HARERUG |
Bistorta vivipara |
|
ANDRE NORSKE NAVN |
Hele planten, eller bare de spiselige yngleknoppene, har mange
dialektnavn, som f.eks.
rypesure, sauetunge, råpå,
haremat, kråkemat,
krøkebygg, fuglefrø, musgras, fjellrug, mannagryn,
perlegras og niprell.
[se ellers Høeg 1974]. |
|
VITENSKAPELIG NAVN
/ SYNONYMER |
Bistorta vivipara
(L.) Delarbre |
Polygonum viviparum
L. |
Persicaria vivpara (L.) Ronse Decr. |
Polygonum fugax
Small |
Polygonum macounii Small ex Macoun. |
|
NAVN
PÅ ANDRE SPRÅK |
SAMISK: Gieddedáđir / Gieddenjuolas /
Njoammildáđir / illjojuopmu. |
SVENSK: Ormrot
/
Liten ormrot. |
DANSK: Topspirende
pileurt. |
ISLANDSK: Kornsúra. |
FINSK: Nurmitatar. |
ENGELSK: Alpine
bistort / Alpine knotweed / Serpent grass. |
TYSK: Knöllchen-Knöterich. |
FRANSK: Renouée vivipare. |
|
FAMILIE |
Slireknefamilien (Polygonaceae). |
|
|
|
BOTANISK
BESKRIVELSE |
Harerug er en 5-30
cm høy, flerårig urt med en kort og grov jordstengel.
Blomsterstilken har noen få spredte blad, mens planten ved basis har
mer velutviklede blad som er lansettformede og med bladstilk.
Bladplaten, som er mørkt grønn på oversiden og blekt grågrønn på
undersiden, har innrullet bladkant. Harerug blomstrer med hvite
eller rosa blomster som sitter samlet i et smalt og tett aks.
Planten får sjelden spiredyktige frø, og formerer seg hovedsakelig
vegetativt med yngleknopper som sitter i den nedre delen av
blomsterakset. Yngleknoppene kan variere i farge, fra lysebrune til
mørkerøde. De har en flaskeaktig form og faller etter hvert ned på
bakken hvor de spirer. Yngleknoppene gror raskt og danner nye
planter, noe som er en fordel i fjellet der vekstsesongen kan være
kort. Artsnavnet vivipara betyr at planten «føder levende
unger», da det komme av de latinske ordene vivus (levende) og
parire (føde). |
|
|
UTBREDELSE |
Harerug er utbredt
i nordlige og arktiske områder i Europa, Asia og Amerika. I Norge er
urten vanlig i det meste av landet, men mer sjelden ute ved kysten
fra Østfold til Rogaland. Harerug vokser på fuktig grasmark, hei,
tundra, snøleier, enger og beiteland, særlig i fjellet. Planten
foretrekker noe baserik jord. |
|
|
DROGER
/ ANVENDTE
PLANTEDELER |
Av harerug kan man bruke roten,
bladene og yngleknoppene. Dette er en urt som neppe er aktuell å bruke som
medisin her i landet. Det er imidlertid greit å vite at roten og
yngleknoppene av harerug er svært næringsrike og kan brukes som nødmat når man ferdes i fjellet. Man kan også raspe av yngleknoppene
mellom tennene og spise dem som «snacks» når man er ute i naturen. |
|
|
INNHOLDSSTOFFER |
Harerugens rotknoll
har i frisk tilstand det høyeste innholdet av karbohydrater som er
målt i noen analysert vill plante i Norden, hele 24 %. Yngleknoppene
har et karbohydratinnholdet på 17 %. Bladene er rike på vitamin C. |
|
|
URTENS
EGENSKAPER OG VIRKNING |
Harerug er en næringsrik urt som kan brukes som mat. Med tanke på
medisinsk virkning har urten astringerende (sammentrekkende),
blodstillende, betennelseshemmende og sårhelende egenskaper. |
|
|
URTEN
KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER |
Kan brukes som en
næringsrik føde i nødssituasjoner. Medisinsk kan harerug anvendes
ved byller, verkesår, sår hals, dårlig ånde, munnsår,
tannkjøttbetennelser, blødende tannkjøtt, løses tenner, diaré,
blødninger, sår, hemoroider, utslett og slangebitt. |
|
|
|
|
HARERUG |
Harerug er en plante som har
vært svært høyt skattet av naturfolk i arktiske områder, og det er som
en spiselig plante at urten har hatt størst betydning. Røttene, bladene
og yngleknoppene er næringsrike og har vært anvendt som mat, særlig i
nødsår. Dette er nevnt i litteraturen fra 1700-tallet og utover.
Yngleknoppene ble raspet av og spist direkte, eller de ble tatt med inn
og spist med melk på (i Oppdal kalt «råppå-søll»). Det var
særlig barn som hadde glede av å spise disse yngleknoppene.
