Urtekildens planteleksikon

Startside > Urtemedisin > Medisinplanter > EKTE SYPRESS  

EKTE SYPRESS
Cupressus sempervirens
 
ANDRE NORSKE NAVN
Middelhavssypress.
 
VITENSKAPELIG NAVN / SYNONYMER
Cupressus sempervirens L.
 
NAVN PÅ ANDRE SPRÅK
SVENSK:  Cypress.
DANSK:  Ægte cypres.
FINSK:  Aitosypressi / Italian sypressi.
ENGELSK:  Cypress / Italian cypress / Mediterranean cypress.
TYSK:  Zypresse / Echte Zypresse / Italienische Zypresse.
FRANSK:  Cyprès / Cyprès commun / Cyprès d'Italie.
SPANSK:  Ciprés común.
KINESISK:  Pien po.
 
FAMILIE
Sypressfamilien (Cupressaceae).
Foto ©: Rolv Hjelmstad
Flere bilder av ekte sypress

BOTANISK BESKRIVELSE
Ekte sypress er et høyt, søyleformet, eviggrønt tre med tynne greiner. Treet blir inntil 30 meter høyt, men er vanligvis lavere. Det har små, enkjønnete blomster og får runde, gråbrune kongler.
 
UTBREDELSE
Opprinnelig hjemmehørende i det østlige middelhavsområdet, men det er et treslag som dyrkes i utstrakt grad og betraktes nå som viltvoksende i Frankrike, Italia, Korsika, Sardinia, Sicilia, Spania, Portugal, Nord-Afrika, England og i noe mindre grad på Balkan. Dyrking for utvinning av olje foregår primært i Frankrike, Spania og Marokko.
 
DROGER / ANVENDTE PLANTEDELER
Medisinsk er det primært den eteriske oljen fra ekte sypress som benyttes. Oljen fremstilles ved vanndampdestillasjon av skudd, nåler og kongler, som høstes på seinvinteren eller tidlig om våren.

Det kan også lages en tinktur av ekte sypress ved å la knuste kongler ligge på 60 % sprit i 14 dager før de siles fra. Bruk 1 del kongler til 5 deler sprit. Av denne tinkturen kan man benytte 5-30 dråper i litt vann tre ganger daglig før måltider. Dette er et tradisjonelt remedium som ikke lenger er i særlig mye bruk i urtemedisinen.

 
INNHOLDSSTOFFER
Den eteriske oljen inneholder bl.a. pinen, camphen, sylvesteren, cymen og sabinol.
 
URTENS EGENSKAPER OG VIRKNING
Den eteriske oljen av ekte sypress har antirevmatisk, antiseptisk, krampeløsende, beroligende, astringerende, urindrivende, blodstillende, svettedempende, blodårestyrkende og  blodåresammentrekkende virkning. Oljen virker dessuten insektavskrekkende. Den brukes som duftstoff i enkelte cologner, etterbarberingsvann og parfymer.
 
URTEN KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER
Den eteriske oljen kan brukes ved åreknuter, ødemer, cellulitt, hemoroider, fet hud, dårlig blodomløp, blødende tannkjøtt, kraftig menstruasjon, menstruasjonskramper, muskelkramper, leggkramper, nervøse spenninger, astma, forkjølelse, bronkitt, krampeaktig hoste, revmatisme, artritt, muskelsmerter, overdreven svetting (nattsvette, fotsvette, hetetokter), hyppig vannlating og inkontinens.
 
 
EKTE SYPRESS

Sypress var høyt skattet som medisin og røkelse i de gamle sivilisasjonene og er av tibetanerne fremdeles brukt til renselse. De gamle grekerne brukte konglene, findelt og utbløtt i vin, til behandling av dysenteri, opphosting av blod, astma og hoste. Egypterne forbandt treet med døden og det latinske ordet sempervirens betyr evig grønn, noe som kan være knyttet til troen på et evig liv. Treet ses ofte på kirkegårder og gravsteder i middelhavslandene. Ekte sypress er for lite hardfør til å vokse på friland i Norge.

