Urtekildens planteleksikon

Startside > Urtemedisin > Medisinplanter > KARRIPLANTE  

KARRIPLANTE
Helichrysum italicum
 
ANDRE NORSKE NAVN
Stråblomst, karristråblom, helichrysum. 
 
VITENSKAPELIG NAVN / SYNONYMER
Helichrysum italicum (Roth) G.Don
Gnaphalium italicum Roth
Helichrysum angustifolium (Lam.) DC.
Til utvinning av den eteriske oljen Immortelle benyttes underarten serotinum, som har følgende vitenskapelig navn:
Helichrysum italicum ssp. serotinum (Boiss.) P.Fourn.
  
NAVN PÅ ANDRE SPRÅK
SVENSK:  Curryört / Curryplanta / Curryeternell.
DANSK:  Karryplante / Evighedsblomst.
ENGELSK:  Curry plant / Immortelle / Italian everlasting / Whiteleaf everlasting / Yellow chaste-weed.
TYSK:  Italienische Strohblume / Italienisches Sonnengold.
FRANSK:  Immortelle d'italie / Eternelle jaune / Immortelle d'italie.
SPANSK:  Siempreviva del monte / Sempreviva olorosa / Sol de oro / Yesquera / Helicriso.
KINESISK:  Yong jiu hua.
 
FAMILIE
Kurvplantefamilien (Asteraceae).
Foto ©: Rolv Hjelmstad
Flere bilder av karriplante

BOTANISK BESKRIVELSE

Karriplante er en 10-60 cm høy, alltidgrønn halvbusk som danner tuer med en omkrets på opptil 1 meter. Bladverket er intenst sølvfarget og består av smale, nålelignende og sølvgrå blad som blir opptil 3 cm lange. Bladene kan være sparsomt hårete til nesten glatte, eller hvithårete. Planten blomstrer om sommeren og høsten med små, dypt gule, knappelignende blomster som sitter i inntil 8 cm brede klaser. De små reinfannlignende blomstene beholder fargen når de tørkes og blir ofte blir brukt i dekorasjoner med tørkede blomster. Underarten serotinum, som brukes til utvinning av eterisk olje, har sterkt aromatiske blad som blir inntil 4 cm lange. Hele planten dufter kraftig av karri, særlig etter regn. Karriplante er en forholdsvis ukjent krydderplante hos oss, men den er mer brukt sørover i Europa og i England. Selv om planten er flerårig, er den lite herdig og må på våre breddegrader overvintres frostfritt.

 
UTBREDELSE
Karriplante er hjemmehørende i Sør-Europa, sørvestlige Asia og nordvestlige Afrika, og vokser på tørre steder.
 
DROGER / ANVENDTE PLANTEDELER

Bladene brukes som krydder. En eterisk olje som kalles Helichrysum eller Immortelle utvinnes ved vanndampdestillering av friske blomster og blomstrende topper av underarten Helichrysum italicum ssp. serotinum. Oljen har en urteaktig og søt duft, og blir fremstilt i Frankrike, Italia, Korsika, Serbia og Kroatia. Høykvalitets olje fås ved destillering innen 24 timer etter høsting, og unge planter gir størst utbytte. Helichrysum stoechas er en annen art i samme planteslekt med lignende kjemiske egenskaper, og de to artene blir ofte destillert sammen. Ved bruk av et løsningsmiddel får man en absolutt, og utvinningen av denne skjer mest i Grasse-regionen i Frankrike.

 
INNHOLDSSTOFFER

Den eteriske oljen inneholder geraniol, linalool, nerol (alkoholer), nerylacetat (ester) og pinen (terpen), og noen små innslag av andre stoffer.

 
URTENS EGENSKAPER OG VIRKNING
Smak / Energi: Aromatisk / Kjølig og tørr.

Den eteriske oljen som kalles immortelle er angitt å ha følgende egenskaper: Foryngende, cellefornyende, mulig immunstimulerende, slimløsende, krampeløsende, antimikrobiell, antiseptisk, virushemmende, bakteriehemmende, sopphemmende, astringerende, fordøyelsesfremmende (tarmgassdempende), leverstyrkende, galledrivende, urindrivende, mykgjørende, rensende, avgiftende, helende, antikoagulerende, betennelseshemmende, anti-allergen, blodtrykksregulerende, stressdempende, antidepressiv, nervestyrkende og beroligende.

