Urtekildens planteleksikon

Startside > Urtemedisin > Medisinplanter > RUNDBELG   

RUNDBELG
Anthyllis vulneraria
 
ANDRE NORSKE NAVN
Rundskolm, reveklo. 
 
VITENSKAPELIG NAVN / SYNONYMER
Anthyllis vulneraria L.
Anthyllis kuzenevae Juz.

Rundbelg er en svært variabel art, og mange underarter er beskrevet. Tre av disse finnes i Norge: Vanlig rundbelg  (Anthyllis vulneraria subsp. vulneraria), fjellrundbelg (Anthyllis vulneraria subsp. lapponica) og fôrrundbelg (Anthyllis vulneraria subsp. carpatica). I omtalen av rundbelg som medisinplante skilles det ikke mellom disse underartene.

 
NAVN PÅ ANDRE SPRÅK
SAMISK:  Gáiccasáhpal.
SVENSK:  Getväppling / Liten getväppling / Harväppling.
DANSK:  Rundbælg / Gul rundbælg.
ISLANDSK:  Gullkollur.
FINSK:  Masmalo.
ENGELSK:  Kidney vetch / Common kineyvetch / Ladie's fingers / Woundwort.
TYSK:  Gemeiner Wundklee / Wundklee / Tannenklee.
FRANSK:  Wondklaver / Anthyllis vulnéraire / Trèfle jaune des sables.
SPANSK:  Vulneraria.
 
FAMILIE
Ertefamilien  (Fabaceae).
Foto ©: Rolv Hjelmstad
Flere bilder av rundbelg
Tegninger av rundbelg

BOTANISK BESKRIVELSE
Rundbelg er en flerårig urt som blir 10-30 cm høy. Hele planten er silkehåret. Grunnbladene og de nedre bladene på stengelen er ulikefinnete med 5-7 småblad. De øvre bladene på stengelen kan ha 9-15 småblad, som alle er avlange eller elliptiske. Blomstene sitter i et tett hode og er gule eller oransjegule, av og til kan de også være røde eller hvite.
 
UTBREDELSE
Utbredt i Europa sør- og østover til Kaukasus, og Nord-Afrika. I Norge er rundbelg relativt vanlig i de sørlige delene av landet, mer sjelden nordover.
 
DROGER / ANVENDTE PLANTEDELER
Hele planten, eller bare blomstene benyttes. Planten kan brukes frisk, eller høstes når den blomstrer og tørkes for seinere bruk.
 
INNHOLDSSTOFFER
Urten er angitt å inneholde saponiner, garvestoffer, slimstoffer, xanthofyll og andre fargestoffer. I blomsterpigmentet finnes dessuten flavonoider.
 
URTENS EGENSKAPER OG VIRKNING
Astringerende (sammentrekkende), sårhelende, rensende, urindrivende, avførende, styrkende, hostedempende, antibakteriell og virushemmende.
 
URTEN KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER
Utvortes på saktegroende sår, verkesår, herpessår, utslett, eksem, frostknuter, infeksjoner og tannkjøttbetennelse. Innvortes ved forstoppelse, oppkast, hoste, og som en generelt styrkende te om våren.
 
 
RUNDBELG

Rundbelg er svært lite omtalt i urtemedisinsk litteratur. Artsnavnet vulneraria viser imidlertid til den folkemedisinske bruken av planten som sårmiddel. Dette er også urtens viktigste bruksområde da innholdet av garvestoffer gjør at rundbelg virker astringerende og dermed sårhelende. Et avkok av planten kan brukes på kompress eller i bad for behandling av småsår, skrammer, verkesår, utslett og eksem, og i gurglevann til munnvask ved betennelse i tannkjøttet.

De tørkede blomstene kan brukes innvortes som urtete. En slik te anvendes som middel mot forstoppelse og som et generelt styrkemiddel om våren. Urtete av rundbelg virker urindrivende, svakt avførende og styrkende på magen. Vanlig dosering som urtete er 2 teskjeer tørket blomst til en kopp kokende vann.

Forskning har vist at pigmentet i rundbelgblomster inneholder flavonoider, som er svært interessante forbindelser med et vidt spekter av medisinske virkninger. Det trengs imidlertid mer forskning for å klarlegge urtens fulle potensial som medisinplante.

 
Advarsler, bivirkninger og kontraindikasjoner

Rundbelg er lite omtalt i urtemedisinsk litteratur, men ingen farer eller bivirkninger er angitt ved bruk i terapeutiske doser. 

 

Flere bilder av rundbelg
KILDER
Podlech, Dieter: Legeplanter.  Oslo, J.W. Cappelens Forlag A.S 1991.
Thomson, William A.R.: Medisinske urter.  Oslo, Teknologisk Forlag A/S 1982.
Volák, Jan & Jiri Stodola: The Illustrated Book of Herbs.  London, Caxton Editions 1998.
Våre Nyttevekster nr. 2-1995.
 

VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten eller preparater hvor urten inngår.


© Urtekilden

Tekst og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden.

Denne siden ble sist endret 23.03.2022
Indeks norske navn
Indeks vitenskapelige navn