RAMSLØK |
Allium ursinum |
|
ANDRE NORSKE NAVN |
Ramslauk, rams, kurams, geiterams, ramsegrass, trollstut. |
|
VITENSKAPELIG NAVN
/ SYNONYMER |
Allium ursinum
L. |
Allium latifolium
Gilib. |
Allium nemorale
Salisb. |
Ophioscorodon ursínum
Wallr. |
|
NAVN
PÅ ANDRE SPRÅK |
SVENSK: Ramslök
/ Rams / Ramsk / St:a Birgittas lök Munklök / Björnlök. |
DANSK: Rams-løg. |
ISLANDSK:
Bjarnarlaukur. |
FINSK: Karhunlaukka. |
ENGELSK: Ramson
/ Bear's garlic / Bear paw garlic / Broad-leaved garlic / Buckrams / Gypsy
onion / Hog garlic / Wild garlic / Wild wood garlic / Wood garlic. |
TYSK: Bärlauch
/ Bärenlauch / Ramsel / Waldknoblauch / Wilder Knoblauch / Wilder Knofel
/ Zigeunerlauch / Hexenzwiebel / Hexenzwiefel. |
FRANSK: Ail sauvage / Ail des bois / Ail des ours. |
SPANSK: Ajo de oso
/ Ajo silvestre. |
|
FAMILIE |
Påskeliljefamilien
(Amaryllidaceae). |
Tidligere plassert i løkfamilien (Alliaceae). |
|
|
|
BOTANISK
BESKRIVELSE |
Ramsløk er en flerårig løkart som blir inntil 30 cm
høy. Den vokser nesten alltid i store bestand og på vokseplassene
kan man kjenne en kraftig løklukt. Lukten er ekstra sterk når
bladene er i ferd med å visne, noe som skjer temmelig tidlig i
vekstsesongen. Fra hver av de ca 4 cm lange og 1 cm tykke hvite
løkene vokser det opp to til tre tungeformede eller bredt lansettformede, 2-5
cm brede blad med lange bladskaft som er vridd en halv gang.
Blomsterstengelen er trekantet og planten blomstrer i mai-juni med
ca. 1 cm brede, hvite, stjerneformede og duftende blomster som
sitter 6-20 sammen i en flat skjerm. Frøkapselen er 3-4 mm bred, med
tre tydelige furer.
Ramsløk kjennes igjen på de brede bladene, de hvite
blomstene som sitter i en skjermlignende blomsterstand og den
kraftige lukten av hvitløk. Bladene til ramsløk ligner
liljekonvallens (Convallaria majalis) og disse to artene må
ikke forveksles da liljekonvall er en temmelig giftig plante.
Liljekonvallens blad mangler lukten av hvitløk, de er blankere og
stivere, og bladskaftet er rødt nederst. Når plantene står i blomst,
er det ingen problemer å se forskjell på ramsløk og liljekonvall. |
|
|
UTBREDELSE |
Ramsløk er viltvoksende i Europa og Asia, og arten dyrkes som
hageplante i Nord-Amerika. I Norge finnes ramsløk i kyststrøk fra
Oslofjorden til Trondheimsfjorden. I Sverige er den sjelden, og i
Finland vokser den bare på Åland. Planten vokser på skyggefulle,
fuktige steder med næringsrik jord, gjerne på steinete grunn i
løvskog og under berg. |
|
|
DROGER
/ ANVENDTE
PLANTEDELER |
Av ramsløk kan man bruke løkene, bladene og
blomstene, og løken regnes som den medisinsk mest virksomme. Urten
anvendes helst frisk i mai-juni, for bladene mister raskt sine
medisinske egenskaper når de tørkes. Friske ramsløkblad kan brukes i
salater og suppe, og ikke minst til pesto.
|
|
|
INNHOLDSSTOFFER |
Ramsløk har lignende virkestoffer som
hvitløk (Allium sativum), blant
annet en eterisk olje som inneholder vinyl- og polyvinylsulfid.