 
URTEN KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER

Immortelle brukes innen aromaterapien ved betent hud, utslett, eksem, psoriasis, hudrevner, skrammer, arr, akner, hudbetennelser (dermatitt), byller (abscesser), utvidete kapillærårer, blåmerker, allergiske tilstander, bakterieinfeksjoner, soppinfeksjoner (candida, fotsopp og ringorm), smerter, revmatisme, artritt, hodepine, migrene, blærekatarr, herpes simplex, tilstopninger i lever og milt, galleblæreforstyrrelser, irritasjonshoste, kikhoste, forkjølelse med feber, influensa, bronkitt, astma, nedstemthet, utmattelse, sløvhet og depresjon.

 
KARRIPLANTE

Slektsnavnet Helichrysum kommer fra det greske ordet helios som betyr sol, og chrysos som betyr gylden eller gull, og viser til blomsterfargen. Artsnavnet italicum viser til at planten vokser i Italia. Ordet immortelle kommer fra latin via fransk og betyr udødelig. Det brukes også som synonym til ordet eternell.

Tradisjonell bruk av karriplante

Karriplante er primært en krydderplante, og med sine vakre sølvgrå blad og sennepsgule blomster dyrkes den dessuten som prydplante i hager. Siden blomstene beholder fargen når de tørkes, brukes de i tørrblomstdekorasjoner. Både blomster og blad kan brukes i potpurri.

Som medisin har et avkok av karriplante blitt brukt som mageregulerende middel og mot betennelser, soppinfeksjoner og hudutslett. Størst medisinsk virkning og anvendelse har imidlertid den eteriske oljen som destilleres fra planten.

Eterisk olje av karriplante

Helichrysum-olje destilleres fra en underart av karriplanten, Helichrysum italicum ssp. serotinum. Oljen kalles gjerne Immortelle eller Everlasting. Den er vanligvis gul, men noen ganger med et innslag av rødt, og hovedinnholdsstoffene er nerol og nerylacetat, sammen med geraniol, pinen, linalool og noen små innslag av andre stoffer. Oljen brukes mye i parfymer, såper og kosmetikk, både for sin delikate honningduft og for sine lindrende og helende egenskaper.

Immortelle er en foryngende olje som fremmer cellevekst og hjelper til å gjenoppbygge vev, gir energi til organene og bedrer også den generelle flyten i meridianene (energibanene i kroppen). Det er en relativt ukjent olje for folk flest, men den er svært anvendbar. Oljen inneholder et stoff som har cellefornyende virkning, og er i så henseende ganske lik eterisk olje av lavendel (Lavandula angustifolia). Immortelle er en av de oljene som (på samme måte som lavendel) er mest aktiv når den brukes i kombinasjon med andre oljer, noe som også er en fordel, da oljen er både kostbar og kan være vanskelig å få tak i. Den egner seg f.eks. godt i blanding med de fleste sitrusoljene og blomsteroljene, men også sammen med eteriske oljer av nellik og muskatsalvie.

Immortelle øker kroppens egen evne til å heles, noe som tyder på en mulig immunstimulerende virkning. Oljen hjelper til å hele hudrevner, arr, akner, hudbetennelser (dermatitt), byller (abscesser), utvidete kapillærårer og blåmerker. Noen personer har rapportert at de har brukt denne oljen i en blanding med eteriske oljer av bergamott, lavendel og ryllik ved psoriasis, en hudplage som kan være svært vanskelig å behandle, både med aromaterapi og på andre måter. Det er alltid et psykologisk element knyttet til psoriasis, og den ikke-fysiske effekten av immortelle kan være like viktig som den direkte virkningen på huden.

Oljen sies å lette ubehaget ved revmatisme og ved generelle smerter og verk. Til massasje ved artritt og revmatisme kan en god oljeblanding være 95 % eukalyptus-olje og 5 % immortelle-olje tilsatt i en bæreolje i en konsentrasjon på totalt 3 %. Immortelle kan også virke lindrende ved vedvarende hodepine og migrene, og den har ry for å virke gunstig ved blærekatarr og herpes simplex. Oljen demper kløen hvis man brenner seg på brennesle, og candida, fotsopp og ringorm synes å respondere på oljens sopphemmende egenskaper. Immortelle er dessuten en effektiv olje for fordøyelsesorganene, da den reduserer tilstopninger i lever og milt, hjelper ved galleblæreforstyrrelser og regulerer bukspytt- og gallesekresjonen.

Immortelle er både krampeløsende og slimløsende, og kan derfor være til nytte ved all slags hoste, bl.a. for å roe ned en langvarig irritasjonshoste og den krampaktige hosten ved kikhoste (som kan være stressende for et barn). Oljen kan være til generell hjelp for luftveissystemet ved å lindre forkjølelse med feber, influensa, bronkitt og astma. Siden oljen styrker immunsystemet, vil den også kunne bidra til å holde allergier og infeksjoner i sjakk. Immortelle fremmer avslapning og søvn, og det sies også at den kan bidra til å regulere blodtrykket.

