Urtekildens planteleksikon

Startside > Urtemedisin > Medisinplanter > TYRKERDRAKEHODE  

TYRKERDRAKEHODE
Dracocephalum moldavicum
 
ANDRE NORSKE NAVN
Tyrkermynte, moldoviansk sitronmelisse.
 
VITENSKAPELIG NAVN / SYNONYMER
Dracocephalum moldavicum L.
Dracocephalum moldavica L.
Moldavica moldavica (L.) Britt.
 
NAVN PÅ ANDRE SPRÅK
SVENSK:  Turkisk drakblomma / Turkisk meliss.
DANSK:  Moldavisk hjertensfryd / Moldavisk citronmelisse / Dragehoved.
FINSK:  Tuoksuampiaisyrtti.
ENGELSK:  Moldavian dragonhead / Dragonhead / Moldavian balm.
TYSK:  Türkischer Drachenkopf / Türkische Melisse / Moldavische Melisse.
 
FAMILIE
Leppeblomstfamilien (Lamiaceae).
Foto ©: Rolv Hjelmstad
Flere bilder av tyrkerdrakehode

BOTANISK BESKRIVELSE

Tyrkerdrakehode er en ettårig, velduftende urt. Stenglene er rette, 30-60 cm lange, med motsatte, tannete blad. Blomstene er blå (sjelden hvite) og sitter i aks i toppen av stengelen. Blomstrer i juli-august. Blomstene er tokjønnete og blir bestøvet av insekter. Planten er nært beslektet med drakehode (Dracocephalum ruyschiana), som er viltvoksende i Norge.

 
UTBREDELSE

Tyrkerdrakehode er naturlig viltvoksende i Sentral-Asia (ved Svartehavet), Øst-Europa og Mellom-Europa.

 
DROGER / ANVENDTE PLANTEDELER
Av tyrkerdrakehode anvender man frisk eller tørket urt, og en eterisk olje som utvinnes ved vanndampdestillasjon. Fra frøene kan det presses ut en fet olje som kan brukes i hudpleieprodukter og i kosttilskudd. Tyrkerdrakehode lukter og smaker som sitronmelisse (Melissa officinalis), men beholder både lukt og smak lengre enn denne. Duften av sitron blir sterkere når planten tørkes.
 
INNHOLDSSTOFFER

Tyrkerdrakehode er rik på eterisk olje (0,83 % er målt i urten). Hovedbestanddelene i den eteriske oljen er geraniol, nerol, geranial, neral, geranylacetat og nerylacetat, med geraniol og geranylacetat som de viktigste. Urten inneholder videre flavonoider (bl.a. kaffeinsyre og rosmarinsyre) og garvestoffer. Fra frøene kan det presses en fet olje som er rik på linolensyre, en essensiell fettsyre.

 
URTENS EGENSKAPER OG VIRKNING

Urten, og den eteriske oljen som utvinnes av den, har lignende egenskaper som sitronmelisse, og virker astringerende, antiseptisk, betennelseshemmende, sårhelende, krampeløsende, beroligende, styrkende og lindrende. Frøene virker astringerende, fordøyelsesfremmende, styrkende og slimhinnebeskyttende, og er en rik kilde for linolensyre.

 
URTEN KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER

Urten eller den eteriske oljen kan brukes ved sår, betennelser, gikt, revmatisme, forkjølelse, nyrebetennelser, leverplager, mageplager, høyt blodtrykk, nervøse spenninger, svimmelhet, hjertebank, migrene og søvnløshet.

 
 
TYRKERDRAKEHODE

Tyrkerdrakehode er en aromatisk urt som i lange tider har vært brukt i folkemedisinen i de områdene hvor planten er viltvoksende. I den seinere tid er det startet dyrking av urten for utvinning av en eterisk olje fra de overjordiske delene av urten, og for å presse ut en fet olje fra frøene.

Folkemedisinsk bruk av tyrkerdrakehode

I folkemedisinen har tyrkerdrakehode vært brukt som et antiseptisk, styrkende og sårhelende middel. Urten har vært anvendt bl.a. ved sår, betennelser, lever- og mageplager. Frøene virker astringerende, fordøyelsesfremmende og styrkende, og har vært brukt som et slimhinnebeskyttende middel ved feber.

