Urtekildens planteleksikon

Startside > Urtemedisin > Medisinplanter > LEOPARDBLOMST   

LEOPARDBLOMST
Belamcanda chinensis
 
VITENSKAPELIG NAVN / SYNONYMER
Belamcanda chinensis (L.) DC.
Gemmingia chinensis (L.) Kuntze.
Ixia chinensis L.
Belamcanda punctata Moench
Pardanthus chinensis (L.) Ker Gawl.
Iris chinensis
Morea chinensis
 
NAVN PÅ ANDRE SPRÅK
SVENSK: Leopardblomma.
DANSK:  Leopardblomst.
FINSK:  Leopardikurjenmiekka.
ENGELSK:  Leopard lily / Leopard flower / Dwarf tiger-lily / Blackberry lily / Belamcanda.
TYSK:  Leopardenblume.
FRANSK:  Fleur léopard.
SPANSK:  Lirio leopardo.
JAPANSK:  Yakan.
KINESISK:   She-gan.
 
FAMILIE
Irisfamilien (Iridaceae).
Bilder av leopardblomst

BOTANISK BESKRIVELSE
Leopardblomst er en flerårig plante med korte rhizomer og en vifte av grågrønne, sverdlignende blad som blir inntil 50 cm lange. Blomstene er rødoransje med røde prikker, og de etterfølges av fruktkapsler med runde, skinnende svarte frø.
 
UTBREDELSE
Arten antas å være hjemmehørende i Nord-Kina, men finnes nå i mesteparten av Kina. Dessuten i Japan, Indonesia, nordlige India og så langt nordover som til Ussuri-regionen i Øst-Sibir. Blir dyrket som prydplante og er naturalisert i mange land, bl.a. i østlige og sørlige USA. Leopardblomst dyrkes i full sol eller halvskygge. Formeres med frø som sås om våren, og som spirer etter ca. 15 dager. Plantene kan trenge litt dekke i kalde vintrer.
 
DROGER / ANVENDTE PLANTEDELER
Belamcandae chinensis rhizoma: Rotstokken av leopardblomst. Den graves opp om sommeren eller høsten, og tørkes for bruk i avkok, eller pulveriseres for bruk i omslag.
 
INNHOLDSSTOFFER
Leopardblomst inneholder potensielt giftige iridoid-komponenter som belamcandin og iridin. Andre innholdsstoffer inkluderer flavonoider som tectoridin og tectorigenin.
 
URTENS EGENSKAPER OG VIRKNING
En bitter, kald og svakt giftig urt. Motvirker infeksjoner i de øvre luftveiene. Virker feberstillende, slimløsende, antibakteriell, virushemmende, sopphemmende, betennelseshemmende, leverstyrkende, urindrivende, avførende og magestyrkende. Kan fjerner giftstoffer og er brukt som en antidot ved slangebitt.
 
URTEN KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER
Infeksjoner i de øvre luftveiene, astma, opphovninger i halsen, halskatarr, heshet, kronisk bronkitt, betente mandler, kusma, hoste med mye slim, krupp, brystkreft, uregelmessig menstruasjonssyklus, magesmerter og oppsvulmet lever og milt. Utvortes i omslag på utslett og skader som forstuinger.
 
 
LEOPARDBLOMST

Roten av leopardblomst (she-gan på kinesisk) er en bitter og kjølig droge som primært virker på Lungene og Leveren. Den senker feber og demper betennelser. Urten har vist seg effektiv mot en rekke bakterier, virus og sopper, og har også blitt brukt som en antidot ved slangebitt. Roten er ganske viktig i kinesisk urtemedisin, og drogen er med i den offisielle kinesiske farmakopéen fra 1985.

I vestlig terminologi blir she-gan betraktet som febersenkende, avgiftende, slimløsende, fordøyelsesfremmende, urindrivende og oppløsende. Roten er en tradisjonell kreftmedisin ved brystkreft, og er rapportert å kunne fungere som et avføringsmiddel.

She-gan brukes i urteresepter mot opphovnet hals, halskatarr, astma, heshet, kronisk bronkitt, betente mandler, kusma, hoste med mye slim, krupp, uregelmessig menstruasjonssyklus, magesmerter og oppsvulmet lever og milt. Utvortes anvendes den i omslag på skader som forstuinger. Å vaske seg med et avkok av røttene har tradisjonelt blitt brukt mot utslett som kan komme etter langvarig arbeid på rismarkene, og som skyldes en sopp. Roten kokes da i vann i en time, og avkoket tilsettes salt. Når det er avkjølt benyttes det til vask.

Vanlig dosering av leopardblomstrot er 2,5 – 9 g daglig til avkok, eller brukt i pulverform ved omslag. En grøt for bruk i omslag lages ved å blande pulverisert rot med vann.

 
Advarsler, bivirkninger og kontraindikasjoner 

De fleste plantene i irisfamilien anses som giftige, og roten må derfor bare benyttes under tilsyn av kvalifisert terapeut. Leopardblomst er kontraindikert under graviditet.

 
KILDER
Bensky, Dan & Andrew Gamble: Chinese Herbal Medicine. Materia Medica.  Seattle, Washington, Eastland Press Inc. 1993.
Bown, Deni: The Royal Horticultural Society New Encyclopedia of Herbs & Their Uses. London, Dorling Kindersley 2002.
Foster, Steven and Yue Chongxi: Herbal Emissaries. Bringing Chinese Herbs to the West.  Rochester, Healing Arts Press 1992.
HerbalGram nr. 58 (Tidsskrift for American Botanical Council).
 

VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten eller preparater hvor urten inngår.


© Urtekilden

Tekst og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden.

Denne siden ble sist endret 25.11.2017
Indeks norske navn
Indeks vitenskapelige navn