Eterisk olje av ekte sypress

Sypressolje fremstilles ved vanndampdestillering av kvister med bar og kongler. Det gir 1,3-1,5 % eterisk olje. Oljeproduksjonen foregår i Sør-Europa og Nord-Afrika. Fargen på oljen kan variere, men er normalt lysegul, gulgrønn eller olivengrønn. Den er ikke løselig i vann, men løser seg i alkohol og vegetabilske oljer. Sypressolje har en krydderaktig duft med innslag av sitrus, kamfer og terpentin. Oljen har fikserende egenskaper, dvs. at den gjør at duftblandinger fordamper saktere og dermed blir mer holdbare.

Anvendelse av sypressolje

Eterisk olje av sypress er i første rekke bra for blodkretsløpet. Den virker astringerende og dermed blodstillende. Aromaterapeuter utnytter disse åresammentrekkende egenskapene til å helbrede ødelagte blodkar og tilfeller av overflødig væskestrøm, for eksempel ved cellulitt og kraftige menstruasjonsblødninger. Når sypressolje benyttes i hudpleiemidler, er det også først og fremst på grunn av den sammentrekkende virkningen. Den tørker ut småsår og heler arr, hudsprekker, eksem, blåmerker, utvidede blodkar i hudoverflaten, åreknuter og hemoroider. Da den er antiseptisk, kan oljen dessuten være bra ved akner og uren hud. Oljen brukes ellers i hårmidler for fett hår og flass, da den regulerer fettproduksjonen i hårbunnen. Sypress reduserer også svetteproduksjonen ved at svettekjertlene trekker seg sammen. Oljen anvendes derfor i en del fotkremer mot sterk fotsvette. Den brukes dessuten i etterbarberingsvann, eau de cologne og parfymer, særlig de som skal ha "herredufter".

Sypressolje er muskelstimulerende og kan virke bra ved kramper, revmatiske smerter, smertefulle menstruasjoner og klimakteriebesvær. Oljen er svært god til å få i gang blod- og lymfesirkulasjonen, og da den i tillegg er urindrivende, brukes den i allment avgiftende og blodrensende massasjer. På fordøyelsen virker sypressolje antiseptisk, krampeløsende og beroligende på magen ved diaré.

Psykisk virker oljen avslappende og kan bidra til å roe sinnet ved nervøsitet og sorg. Den skjerper konsentrasjonen og hjelper til å samle flakkende tanker. Oljen kan brukes i en duftlampe i soverommet ved innsovningsvansker.

Innvortes bruk av ekte sypress

Brukt innvortes virker sypressolje uttørkende på hele systemet. Den anvendes når noe skal trekkes sammen og når væskeflyten skal begrenses. Det kan for eksempel være ved sterk svetting, diaré og kraftige menstruasjonsblødninger. Oljen brukes også ved for kraftig vannlating og for å minske sengevæting, dette til tross for at den er urindrivende. Innvortes virker oljen dessuten krampeløsende og allment styrkende, og kan ordineres ved kikhoste og annen krampeaktig hoste, forkjølelser, influensa, dårlig hals, samt ved revmatiske smerter.

 
Advarsler, bivirkninger og kontraindikasjoner

Den eteriske oljen av sypress er i utgangspunktet ikke giftig og den er heller ikke irriterende eller sensibiliserende (allergen). Sypressolje må ikke brukes tidlig i svangerskapet, og den bør heller ikke brukes hvis man har høyt blodtrykk. Oljen må ikke masseres direkte på åreknuter. Innvortes bruk av den eteriske oljen må kun skje under kyndig veiledning. Oljen er brannfarlig.

 

Flere bilder av ekte sypress
KILDER
Chevallier, Andrew: Damms store bok om medisinske urter. Oslo, N.W. Damm & Søn 2003.
Hepburn, Bernie: Aromaapoteket.  Oslo, Hilt og Hansteen / Bokklubben Energica 1994.
Lawless, Julia: The Illustrated Encyclopedia of Essential Oils.  Shaftesbury, Element Books 1995.
McIntyre, Anne: Kvinnens urtebok.  Oslo, Grøndahl og Dreyers Forlag AS 1995.
Ody, Penelope: Joint Pains. London, Souvenir Press 2001.
Price, Shirley: Aromaterapi for vanlige plager.  Oslo, Gyldendal Norsk Forlag 1993.
 

VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten eller preparater hvor urten inngår.


© Urtekilden

Tekst og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden.

Denne siden ble sist endret 08.12.2017
Indeks norske navn
Indeks vitenskapelige navn