordet, og alle tar en slurk med det samme sølvrøret. På samme måte som med mange andre tesorter, blir dette brygget gjerne smaksatt med melk, sitron eller brent sukker.

Når mate drikkes av oss i Vesten, tilberedes teen oftest på vanlig måte ved at man tar 1 teskje knuste blad til en kopp kokende vann og lar det trekke i 10 minutter. Av denne teen kan man drikke én kopp inntil tre ganger daglig. Når man anvender kommersielle yerba mate-produkter, følger man anvisningene for tilberedning som står på forpakningen.

I Uruguay drikker hver person i gjennomsnitt te av 10 kg mate årlig, i Argentina i gjennomsnitt 5 kg. En vanlig kopp mate inneholder litt mer koffein (50-100 mg) enn vanlig svart te (10-60 mg), men noe mindre enn kaffe (100-250 mg).

 
Advarsler, bivirkninger og kontraindikasjoner 

Det høye innholdet av garvestoffer gjør at overdosering av mateblad kan irritere magesekken og gi kvalme med brekninger. Mate inneholder koffein, men garvestoffene synes å binde koffeinet og dermed redusere begge stoffenes virkning. De som erfarer at kaffe påvirker søvnen, vil derfor kanskje ikke erfare denne virkningen med mate. Koffein er imidlertid avhengighetskapende og inntak av store mengder mate kan på samme måte som med kaffe gi opphav til nervøsitet, uro, rastløshet og søvnproblemer. Men siden mate inneholder mindre koffein enn kaffe, skaper urten også normalt mindre problemer. De som lider av angst, hjertebank eller søvnløshet bør imidlertid drikke mate med forsiktighet. Det er best å unngå å drikke mate sammen med mat, da det høye innholdet av garvestoffer kan påvirke næringsopptaket.

Overdrevent inntak av mate bør unngås under graviditet og amming, da xanthinderivater skilles ut i morsmelken. Mate bør heller ikke brukes av de som er allergiske for koffein eller andre xanthiner, personer som lider av høyt blodtrykk, hjerteforstyrrelser, verkesår eller angst, eller de som bruker MAO-hemmere (da mate kan forsterke virkningen av disse medisinene). En studie i Uruguay fant at stordrikkere av mate hadde økt risiko for spiserørskreft. Dette funnet har ingen betydning for de som bare drikker en kopp i ny og ne. De som har blitt diagnostisert med spiserørskreft, bør imidlertid unngå mate. Gi ikke mate til barn under to år. Hos eldre barn bør dosen reduseres i forhold til barnets vekt. Er du over 65 år, lønner det seg å starte med en lav dose og øke gradvis, hvis man føler for det.

 

Tørkede og knuste blad av yerba mate. Foto ©: Rolv Hjelmstad
KILDER
Antol, Marie Nadine: Healing Teas.  New York, Avery Publishing Group 1996.
Atkins, Rosie, et al.: Herbs. The Essential Guide for a Modern World.  London, Rodale International Ltd. 2006.
Castleman, Michael: The New Healing Herbs.  Emmaus, PA, Rodale 2009.
Chevallier, Andrew: Damms store bok om medisinske urter.  Oslo, N. W. Damm & Søn 2003.
Foster, Steven and Rebecca L. Johnson: Desk Reference to Nature's Medicine.  Washington D.C., National Geographic 2006.
Juneby, Hans Bertil: Fytomedicin - en fickhandbok om medicinalväxter.  Gamleby, Artaromaförlaget 1999.
Kane, Charles W.: Herbal Medicine. Trends and Traditions.  Lincoln Town Press2009.
Karalliedde, Lakshman & Indika Gawarammane: Traditional Herbal Medicines, a guide to their safer use.  London, Hammersmith Press Ltd. 2008.
Mars, Brigitte: The Desktop Guide to Herbal Medicine.  Laguna Beach. Basic Health Publications, Inc. 2007.
Skenderi, Gazmend: Herbal Vade Mecum. 800 Herbs, Spices, Essential Oils, Lipids Etc. Constituents, Properities, Uses, and Caution.  Rutherford, New Jersey, Herbacy Press 2003.
Stuart, Malcolm: The Encyclopedia of Herbs and Herbalism.  London, Orbis Publishing 1979.
Van Wyk, Ben-Erik & Michael Wink: Medicinal Plants of the World.  Portland, Oregon, Timber Press 2004.
Williamson, Elisabeth M.: Potter's Herbal Cyclopaedia.  Essex, Saffron Walden 2003.
 
http://www.rain-tree.com/yerbamate.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Mate_%28beverage%29
 

VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten eller preparater hvor urten inngår.


© Urtekilden

Tekst og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden.

Denne siden ble sist endret 06.02.2021
Indeks norske navn
Indeks vitenskapelige navn