Både
rotstokken og yngleknoppene har god smak og er svært rike på
karbohydrater, og rotstokken er den delen av planten som det er mest mat
i. Den vokser ca. 5 cm nede i bakken og er svakt bøyd. Etter at den er
gravd opp og vasket, kan den spises rå, eller kokes myk (ca. 10 minutter)
og spises med smør eller olje til. Friske eller tørkede rotstokker kan
også anvendes i gryteretter, eller males og brukes som melerstatning.
Slikt harerugmel ble tidligere brukt i stedet for rugmel til å bake
flatbrød, eller det ble spist sammen med melk. Det fortelles at i
nødsårene 1740-1742 var det vanlig at rotstokkene av harerug ble tørket og
malt til mel.
Det er ikke bare
mennesker som kan ha glede av harerugens rotstokker som mat, smågnagerne
hamstrer dem også til vinterforråd. Det er funnet «stabbur» som
fjellrotta har bygd som har inneholdt flere tusen rotstokker. Når vi
dessuten vet at de stivelsesholdige yngleknoppene på harerugplantene
utgjør en viktig føde for ryper og mange andre fugler, er det klart at
denne uanselige planten spiller en stor rolle i fjellets økosystem.
Av bladene bruker man
bare bladskiven, da stilkene er seige. Bladene kan kokes hele og spises,
eller man moser dem etter kokingen til en spinatlignende masse. Bladene
inneholder en god del vitamin C, men har ellers et lavt næringsinnhold.
Harerug som medisin
Den medisinske anvendelsen av
harerug er knyttet til urtens astringerende (sammentrekkende),
betennelseshemmende og blodstillende virkning. Et avkok av roten får en
rødaktig farge og kan brukes som et gurglemiddel ved sår hals og
munnsår, for å rense munnen ved dårlig ånde og til å lindre betennelser
i tannkjøttet. Fra Island er det beskrevet at hvis man tygger på roten,
gjerne sammen med skjørbuksurt (Cochlearia
officinalis) eller andre urter som beskytter mot skjørbuk, vil det
kunne være til hjelp ved løse tenner (at tennene løsner, er et av
symptomene på skjørbuk). Det skal også kunne beskytte mot abort. Urten
skal ellers kunne dempe en diaré og lette urinstrømmen når det tas
innvortes, og fra Kina er det kjent at harerug har vært brukt utvortes
ved blødninger, sår, hemoroider, utslett og slangebitt. |
|
Advarsler,
bivirkninger og kontraindikasjoner
Selv om det ikke
finnes noen konkrete advarsler knyttet til denne urten, skal man
vite at harerug tilhører en plantefamilie der mange arter (f.eks.
engsyre og småsyre) har et høyt innhold av oksalsyre. Denne syren er
ikke giftig i seg selv, men kan binde opp mineraler slik at de blir
utilgjengelige for kroppen, og dermed føre til mineralmangel. Hvis
man koker bladene og rota, vil innholdet av oksalsyre bli redusert.
Med de små mengdene som man normalt spiser av harerug, er problemer
knyttet til et eventuelt oksalsyreinnhold i planten mest av
teoretisk interesse. Personer med tendens til revmatiske plager,
gikt og nyrestein bør imidlertid begrense inntaket av urter som er
rike på oksalsyre, da de kan forverre slike tilstander. |
|
|
Flere bilder av
harerug |
|
KILDER |
Gjærevoll, Olav: Mine fjell.
Oslo, H. Aschehoug & Co. (W. Nygaard) 1994. |
Grey-Wilson,
Christopher og Marjorie Blamey: Teknologisk Forlags Store Illustrerte Flora
for Norge og Nord-Europa. Oslo, N.W. Damm & Søn a.s - Teknologisk Forlag
1992. |
Høeg,
Ove Arbo: Planter og tradisjon. Oslo, Bergen, Tromsø, Universitetsforlaget 1974. |
Jonsson,
Sune: Blomsterboken. Markens urter, lyng og trær.
Oslo, Teknologisk Forlag 1983. |
Källman, Stefan: Vilda
växter som mat och medicin. Västerås, ICA bokförlag 2006. |
Lid, Johannes og Dagny Tande Lid: Norsk flora. 7. utgåva
ved Reidar Elven. Oslo, Det Norske Samlaget 2005. |
Ljungqvist, Kerstin:
Nyttans växter. Dals Rostock, Calluna Förlag 2006. |
Róbertsdóttir, Anna Rósa: Icelandic
Herbs and Their Medicinal Uses. Berkeley, California,
North Atlantic Books 2011 |
Ryvarden, Leif (fagredaktrør):
Norges planter 1. Oslo. J.W. Cappelens Forlag AS 1993. |
|
|
|
VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved
bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for
eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten
eller preparater hvor urten inngår.
|
©
Urtekilden |
Tekst
og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken
elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden. |
Denne siden
ble sist endret 05.05.2022 |
Indeks norske navn |
Indeks vitenskapelige navn |
|
|
|