Urtekildens planteleksikon

Startside > Urtemedisin > Medisinplanter > AGARICUS BLAZEI  

AGARICUS BLAZEI
Agaricus subrufescens
 
ANDRE NORSKE NAVN
Agaricus blazei Murrill, Solens sopp, Livets sopp.

Denne sjampinjong-arten har ennå ikke fått noe offisielt norsk navn. Selv om det vitenskapelige navnet på soppen nå skal være Agaricus subrufescens, er den i fagbøker om medisinske sopper oftest omtalt som Agaricus blazei Murrill. Derfor brukes dette navnet som «norsk navn» på soppen på denne siden. Det finnes en rekke andre sjampinjong-arter med Agaricus som vitenskapelig slektsnavn, men de artene i slekta som forekommer i Norge har fått egne norske navn. Det engelske navnet på soppen er Almond mushroom eller Almond-scented agaricus, og hvis man skulle hatt et tilsvarende norsk navn, ville det vært «mandelduftende sjampinjong». 

VITENSKAPELIG NAVN / SYNONYMER
Agaricus subrufescens Peck. 
Agaricus blazei Murrill
Agaricus brasiliensis Fr.
Agaricus rufotegulis Nauta
 
NAVN PÅ ANDRE SPRÅK
ENGELSK:  Almond mushroom / Almond-scented agaricus / Murrill's agaricus / Sun agaric / Royal sun mushroom / Brazilian sun Mushroom / Mushroom of life / Fungus of God.
TYSK:  Brasilianische Mandel-Egerling / Mandelpilz.
PORTUGISISK:  Cogumelo de Deus / Cogumelo da Vida.
JAPANSK:  Himematsutake / Agarikusutake / Kawarihiratake.
KINESISK:  Ji song rong.
 
FAMILIE
Sjampinjongfamilien (Agaricaceae). 

BOTANISK BESKRIVELSE

Til å begynne med er sopphatten halvkuleformet, men blir seinere konveks med en diameter på 5-18 cm. Overflaten på sopphatten er dekt av silkelignende fiber, som danner små skjell når soppen modnes. Fargen på sopphatten kan variere fra hvit til grå eller rødbrun, og kanten på hatten vil med alderen sprekke opp. Soppkjøttet er hvitt og har en smak som er beskrevet som «grønne nøtter» og en duft av mandler. Skivene er først hvite, seinere rosa og til slutt svart-brune når sporene modnes. Stilken er 6-15 cm høy og 1-1,5 cm tykk, og har en knollformet basis. Stilken blir innhul med alderen og er bomullsaktig mot basis. Ringen på stilken er kraftig og har to lag. Den vender nedover langs stilken, er glatt og hvit på oversiden, og dekt med bomullsaktige skjell på undersiden. Agaricus blazei er spiselig og har en litt søt smak. Den mandelaktige aromaen kommer av stoffene benzaldehyd, benzyl alkohol, benzonitril og metylbenzoat.

 
UTBREDELSE

Agaricus blazei ble opprinnelig beskrevet fra det nordøstlige USA og Canada (som Agaricus subrufescens), og er funnet viltvoksende i California, Hawaii, Storbritannia, Nederland, Taiwan, Filippinene, Iran, Australia og Brasil. Selv om det ofte blir skrevet at soppen opprinnelig stammer fra Brasil, dyrkes og spises den nå over hele verden, og særlig mye i Brasil, Japan, Kina, Korea og USA.

På samme måte som dyrket sjampinjong (Agaricus bisporus), kan Agaricus blazei forekomme på mange ulike substrater. Den vokser gjerne i løvstrø på næringsrik jord, og ofte på steder nær bebyggelse. Dette er en temmelig hardfør art, noe som gjør den til en av de enkleste å dyrke, og den vokser da best på husdyrgjødsel, kompost eller sagflis.

 
DROGER / ANVENDTE PLANTEDELER

Sopphatten med stilk brukes som mat og medisin. Agaricus blazei selges som hel frisk sopp, eller i form av frysetørkede ekstrakter, granulert pulver og produkter i flytende form.