Tyrkerdrakehode som krydder og urtete

Tørket eller frisk urt kan brukes i salater og fiskeretter. Videre er sitronduftende urter fine å bruke i urteteer. Som eksempel vet vi at urtete av sitronmelisse (Melissa officinalis) løfter stemningen og gir mot, samtidig som den virker beroligende. Den medisinske virkningen av urten har man imidlertid bare så lenge drogen dufter sitron, og denne duften taper sitronmelissen raskt. Hvis sitronmelissen du har bare lukter som tørt høy, har den mistet mesteparten av sin virkning. Som erstatning for sitronmelisse kan man bruke tyrkerdrakehode. Urten dufter som sitronmelisse og har lignende egenskaper, men tørket tyrkerdrakehode beholder både duft og smak mye lenger enn sitronmelissen.

Eterisk olje av tyrkerdrakehode

Den eteriske oljen fra tyrkerdrakehode kan brukes på samme måte som oljen fra sitronmelisse. Til utvortes anvendelse kan man bruke 10-20 dråper i 100 ml baseolje og smøre denne oljeblandingen på huden for å oppnå en lindrende, krampeløsende og beroligende virkning ved for eksempel gikt, revmatisme, vanlig forkjølelse, nyrebetennelser, høyt blodtrykk, nervøse spenninger og søvnløshet. Oljen virker også betennelseshemmende og sårhelende. Innvortes kan man dryppe 1-2 dråper av den eteriske oljen på en sukkerbit som får smelte i munnen. Det kan virke bra ved nervøse spenninger, svimmelhet, hjertebank og migrene. I stedet for å innta oljen på en sukkerbit, kan man innånde dampen fra 2-4 dråper eterisk olje i en bolle med varmt vann. Oljens friske duft av sitron gjør at den er anvendelig både til parfyme og krydder.

Frø som er rike på fet olje

I tillegg til den eteriske oljen, er en fet olje som kan presses fra frøene i ferd med å bli et viktig produkt fra tyrkerdrakehode. Mens anvendelse av de overjordiske delene av den blomstrende planten (til urtete og utvinning av eterisk olje) har vært praktisert lenge, er utvinning og bruk av den fete oljen i frøene av heller ny dato. Ved kaldpressing og filtrering av kald olje, får man jomfruolje, som er av høy kvalitet og rik på den essensielle fettsyren linolensyre. Daglig inntak av essensielle fettsyrer er nødvendig for at kroppen skal fungere skikkelig. Totalsammensetningen av oljen er i det hele tatt svært gunstig med tanke på forholdet mellom umettede og mettede fettsyrer. Oljen egner seg godt til bruk i kosmetiske preparater og kosttilskudd.

Dyrking av tyrkerdrakehode

Urten er grei å dyrke, også i Norge. Planten er ettårig og kan sås direkte på vokseplassen. Med forkultur i veksthus får man planter som blomstrer tidligere, men bladavlingen kan bli dårligere. Det tar normalt 70-80 døgn fra såing til blomstring. Foretrekker en vokseplass med god jord og mye lys. Tyrkerdrakehode er en dekorativ prydplante og en god honningplante. For å få en mer forgreinet plante, kan man knipe av toppskuddene.

 
Advarsler, bivirkninger og kontraindikasjoner 

Det er i tilgjengelige kilder ikke funnet noen advarsler knyttet til bruk av tyrkerdrakehode.

 

Flere bilder av tyrkerdrakehode
KILDER
Galambosi, Bertalan: Økologisk urtedyrking i Norden.  Ås, Forskningsparken i Ås. Infosenteret 1994.
Olesen, Anemette: Krydderurter i hagen.  Oslo, J. W. Cappelens Forlag AS 2006.
 

VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten eller preparater hvor urten inngår.


© Urtekilden

Tekst og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden.

Denne siden ble sist endret 06.02.2021
Indeks norske navn
Indeks vitenskapelige navn