Urtekildens planteleksikon

Startside > Urtemedisin > Medisinplanter > CAULOPHYLLUM  

CAULOPHYLLUM
Caulophyllum thalictroides
 
ANDRE NORSKE NAVN
Squaw root.
 
VITENSKAPELIG NAVN / SYNONYMER
Caulophyllum thalictroides (L.) Michx.
Leontice thalictroides L.
 
NAVN PÅ ANDRE SPRÅK
SVENSK:  Azurbär.
DANSK:  Løveblad / Squaw root.
ENGELSK:  Blue cohosh / Papoose root / Squaw root / Blueberry root / Blue ginseng / Yellow ginseng / Caulophyllum.
TYSK:  Frauenwurzel / Blauer Hahnenfuss.
FRANSK:  Caulophylle faux-pigamon / Cohosh bleu.
SPANSK:  Cohosh azul.
 
FAMILIE
Berberisfamilien  (Berberidaceae).
Foto ©: Rolv Hjelmstad

BOTANISK BESKRIVELSE
Caulophyllum er en saktevoksende, flerårig urt med kraftig rotstokk og blågrønne, sammensatte blad. Planten har gulgrønne til purpurfargede, stjerneformede blomster, som utvikler seg samtidig med de nye bladene. Får dypt blå bær som er giftige. Planten blir normalt 30-75 cm høy og vokser på fuktige plasser, som i myrer og langs vassdrag.
 
UTBREDELSE
Naturlig utbredt i det østlige Nord-Amerika fra Manitoba til Alabama, dessuten i Canada.
 
DROGER / ANVENDTE PLANTEDELER
Særlig jordstengelen og røttene anvendes. Røttene er gulbrune utvendig, hvite til gule innvendig, og har en bittersøt smak. De samles om høsten og tørkes for å anvendes i medisinske preparater. Som regel sankes viltvoksende planter, men urten kan også dyrkes. Et homeopatisk middel som kalles Caulophyllum lages ved at den friske roten trekkes i alkohol, fortynnes og potenseres.
 
INNHOLDSSTOFFER
Metylcytisin (caulophyllin), baptifolin, anagyrin, magnoflorin, tannin, steroid-saponiner, harpiks, gummi, citrollol, fosforsyre, fytosteroler og stivelse.
 
URTENS EGENSKAPER OG VIRKNING
Smak / Energi: Bitter og søt / Varm og tørr.
Krampeløsende, urindrivende, svettedrivende, menstruasjonsfremmende, livmorstimulerende, fødselsforberedende, svangerskapsforebyggende, antirevmatisk, betennelseshemmende, avførende, avslappende, nervestyrkende og middel mot innvollsorm.
 
URTEN KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER
Rastløshet, angst og smerter under svangerskap og fødsel. Kan brukes ved falske veer, kynnere, etterveer, menstruasjonssmerter, uregelmessige eller mangelfulle menstruasjonsblødninger, leddbetennelser, revmatisme, gikt, magekramper og innvollsorm.
 
 
CAULOPHYLLUM

Caulophyllum, eller squaw root som planten ofte kalles, har vært en populær legeplante hos et stort antall innfødte amerikansk indianerstammer. Den ble først og fremst brukt som kvinnemedisin. Urten er særlig kjent for å forsterke sammentrekningene under fødselsveene. Den styrkende virkningen setter fart i svake veer og er til størst hjelp når forsinket fødsel skyldes svakhet og tretthet, eller manglende muskelstyrke i livmoren. Den brukes spesielt for å få kvinner til å slappe av under fødselen og for å lindre rastløshet, angst og smerte under svangerskapet.

Den krampeløsende virkningen er med på å sørge for at livmoren holder på det voksende fosteret, slik at fødselen ikke skjer for tidlig. Caulophyllum kan ellers avhjelpe forsinket eller uregelmessig menstruasjon, og hindre kraftige menstruasjonsblødninger og menstruasjonssmerter.

Indianerne brukte roten også som svangerskapsforebyggende middel, samt mot lidelser i kjønnsdeler og urinveier. De europeiske nybyggerne lærte caulophyllum å kjenne av indianerne og planten ble tatt opp i den amerikanske farmakopéen fra 1905. Nåværende bruk atskiller seg ikke markant fra den tradisjonelle. Urten blir stadig betraktet som en legeplante som spesielt henvender seg til kvinner og blir brukt som livmorstyrkende middel som kan lindre smerter i livmor og eggleder. Forskning publisert i 1999 slår imidlertid fast at noen av caulophyllums alkaloider kan forårsake misdannelser hos fosteret. I ett tilfelle hvor et barn ble født med hjertefeil, oppdaget man at moren hadde tatt caulophyllum under svangerskapet. Selv om dette ene tilfellet ikke bør være avgjørende, anbefales det at gravide og ammende ikke inntar caulophyllum (se ellers under advarsler).