 
INNHOLDSSTOFFER

De bioaktive innholdsstoffene i Agaricus blazei er polysakkarider i form av glukaner (β-1,3-D-glukan, β-1,4-D-glukan, β-1,6-D-glukan, α-1,3-D-glukan, α-1,4-D-glukan, α-1,6-D-glukan), agarikon, proteinbundne polysakkarider (A-PBP og L-PBP), glukomannan, β-1,2-bundet d-mannopyranosyl, vannløselig proteoglukan, pyrogallol, benzosyre, myricetin, quercetin, lignin-derivater, ergosterol, 16 ulike vitaminer, bl.a. vitamin D2 (ergocalciferol) og vitaminer fra B-komplekset, en rekke mineraler (kalium, natrium, kalsium, magnesium, mangan, jern, fosfor, sink, bor, barium, krom, molybden, kobber, vanadium og strontium), 46 enzymer, mange forskjellige fettsyrer og aminosyrer, og unike proteiner (agaritin og agarol).

 
URTENS EGENSKAPER OG VIRKNING
Smak / Energi: Søt og nøtteaktig / Varm og nøytralt fuktig.

Immunmodulerende (balanserer immunsystemet), betennelseshemmende, antikreft (kreftbekjempende), antiangiogentisk (hemmer dannelsen av nye blodårer til kreftsvulster), antioksidant, antibakteriell, antiviral, blodsukkersenkende, kolesterolsenkende, blodfettsenkende, blodtrykkssenkende, leverbeskyttende og prebiotisk.

 
URTEN KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER

Kreft, bivirkninger av kreftbehandling, svekket immunforsvar, autoimmune sykdommer, betennelser, blodforgiftning, tarmbetennelser (Crohn’s sykdom og ulcerøs kolitt), magesår, dårlig fordøyelse, astma, allergier, dermatitt, atopisk eksem, leverbetennelser (hepatitt B og C), diabetes type 2, insulinresistens, hyperlipidemi (for mye blodlipider), høyt kolesterol, arteriosklerose (åreforkalkning), høyt blodtrykk, virusinfeksjoner, bakterieinfeksjoner, lungebetennelse, meningitt, herpes, osteoporose, osteopeni (beinmangel), fot- og munnsykdommer.

 
AGARICUS BLAZEI
I mesteparten av litteraturen som omhandler medisinsk bruk av denne sopparten, er den omtalt under navnet Agaricus blazei Murrill. Da denne sjampinjong-arten ennå mangler et offisielt norsk navn, blir Agaricus blazei brukt som navn på soppen på denne siden, og da uten å ha med autornavnet Murrill. Når Agaricus blazei brukes som «norsk navn», blir det ikke skrevet i kursiv (noe som gjøres med vitenskapelige artsnavn).

Agaricus blazei skal egentlig hete Agaricus subrufescens

Sopparten Agaricus subrufescens ble først beskrevet i 1893 av den amerikanske botanikeren Charles Horton Peck. På slutten av 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet ble den dyrket som matsopp i USA. Sjampinjongen fra Brasil som hadde fått navnet Agaricus blazei Murrill, viste seg imidlertid å være samme art som den som opprinnelig var beskrevet fra Florida. I 2002 forkastet derfor forskerne Didukh og Wasser navnet Agaricus blazei på denne arten, og kalte den (uheldigvis) Agaricus brasiliensis, et navn som allerede var blitt brukt på en annen art, Agaricus brasiliensis Fr (1830). Richard Kerrigan foretok genetisk og interfertilitets-tester av mange ulike stammer av sjampinjonger og viste at prøver av de brasilianske stammene som ble kalt Agaricus blazei og Agaricus brasiliensis var genetisk like, og interfertile med nordamerikanske populasjoner av Agaricus subrufescens. Testingen fastslo også at europeiske prøver fra en art som kalles Agaricus rufotegulis tilhørte samme art. Siden Agaricus subrufescens er det eldste navnet, har det taksonomisk prioritet og skal være det korrekte vitenskapelige navnet på soppen som er omtalt på denne siden. Det mest brukte vitenskapelige navnet på denne medisinske soppen er imidlertid Agaricus blazei Murrill.