Urten inneholder også aldehyder, mineraler, salter og ganske mye
vitamin C. |
|
|
URTENS
EGENSKAPER OG VIRKNING |
Fordøyelsesfremmende, magestyrkende, galledrivende,
krampeløsende, antiseptisk, bakteriedrepende, soppdrepende,
blodåreutvidende, blodtrykkssenkende, blodrensende,
kolesterolsenkende, triglyseridsenkende, hemmende på sammenklebing
av blodplater, forebyggende mot åreforkalkning og blodpropper,
svettedrivende, febersenkende, urindrivende, slimløsende,
antiastmatisk og ormedrepende. |
|
|
URTEN
KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER |
Dårlig fordøyelse, appetittmangel, gjæring i tarmene,
mye tarmgass, kolikk, tarmkatarr, magesmerter, diaré, innvollsorm,
Candida albicans, åreforkalkning, blodpropp, høyt blodtrykk, astma,
bronkitt, forkjølelse, gikt og sår. |
|
|
|
|
RAMSLØK |
Vi kjenner lite til om ramsløk ble brukt i
folkemedisinen i Norge i eldre tid. Stedvis på Vestlandet hvor det
vokser mye ramsløk, er planten imidlertid velkjent på grunn av sin
intense lukt og smak. På gårdene hvor det vokste ramsløk ble planten
gjerne dårlig ansett, for hvis kyr og geiter beiter på bladene, får
melken, smøret og osten en usmak.
Plantens skarpe løklukt sies å skremme bort
smågnagere. Siden ramsløk vokser i tette bestand, kan planten kvele
annen vegetasjon og ramsløk skal ha vært brukt i humlehager for å
holde ugraset borte.
Ramsløk som medisinplante
Ramsløk blir gjerne kalt for
"vill hvitløk", fordi den både lukter og
smaker som hvitløk (Allium sativum)
og har tilsvarende medisinske egenskaper som denne mer velkjente
krydder- og medisinplanten. Både de friske grønne bladene og de små,
hvite løkene har antibakterielle og desinfiserende egenskaper, og kan
brukes både innvortes og utvortes.
Helt fra oldtiden og fram til våre dager har ramsløk vært brukt som et
blodrensende middel, som medisin ved fordøyelsesplager og som et
forebyggende middel mot infeksjonssykdommer. Ramsløk bidrar til å
balansere tarmfloraen, og å spise frisk ramsløk eller å innta te eller
tinktur av urten kan være nyttig ved plager som dårlig appetitt,
generelt dårlig fordøyelse, diaré‚ kolikk, mye tarmgass og gjæring i
tarmene. Det er også et godt middel ved tilbakevendende tarmbetennelser
som ulcerøs kolitt, Crohns sykdom og irritabel tarm syndrom. For å ta
knekken på innvollsorm, kan man spise frisk ramsløk, eller man lager en
sterk te av ramsløk som brukes som klyster.
Ramsløk har kraftig antibakteriell virkning og er et naturlig
antibiotikum som er virksomt mot en rekke bakterier og sopp, bl.a.
gjærsoppen Candida albicans. Frisk plantesaft av ramsløk
forbedrer blodsirkulasjonen, hemmer sammenklebing av blodplater og har
hjertebeskyttende virkning, faktorer som kan være til nytte for å
forebygge åreforkalkning og blodpropp. Når urten i tillegg kan hjelpe
til å senke et høyt blodtrykk og høye kolesterolverdier, vil ramsløk
kunne bidra til å avverge slagtilfeller og dermed forlenge livet til en
del eldre mennesker. At blodsirkulasjonen blir bedre er til nytte også
for hukommelsen og synet. Ved luftveisplager som astma, bronkitt,
halsbetennelse, forkjølelse og lungeemfysem kan man ha god nytte av
ramsløk, og ved å virke blodrensende hjelper urten også ved
hudproblemer.
Utvortes bruk av ramsløk
Ved utvortes bruk virker plantesaft fra ramsløkbladene mildt
irriterende, den stimulerer det lokale blodomløpet, og hvis den smøres
på huden kan den ha verdi ved behandling av revmatisme og giktplagete
ledd. Kompresser eller omslag av knuste ramsløkblad som holdes på plass
med plastfolie kan legges på betent hud, byller og mindre kutt. Omslaget
fornyes et par ganger om dagen til helbredelsen har funnet sted.
Anvendelse og dosering av ramsløk
Hvis man ønsker å bruke ramsløk som en rensende vårkur, kan man putte en
neve blad i en blender sammen med et glass kaldt vann. Denne
ramsløkjuicen drikkes som den er, eller den blandes med mer vann hvis smaken
blir for sterk. Drikk et glass hver dag i noen uker, eller så lenge man
har tilgang på friske planter. Også løken av ramsløk kan spises. Den har
en kraftig smak av hvitløk, men er temmelig plundrete å samle i større
mengder, da løkene helst bør samles etter at de overjordiske delene av
plantene har visnet ned, og dermed kan de være vanskelige å finne.
Man kan lage tinktur av friske blad og løker av ramsløk. Finsnittet urt
legges på et glass og man fyller opp glasset med 40 % sprit. Blandingen
bør stå i 2-3 uker før urten siles fra og tinkturen er klar til å
brukes. Av denne tinkturen tar man 20-30 dråper i litt vann flere ganger
daglig.