Andre anvendelsesområder for caulophyllum

Caulophyllum kan dempe betennelser og brukes enkelte ganger til behandling av leddbetennelse, gikt, revmatiske lidelser og lette magekramper. Planten virker avslappende og styrkende på nervesystemet.

Caulophyllum i homeopatien

Innen homeopatien regnes middelet Caulophyllum å ha to hovedfunksjoner: For det første brukes det mot revmatisme som angriper de mindre leddene i hender og føtter, fulgt av uregelmessige, jagende, krampelignende smerter. Fingre, tær og ankler kan være stive, og håndleddene kan være vonde. For det andre benyttes Caulophyllum ved problemer i livmoren, som kraftig blødning og manglende kontroll over livmormusklene. Middelet kan brukes når fødselen ikke utvikler seg som den skal, f.eks. når veene er svake, uregelmessige, eller sammentrekningene er veldig smertefulle, men ineffektive. Caulophyllum gis også mot falske veer. Det kan dessuten hjelpe til å hindre spontanabort og lindre sterke smerter etter fødselen. Middelet hjelper også mot menstruasjonssmerter, og fordi det stimulerer livmoren, kan det hjelpe kvinner som har uteblitt menstruasjon. Caulophyllum regnes som et rent kvinnemiddel, og passer best for personer som er rastløse, nervøse og som lider av søvnløshet.

 

Advarsler, bivirkninger og kontraindikasjoner 

Dette er ikke en urt for selvmedisinering, og den skal bare tas under faglig veiledning. Bærene er giftige, og det har forekommet av barn er blitt forgiftet etter å ha spist bær. Roten kan irritere slimhinnene, og bladene og stenglene kan irritere huden og gi kontakteksem. Mulige bivirkninger ved inntak av caulophyllum kan være brystsmerter, irritasjon i magetarmsystemet, alvorlig diaré, kramper, høye blodsukkerverdier, høyt blodtrykk og irritasjon av slimhinner etter kontakt med pulverisert ekstrakt.

Preparater med caulophyllum kan påvirke kvinners menstruasjonssyklus og kan forandre naturens egen timeplan for fødsler. Selv om caulophyllum i århundrer har vært brukt for å fremkalle livmorsammentrekninger, er det i den seinere tid blitt kjent at planten inneholder alkaloider som kan være giftige for fosteret. Det anbefales derfor at urten ikke brukes av gravide og ammende. Den må i alle fall ikke brukes tidlig i svangerskapet.

Vær ellers oppmerksom på at inntak av caulophyllum kan gi interaksjon med andre medisiner, f.eks. hjerte- og blodtrykksmedisiner. Derfor er urten kontraindikert for pasienter med hjertesykdommer. Stoffet metylcytisin i urten kan dessuten gi nikotinliknende forgiftningssymptomer.

 
KILDER
Bown, Deni: The Royal Horticultural Society New Encyclopedia of Herbs & Their Uses. London, Dorling Kindersley 2002.
Chevallier, Andrew: Damms store bok om medisinske urter. Oslo, N.W. Damm & Søn 2003.
Duke, James A.: The Green Pharmacy Herbal Handbook.  Rodale / Reach 2000.
Fetrow, Charles W. & Juan R. Avila: Professional's Handbook of Complementary & Alternative Medicine.  Springhouse, Pennsylavania, Springhouse Corporation 1999.
Lockie, Andrew & Nicola Geddes: Den store boken om Homeopati.  Oslo, Hilt & Hansteen / Bokklubben Energica 1996.
Lockie, Andrew: Homeopati.  Oslo, N.W. Damm & Søn AS 2002.
McIntyre, Anne: Kvinnens urtebok.  Oslo, Grøndahl og Dreyers Forlag AS 1995.
Skidmore-Roth, Linda: Mosby's Handbook of Herbs & Natural Supplements.  St. Louis, Mosby 2001.
Tierra, Michael: The Way of Herbs. New York, Pocket Books 1998.
 

VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten eller preparater hvor urten inngår.


© Urtekilden

Tekst og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden.

Denne siden ble sist endret 30.03.2011
Indeks norske navn
Indeks vitenskapelige navn