Litt mer om sjampinjong-arten Agaricus blazei

I 1945 oppdaget William Alphonso Murrill en ukjent type sjampinjong som vokste i hagen til sin venn R.W. Blaze i Gainsville i California. Til ære for sin venn kalte Murrill denne nye arten for Agaricus blazei Murrill, og publiserte beskrivelsen i et lite kjent vitenskapelig tidsskrift. Etter dette forble soppen ukjent inntil den ble gjenfunnet i 1960 av japanske kaffedyrkere i Brasil. En av dyrkerne, en vitenskapsmann med navnet Takatoshi Furumoto, ble fascinert av den unike smaken på soppen, som minnet ham om smaken av Matsutake-sopp, en annen art i Agaricus-slekta som er svært sjelden og kostbar i Japan. Han påsto at denne brasilianske sjampinjong-arten måtte ha medisinske egenskaper, noe han baserte på at voksne personer som levde i landsbyen Piedade, som ligger i et fjellområde omkring 20 mil vest for Sao Paulo i Brasil, hadde så god helse, var sjelden syke og levde så lenge, noe som måtte skyldes at de ofte spiste denne soppen. Denne sjampinjongen ble ansett som mer enn bare mat, noe som gjenspeiles i de lokale portugisiske navnene Cogumelo da Vida og Cogumelo de Deus, som betyr henholdsvis «livets sopp» og «soppen fra Gud». Tilsvarende er soppen på engelsk kjent under navn som Mushroom of the Sun, Royal Sun Mushroom eller Mushroom of Life. I Kina kalles soppen Ji song rong, som kan oversettes med «kongelig sol sjampinjong».

At folk i landsbyen Piedade hadde så god helse på grunn av denne soppen, er muligens en oppdiktet historie, da det er noen som påstår at innbyggerne i Piedade sjelden eller aldri spiser denne soppen. Noe som imidlertid er sikkert, er at Furumoto sendte prøver av soppen til japanske universitetslaboratorier, og også konsulterte den kjente belgiske botanikeren dr. Paul Heinemann, som gjenkjente soppen som Agaricus blazei Murrill. I japanske laboratorieundersøkelser fant man at soppen inneholdt mye polysakkarider i form av beta-glukaner, og proteiner som proteoglukaner, med immunmodulerende, betennelseshemmende og antikreft egenskaper.

Siden den tid har man dyrket denne soppen i Japan. I starten kalte de den Kawariharatake, som beskriver soppens struktur, inntil en japansk gutt som ble begeistret for soppenes utseende påsto at «de ser ut som virkelige prinsesser!». Etter dette bestemte man seg i Japan for å kalle denne stammen av Agaricus blazei for «prinsessesopp», Himematsutake på japansk. Det ble raskt klart at både mycelet av soppen og fruktlegemene inneholdt svært høye konsentrasjoner av beta-glukaner, som er polysakkarider med immunmodulerende egenskaper og som i tillegg kan forsinke utviklingen av kreft. Som et resultat av dette har Agaricus blazei blitt en av de grundigst utforskede soppene, som med imponerende data omkring dens egenskaper og medisinske virkning gjør at den kan bidra til å bedre mange ulike helsetilstander.

Til tross for at Agaricus blazei er en relativt ny sopp i markedet for medisinske sopper, er det nå den mestselgende medisinske soppen i Brasil, og trolig den tredje mest solgte soppen i Japan. Selv om Agaricus blazei ikke ble populær før på 1960-tallet, da den ble mye dyrket og forsket på i Japan, er preparater laget av Agaricus blazei nå fullt ut godkjente som et tillegg til standard kreftbehandling i Japan og Kina.

Agaricus blazei som medisin

Selv om Agaricus blazei regnes som en «nykommer» blant de medisinske soppene, er den en av de mest spennende. Agaricus blazei er kjent for å inneholde høye verdier av beta-glukaner, og en ekstrakt av soppen inneholder mer av disse stoffene enn noen annen soppart som er analysert. Beta-glukanene i Agaricus blazei foreligger i tre ulike former: β-(1-3)-D-glukan, β-(1-4)-D-glukan og β-(1-6)-D-glukan, alle kjent for å stimulere immunceller som NK-celler (naturlige dreperceller), makrofager, dendrittiske celler og polymorfonukleære levkocytter. I tillegg til beta-glukanene, mener man at soppens effekt på immunsystemet også kan knyttes til andre polysakkarider, slik som proteoglukaner. Agaricus blazei inneholder dessuten rikelig av kraftige antioksidanter, og studier har vist at soppen også kan stimulere immuncellene til å øke produksjonen av cytokiner. De kjente aktive innholdsstoffene i Agaricus blazei omfatter således beta-glukaner, ergosterol (provitamin D2) derivater, glukomannan, mannogalaktoglukan, proteo-glukaner og ribo-glukaner.

