ENGKARSE |
Cardamine pratensis |
|
ANDRE NORSKE NAVN |
Melkeblomst, teblomst, tebuske, karseblomst,
myrblomst. |
|
VITENSKAPELIG NAVN
/ SYNONYMER |
Cardamine pratensis
L. |
Cardamine dentata
Schult. |
Cardamine nymanii Gand. |
Cardamine palustris (Wimm.
& Grab.) Peterm. |
|
NAVN
PÅ ANDRE SPRÅK |
SAMISK: Jeaggesuorbmagoahti. |
SVENSK: Ängbräsma / Äkta ängsbräsma / Ängskrasse. |
DANSK: Engkarse. |
ISLANDSK:
Hrafnaklukka. |
FINSK:
Luhtalitukka / Niittyluhtakaali. |
ENGELSK: Cuckoo
flower / Lady's smock / Meadow cress / Bittercress / Bog pink / Milkmaids. |
TYSK: Wiesen-Schaumkraut
/ Wiesenschaumkraut / Himmelfahrtsblume / Kälberschwanz / Käseblume
/ Regenblume. |
FRANSK: Cardamine des
prés / Cressonnette. |
SPANSK:
Berro de
prado. |
|
FAMILIE |
Korsblomstfamilien
(Brassicaceae). |
|
|
|
BOTANISK
BESKRIVELSE |
Engkarse er en flerårig, ca. 30 cm
høy plante med tydelig rosett av finnete blad med lansettformede til
runde småblad og der endebladet er noe større og nyreformet. Stengelbladene
er finnete med smale småblad eller fliker.
Blomstene har fire blekfiolette eller hvite, 8-12 mm lange kronblad og
gule pollenknapper. Blomstene etterfølges av skrått opprette, inntil 4
cm lange skulper. Mange steder vil frøene sjelden modnes og plantene
formerer seg da med løsrevne småblad fra rosett- og stengelbladene.
Hele planten har en skarp smak.
Engkarse blomstrer om våren når gjøken kommer til Europa, derav det
engelske navnet Cuckoo flower. I Norge skjer blomstringen i mai og
juni. Engkarse har en sirkumboreal
utbredelse, og det finnes en rekke småarter eller underarter. I Norge
er tre slike underarter skilt ut. |
|
|
UTBREDELSE |
Engkarse er utbredt i det nordlige Europa, nordlige Asia og Nord-Amerika.
Arten er i
Norge funnet i alle deler av landet, men planten er mest vanlig i kyststrøkene fra Akershus til
Trøndelag. Engkarse forekommer ofte i store mengder i plener og
fuktige enger, særlig på Vestlandet. |
|
|
DROGER
/ ANVENDTE
PLANTEDELER |
Nasturtii
pratensis herba: Hele planten av engkarse. Urten plukkes om våren eller
tidlig på sommeren og brukes helst frisk, men kan også tørkes. Unge
skudd, blad og blomster kan brukes som karse i sauser og supper. |
|
|
INNHOLDSSTOFFER |
Engkarse er rik på
mineraler og vitaminer, særlig vitamin C. Urten inneholder dessuten
sennepsoljeglykosider, som gir den skarpe smaken. |
|
|
URTENS
EGENSKAPER OG VIRKNING |
Appetittstimulerende,
fordøyelsesfremmende, krampeløsende, hostedempende, slimløsende,
urindrivende og stimulerende. |
|
|
URTEN
KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER |
Dårlig fordøyelse,
dårlig appetitt, skjørbuk, nyrestein, hoste og astma. |
|
|
 |
|
ENGKARSE |
Som mange arter i
korsblomsterfamilien, inneholder engkarse sennepsoljeglykosider. Urten har
derfor lignende egenskaper som de vi finner hos vanlig sennep. Det høye
innholdet av vitamin C har gjort at engkarse er blitt brukt mot skjørbuk
på samme måte som skjørbuksurt (Cochlearia
officinalis).
Engkarse er sjelden brukt
i våre dagers urtemedisin, men et varmtvannsuttrekk av bladene har i
tidligere tider blitt anvendt til å behandle dårlig fordøyelse og for å
fremme appetitten. Den blomstrende planten virker krampeløsende,
slimløsende, fordøyelsesfremmende, urindrivende og stimulerende. Den kan
brukes innvortes til behandling av dårlig appetitt, svak fordøyelse,
nyrestein, hoste og astma.
Engkarse kan spises
Bladene og unge skudd av
engkarse kan spises rå, eller kokes som en grønnsak. De er rike på
mineraler og vitaminer, men har en bitter og skarp smak som minner om
matkarse, om enn litt beskere. Bladene er tilgjengelige tidlig om våren og
kan være et verdifullt bidrag til salatbollen, eller de kan brukes på
smørbrød eller i supper og sauser. Også blomstene og blomsterknoppene kan
spises rå, og har på samme måte som bladene en skarp karselignende smak.
De er fine å bruke som garnityr. Brukt sammen med andre grønne
matplanter, egner engkarse seg til pesto. |
|
Advarsler,
bivirkninger og kontraindikasjoner
Det er i tilgjengelig litteratur
ikke funnet noen opplysninger om bivirkninger eller kontraindikasjoner
knyttet til bruk av engkarse. |
|
 |
Flere bilder av engkarse |
|
KILDER |
Bown, Deni: The Royal Horticultural Society New Encyclopedia of
Herbs & Their Uses. London, Dorling Kindersley 2002. |
Bremness,
Lesley: Den store urteboken. Oslo, Gyldendal Norsk Forlag A/S 1990. |
Bremness, Lesley: Urter.
Oslo,
N.W. Damm & Søn / Teknologisk Forlag 1995. |
Hermansen,
Pål: Kystens vakre vekster.
Oslo,
Universitetsforlaget 1990. |
Holmboe,
Jens: Gratis mat av ville planter.
Oslo, Nikolai Olsens Boktrykkeri 1941. |
Jonsson,
Sune & Stina Jonsson: Villblomster. Markens urter i bilder og tekst.
Oslo, Teknologisk Forlag 1980. |
Norman, Edle Catharina og Sofie
Grøntvedt Railo: Norges spiselige planter og
bær. Vilt, vakkert og velsmakende fra tidlig vår til sen høst. Oslo,
J.M. Stenersens Forlag AS 2015. |
Stuart, Malcolm: The
Encyclopedia of Herbs and Herbalism. London,
Orbis Publishing 1979. |
|
|
 |
VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved
bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for
eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten
eller preparater hvor urten inngår.
|
©
Urtekilden |
Tekst
og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken
elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden. |
Denne siden
ble sist endret 10.07.2022 |
Indeks norske navn |
Indeks vitenskapelige navn |
|
|
|