På det følelsesmessige planet virker immortelle som et antidepressivt middel, og oljen er blitt beskrevet som "honning for psyken". Den hjelper til å redusere, og muligens også forebygge stress, noe som gjør den særlig relevant ved alle stress-relaterte tilstander. Til forskjell fra mange antidepressive midler, er dette en styrkende olje som er til svært god hjelp for personer som er nedstemt, utmattet, søvnige og svekket. Oljen kan trolig også være til nytte for personer med ME.

Immortelle er en svært trygg olje å anvende, den er ikke giftig, ikke irriterende og den tolereres godt av personer med sensitiv hud. Dette gjør den til en nydelig olje å bruke på babyer og barn (i badevannet og til massasje) og med sin temmelig søte og "harmløs" duft er den velegnet til slik bruk.

Karriplante som krydder

Det er den søte karriduften fra bladene som har gjort karriplante populær som krydderurt. Det finnes imidlertid ikke mange oppskrifter der man bruker karriplanten i matlagingen, noe som nok skyldes at bladene dufter sterkere enn de smaker.

Planten dufter karri (derav navnet karriplante), men urten er ikke med i noen av de utallige karriblandingene som finnes. Bladene gir en mild smak av karri til gryteretter, supper og sauser, og greiner kan tilsettes ris, grønnsaker og eggeretter, men det er tryggest å plukke bort alle kvistene av planten etter at de har gitt karrismak til retten, da de ellers kan forårsake mageplager. Man kan putte et par kvister av karriplante på en flaske med eddik og bruke urteeddiken som salatdressing. Blomsterhoder kan brukes til å trekke te på, og bladene egner seg til smaksetting av brennevin.

Dyrking av karriplante

Karriplante formeres med frø, ved deling, eller med stiklinger som skjæres i løpet av våren eller sommeren og stikkes i god, sandblandet jord som dekkes med plast. Planten krever en solrik vokseplass og trives i svært tørr jord. Plantes den i fuktig og næringsrik jord, får den ikke sin karakteristiske vekst. Er man bare interessert i bladene, kan man fjerne blomstene på knoppstadiet. Uansett bør man klippe av de avblomstrede kurvene etter blomstring.

Det sølvgrå bladverket er en fin kontrast til andre krydderurter, og karriplante kan gjerne plantes sammen med andre tørketålende vekster, som lavendel, salvie, malurt og abrodd. Planter man flere eksemplarer sammen, bør det være en avstand på 30 cm mellom plantene.

 
Advarsler, bivirkninger og kontraindikasjoner 

Immortelle er en svært trygg olje å anvende, den er ikke giftig, ikke irriterende og den tolereres godt av personer med sensitiv hud.

 

Flere bilder av karriplante
KILDER
Almark, Lisbeth: Doftande växter till nytta och nöje.  Stockholm, Bokförlaget Prisma 2005.
Bown, Deni: The Royal Horticultural Society New Encyclopedia of Herbs & Their Uses.  London, Dorling Kindersley 2002.
Bremness, Lesley: Urter.  Oslo, N.W. Damm & Søn / Teknologisk Forlag 1995.
Davis, Patricia: Aromatherapy. An A-Z. The most comprehensive guide to aromatherapy ever published.  London, Vermilion 2005.
Farrer-Halls, Gill: The Aromatherapy Bible.  London, Godsfield Press 2009.
Ljungqvist, Kerstin: Nyttans växter.  Dals Rostock, Calluna Förlag 2006.
McVicar, Jekka: Urter for kropp og sjel.  Oslo, Hilt og Hansteen 1996.
Olesen, Anemette: Krydderurter i hagen.  Oslo, J. W. Cappelens Forlag AS 2006.
Pullaiah, T.: Encyclopedia of World Medicinal Plants. Vol I-V.  New Dehli (India), Regency Publications 2006.
Salvesen, Anna: Aromaterapi - eteriska oljor för välbefinnande, Del 2.  Artaromaförlaget AB 2002.
Sellar, Wanda: The Directory of Essential Oils.  London, Vermilion 2005.
Tucker, Arthur O. & Thomas DeBaggio: The Encyclopedia of Herbs.  Portland, Timber Press 2009.
Vetlesen, Kari: Krydder-leksikon med urter og smakstilsetninger.  Oslo, Vega Forlag 2011.
 

VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten eller preparater hvor urten inngår.


© Urtekilden

Tekst og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden.

Indeks norske navn
Indeks vitenskapelige navn
 
Denne siden ble sist endret 22.06.2021