Mange forskere tror at beta-glukanene i denne soppen er mer potente enn i noen annen sopp. Den viktigste anvendelsen av produkter som er basert på Agaricus blazei, er som midler til å forebygge og behandle kreft (se eget avsnitt nedenfor). Agaricus blazei blir også gitt ved astma, allergier, diabetes, dermatitt, kronisk hepatitt, arteriosklerose, osteoporose, magesår, dårlig fordøyelse og for å bekjempe infeksjoner som f.eks. blodforgiftning. Soppens betennelseshemmende egenskaper er nyttig ved betennelsestilstander i tarmene (Crohn’s sykdom og ulcerøs kolitt), og den kan brukes som et generelt styrkemiddel. Pasienter med ulcerøs kolitt har følt bedret livskvalitet etter å ha inntatt Agaricus blazei. Studier på mennesker har dessuten vist at Agaricus blazei kan minske insulinresistens hos personer med diabetes type 2, redusere serum glukose, senke kolesterolverdiene og redusere mengden kroppsfett hos overvektige personer. 

Agaricus blazei ved hepatitt

Leveren er et av de viktigste organene i kroppen, og må fungere hvis vi skal holde oss friske og overleve. Til nå finnes det ingen god metode for å kompensere for leversvikt, og det er ikke bestandig mulig å få gjennomført levertransplantasjon. Leveren kan til en viss grad regenereres, men i noen tilfeller kan den påføres alvorlig skade, f.eks. gjennom misbruk av alkohol og overdoser av medisiner og narkotika. Hovedårsaken til leverskader er imidlertid virus-infeksjoner som gir leverbetennelser, særlig hepatitt B og C. Agaricus blazei ekstrakt har blitt testet som behandling for hepatitt C, og gjennom kliniske data har man funnet at en ekstrakt av soppen kan være til nytte, særlig for pasienter med en resistent type av sykdommen. Forskere ved Anti-Cancer Research Center of Japan behandlet 10 pasienter som hadde alvorlig kronisk hepatitt med Agaricus blazei. Behandlingen viste seg å være «særlig effektiv» for to pasienter, og effektiv for de åtte andre, ved å senke leverenzymene, serum globuliner og gallesalter.

Antimikrobielle egenskaper og virkning på immunsystemet

På samme måte som mange andre sopparter, kan Agaricus blazei framvise antimikrobielle egenskaper, og forskning har vist at ekstrakter av soppen har gitt beskyttelse mot de mikroorganismene som er ansvarlige for lungebetennelse, meningitt, herpes og til og med noen typer av polio. En studie fra 2015 på mus viste lovende resultater med denne soppen til behandling av malaria. Antioksidantegenskapene til Agaricus blazei reduserte mengden parasitter, minsket vekttapet og økte overlevelsesraten.

Mens dyrket sjampinjong (Agaricus bisporus) er vist å ha få medisinske egenskaper, noe som skyldes at den inneholder mannogalaktane polysakkarider med betennelsesfremmende virkning, har Agaricus blazei derimot svært høye konsentrasjoner av 1-3, 1-6 beta-glukaner, noe som gjør at den både kan stimulere og roe ned immunsystemet. Dette er tilfelle for en rekke sopparter, og betyr at de både kan fremme immunfunksjonen når immunsystemet er underaktivt, og redusere den immunologiske aktiviteten når immunsystemet har blitt hypersensitivt. Immuniteten styrkes ved å fremme immuncellene funksjon, særlig ved å bedre makrofagenes evne til å gjøre jobben sin. Ved siden av beta-glukaner, inneholder Agaricus blazei også en rekke andre polysakkarider, inklusive alfa-glukaner, ribo-glukaner og glukomannaer, som gir støtte til immunsystemet.

Agaricus blazei ved kreft

Japanske produsenter av soppekstrakter har gjennom årene utviklet en teknikk som gjør at de kan framstille den kraftigste, reneste og mest terapeutisk effektive ekstrakten av Agaricus blazei i verden. I Japan blir ekstrakten brukt av om lag en halv million mennesker, blant annet som komplementær og alternativ medisin for kreftpasienter. Når soppen brukes som supplement til annen kreftbehandling, anvendes vanligvis en soppekstrakt som heter AndoSan. Ekstrakten framstilles under streng kvalitetskontroll i Japan og består av 84 % Agaricus blazei, i tillegg til 15 % piggsvinsopp (Hericeum erinaceus) og 3 % maitake (Grifola frondosa). Forskning har vist at inntak av denne ekstrakten stimulerer kroppens NK-celler (naturlige dreperceller) på en bemerkelsesverdig måte.