Ramsløk som mat og krydder
Unge ramsløkblad er en god vårgrønnsak og kan kuttes i småbiter og
brukes friske som krydder i salater, sauser og supper, eller de kan
blandes i kremoster og cottage cheese. Ramsløk er en svært fin urt å
bruke til pesto. I varme retter bør bladene tilsettes på slutten av
tilberedningen, for da bevarer man bedre den gode smaken. Bladene bør
helst være samlet før blomstring, og ramsløk kan være et godt alternativ
til hvitløk når man synes hvitløken smaker og lukter for sterkt. Også
blomstene og fruktene på ramsløkplanten kan spises, og de har
sterkere smak enn bladene. Blomstene egner seg dessuten godt
som dekorasjon i salatbollen. Friske ramsløkblad kan oppbevares et par
dager i kjøleskap ved å legge dem i en plastpose med noen dråper vann i. Både
løkene, stenglene og fruktene kan syltes. |
|
Advarsler,
bivirkninger og kontraindikasjoner
Ramsløk har lignende
medisinske egenskaper som hvitløk, men har den fordelen at den tåles
bedre av personer som har problemer med å spise løk og hvitløk.
Ingen helserisiko eller bivirkninger er kjent i forbindelse med
forskriftsmessig bruk av ramsløk i moderate doser. Siden ramsløk har
lavere konsentrasjoner av aktive virkestoffer enn hvitløk, må urten
gjerne brukes i litt store doser for å oppnå terapeutisk effekt. Ved
høyere doser enn anbefalt, kan ramsløk imidlertid gi ubehag i
fordøyelsessystemet, kvalme og oppkast. |
|
|
Flere bilder av
ramsløk |
|
KILDER |
Bremness, Lesley: Urter.
Oslo,
N.W. Damm & Søn / Teknologisk Forlag 1995. |
Burton-Seal, Julie & Matthew Seal: Backyard Medicine. Harvest ang Make Your
Own Herbal Remedies. New York, Skyhorse Publishing 2009. |
Chevallier, Andrew: Damms store bok om medisinske urter. Oslo, N. W. Damm
& Søn 2003. |
Forlaget Det
Beste: Våre medisinske planter.
Oslo, Det Beste A/S 1984. |
Gruenwald, Joerg, et al.:
PDR for Herbal Medicines. Fourth Edition. Montvale, New Jersey,
Thomson Healthcare Inc. 2007. |
Hansson, Marie och Björn: Kryddväxter.
Stockholm, Nordstedts 2010. |
Heino, Raimo: Våra läkande växter. En naturlig väg till ett
friskare liv. Stockholm, Bokförlaget Prisma 2001. |
Hoppe,
Elisabeth: Dyrking og bruk av urter. Oslo, Mortensen 1992. |
Jonsson,
Sune: Blomsterboken. Markens urter, lyng og trær.
Oslo, Teknologisk Forlag 1983. |
Ljungqvist, Kerstin:
Nyttans växter. Dals Rostock, Calluna Förlag 2006. |
Norman, Edle Catharina og Sofie Grøntvedt Railo: Norges spiselige planter og
bær. Vilt, vakkert og velsmakende fra tidlig vår til sen høst. Oslo,
J.M. Stenersens Forlag AS 2015. |
Pettersson, Håkan og Christina: Dyrk krydderurter.
Oslo. N. W. Damm & Søn AS 2005. |
Príhoda, Antonín, Ladislav Urban & Vera
Nicová:
The Healing Powers of Nature. Leicester, Blitz Editions 1998. |
Skenderi, Gazmend:
Herbal Vade Mecum. 800 Herbs, Spices, Essential Oils, Lipids Etc.
Constituents, Properities, Uses, and Caution. Rutherford,
New Jersey, Herbacy Press 2003. |
Thomson,
William A.R.: Medisinske urter.
Oslo, Teknologisk Forlag A/S 1982. |
Torkelsen,
Anna-Elise: I den grønne gryte. Landbruksforlaget 1992. |
Treben,
Maria: Helse fra Guds apotek. Steyr, Østerrike,
Verlag Wilhelm Ennsthaler 1993. |
Vogel,
A.: Den lille doktor.
Teufen,
Verlag A. Vogel 1984. |
|
|
|
VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved
bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for
eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten
eller preparater hvor urten inngår.
|
©
Urtekilden |
Tekst
og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken
elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden. |
Denne siden
ble sist endret 18.03.2022 |
Indeks norske navn |
Indeks vitenskapelige navn |
|
|
|