Det er rapportert at Agaricus blazei kan «sulte ut» kreft på to måter, både ved å øke immunresponsen og ved direkte hemming av angiogenese, prosessen der kreftsvulster danner nye blodårer som forsyner dem med næring. Ergosterol, den biologiske forløperen til vitamin D2, ble nylig funnet å være en aktiv hemmer av angiogenese, og at ergosterol fra Agaricus blazei er et svært aktiv antiangiogentisk stoff. For eksempel har forskere funnet at polysakkaridene i Agaricus blazei kunne framvise en nesten fullstendig hemming av svulstveksten.

I kreftforskningen har bruk av Agaricus blazei vist svært lovende resultater, og den kan være gunstig ved behandling av ulike typer kreft, f.eks. ved medisinresistent menneskelig levercelle-karsinom, ikkelymfatisk levkemi og prostata-kreft. Soppens unike evne til å indusere apoptose (programmert celledød) og øke aktiviteten og virkningen av NK-celler (naturlige dreperceller) som angriper kreftceller i den hensikt å ødelegge dem, er grunnene til at Agaricus blazei har denne egenskapen.

I tillegg har soppen en naturlig evne til på en bredspektret måte å stimulere kroppens innebygde immunforsvar. For tiden brukes ekstrakter av Agaricus blazei gjerne sammen med konvensjonell kreftbehandling som cellegift og stråling, og soppen kan brukes både forebyggende og som en tilleggsbehandling. Det er velkjent at standard kreftbehandling har mange uønskede bivirkninger som reduserer livskvaliteten til pasientene, som allerede lider av denne alvorlige sykdommen. For eksempel har Agaricus blazei vist en gunstig effekt ved å redusere bivirkningene av kjemoterapi hos pasienter med ulike kreft-typer (eggstokk-, livmorhals- og bryst-kreft), slik som kvalme, hårtap og generell svekkelse, i tillegg til at det ga økt aktivitet til NK-cellene (som kan være redusert under standard kreftbehandling). Agaricus blazei ekstrakt hjelper derfor ikke bare med å øke effekten av konvensjonell vestlig kreftbehandling, men lindrer også de fysiske og psykiske lidelsene som er knyttet til bivirkningene av behandlingen.

Det er viktig å påpeke at det finnes mange produkter på markedet som inneholder ekstrakter av Agaricus blazei, men at ikke alle disse nødvendigvis har like høy kvalitet. Det kreves en bestemt framstillingsprotokoll for å lage produktet AndoSan, som i sammenlignende studier er vist å ha de kraftigste anti-infeksjonsegenskapene for å beskytte mot og bekjempe bakterieinfeksjoner. Derfor er det dette produktet som oftest blir brukt i dyreforsøk og kliniske studier med Agaricus blazei.

Agaricus blazei som matsopp

Denne sjampinjong-arten har en tekstur som ligner den vi finner hos shiitake (Lentinula edodes) og maitake (Grifola frondosa), med en mandelaktig smak og en kjøttaktig tekstur som gjør den til en utmerket matsopp og en god erstatter for kjøtt. Inntak av Agaricus blazei er også bra for fordøyelsen, da soppen inneholder ulike fordøyelsesenzymer som amylase (spalter stivelse), trypsin og andre proteaser (spalter proteiner), i tillegg til tyrosinase som deltar i dannelsen av melanin. Soppen har også blodfettsenkende og kolesterolsenkende virkning og bidrar til å holde blodårene myke.

Anvendelse og dosering

Siden Agaricus blazei sjelden finnes som ferskvare i butikker, vil de fleste måtte ty til kosttilskudd i kapselform hvis de ønsker å bruke denne sopparten terapeutisk. Kommersielle produkter som har blitt brukt i ulike studier har oftest vært kapsler som inneholdt varmtvannsuttrekk av fruktlegemene eller mycelet til Agaricus blazei, eller det har vært kombinasjonsprodukter med andre sopper. Studier har vist at en effektiv dose er et daglig inntak av 1500 mg (1,5 g), som tilsvarer rundt ½ teskje eller 3-4 kapsler. Tørrekstrakter som er standardisert til en konsentrasjon på 40 % polysakkarider kan inntas i en dose på 3-6 g daglig. Av flytende ekstrakt (tinktur) i konsentrasjon 1:3 i 30 % alkohol, er anbefalt dosering 9-15 ml daglig.

 
Advarsler, bivirkninger og kontraindikasjoner 

Agaricus blazei er generelt en svært trygg medisinsk sopp å bruke, også over lang tid. Forskning har bekreftet at Agaricus blazei som er dyrket i Japan er både trygg og effektiv, og produktet AndoSan kan derfor gjerne brukes som et kosttilskudd. Inntak av Agaricus blazei gir ingen alvorlige bivirkninger, og soppen kan trygt brukes alene eller parallelt med andre preparater. Personer som er allergiske mot sopp, bør generelt unngå å spise sopp eller innta kosttilskudd om inneholder sopper. Som med andre kosttilskudd, kan det skje at enkelte opplever noen milde bivirkninger som kløe, kvalme og diaré. Hvis man opplever dette, er det trolig lurt å slutte å bruke soppen, i hvert fall for en periode. Selv om det ikke er noen grunn til å tro at det er utrygt, anbefales det at gravide og ammende unngår inntak av Agaricus blazei.

På grunn av soppens immunstimulerende virkning, skal pasienter som har gjennomgått transplantasjoner ikke bruke Agaricus blazei. Når man skal bruke soppekstrakter terapeutisk, er det lurt å gjøre dette under oppsyn av kvalifisert helsepersonell, og dessuten være sikker på at man velger produkter av høy kvalitet fra leverandører som ofte tester sine produkter både for medisinsk kraft og mulige forurensninger. Siden giftige tungmetaller kan tas opp og konsentreres i sopper, er det viktig at produsenten kan garantere at soppen ikke har blitt dyrket i forurenset jord eller substrat.

Hvis man har en leversykdom, er det blitt påstått at tilstanden kan bli forverret ved inntak av ekstrakter av Agaricus blazei. Det har vært noen tilfeller der alvorlig syke kreftpasienter som har brukt Agaricus blazei har vist tegn på leverskade, men om det var soppen som var den skyldige, har aldri blitt fastslått. Skadene kan like gjerne ha hatt sin årsak i at produktene som ble inntatt var forurensende. En studie med pasienter med kronisk hepatitt C virus infeksjon viste ingen negativ effekt på leverfunksjonen ved bruk av produktet AndoSan, noe som viser at soppen ikke har giftig påvirkning på leveren. Inntak av Agaricus blazei i form av produktet AndoSan er også blitt testet på personer med kroniske tarmbetennelser (ulcerøs kolitt og Crohn’s sykdom) uten at det ble påvist noen patologisk effekt på lever-, bukspyttkjertel- eller nyrefunksjonen.

 

Illustrasjon hentet fra Wikipedia.
KILDER
Bray, Richard: Medicinal Mushrooms: A Practical Guide to Healing Mushrooms.  Hamburg, Monkey Publishing 2020.
Halpern, Georges M.: Healing Mushrooms.  Garden City Park, Square One Publishers 2007.
Hobbs, Christopher: Medicinal Mushrooms. The Essential Guide. Boost Immunity, Improve Memory, Fight Cancer, Stop Infection, and Expand Your Consciousness.  North Adams, MA, Storey Publiching 2020.
Press, Barton: Healing Mushrooms. A Comprehensive Guide to Using Medicinal Mushrooms. More Books LLC 2020.
Rowsan, Kris: The Mushroom Medicine Cabinet.  Kris Rowsan Publishing 2021.
Strøm, Anne-Karine: Medisinsoppen Agaricus blazei Murill. Historier - forskning - dokumentasjon.  Pergo Mobile AS 2019.
Watson, Ronald R. & Victor R. Preedy: Botanical Medicine in Clinical Practice.  Oxon / Cambridge, CAB International 2008.
 

http://agaricus.org/index.html

https://mycolivia.com/the-agaricus-blazei-mushroom/

 

VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten eller preparater hvor urten inngår.


© Urtekilden

Tekst og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden.

Indeks norske navn
Indeks vitenskapelige navn
 
Denne siden ble sist endret 19.02.2021