AGARICUS BLAZEI |
Agaricus subrufescens |
|
ANDRE NORSKE NAVN |
Agaricus blazei Murrill,
Solens sopp, Livets sopp. |
|
Denne
sjampinjong-arten har ennå ikke fått noe offisielt norsk navn. Selv
om det vitenskapelige navnet på soppen nå skal være Agaricus
subrufescens, er den i fagbøker om medisinske sopper oftest
omtalt som Agaricus blazei Murrill. Derfor brukes dette
navnet som «norsk navn» på soppen på denne
siden. Det finnes en rekke andre sjampinjong-arter med Agaricus
som vitenskapelig slektsnavn, men de artene i slekta som forekommer
i Norge har fått egne norske navn. Det engelske navnet på soppen er
Almond mushroom eller Almond-scented agaricus, og hvis
man skulle hatt et tilsvarende norsk navn, ville det vært
«mandelduftende sjampinjong». |
|
VITENSKAPELIG NAVN
/ SYNONYMER |
Agaricus subrufescens
Peck. |
Agaricus blazei Murrill |
Agaricus brasiliensis Fr. |
Agaricus rufotegulis
Nauta |
|
NAVN
PÅ ANDRE SPRÅK |
ENGELSK: Almond
mushroom / Almond-scented agaricus / Murrill's agaricus / Sun agaric / Royal sun mushroom /
Brazilian sun Mushroom / Mushroom of life /
Fungus of God. |
TYSK: Brasilianische
Mandel-Egerling / Mandelpilz. |
PORTUGISISK: Cogumelo de Deus /
Cogumelo da Vida. |
JAPANSK: Himematsutake /
Agarikusutake / Kawarihiratake. |
KINESISK: Ji
song rong. |
|
FAMILIE |
Sjampinjongfamilien (Agaricaceae). |
|
|
|
BOTANISK
BESKRIVELSE |
Til å begynne med er
sopphatten halvkuleformet, men blir seinere konveks med en diameter
på 5-18 cm. Overflaten på sopphatten er dekt av silkelignende fiber,
som danner små skjell når soppen modnes. Fargen på sopphatten kan
variere fra hvit til grå eller rødbrun, og kanten på hatten vil med
alderen sprekke opp. Soppkjøttet er hvitt og har en smak som er
beskrevet som «grønne nøtter» og en duft av mandler. Skivene er
først hvite, seinere rosa og til slutt svart-brune når sporene
modnes. Stilken er 6-15 cm høy og 1-1,5 cm tykk, og har en
knollformet basis. Stilken blir innhul med alderen og er
bomullsaktig mot basis. Ringen på stilken er kraftig og har to lag.
Den vender nedover langs stilken, er glatt og hvit på oversiden, og
dekt med bomullsaktige skjell på undersiden. Agaricus blazei er
spiselig og har en litt søt smak. Den mandelaktige aromaen kommer av
stoffene benzaldehyd, benzyl alkohol, benzonitril og metylbenzoat. |
|
|
UTBREDELSE |
Agaricus blazei ble
opprinnelig beskrevet fra det nordøstlige USA og Canada (som
Agaricus subrufescens), og er funnet viltvoksende i California,
Hawaii, Storbritannia, Nederland, Taiwan, Filippinene, Iran,
Australia og Brasil. Selv om det ofte blir skrevet at soppen
opprinnelig stammer fra Brasil, dyrkes og spises den nå over hele
verden, og særlig mye i Brasil, Japan, Kina, Korea og USA.
På samme måte som dyrket
sjampinjong (Agaricus bisporus), kan Agaricus blazei
forekomme på mange ulike substrater. Den vokser gjerne i løvstrø på
næringsrik jord, og ofte på steder nær bebyggelse. Dette er en
temmelig hardfør art, noe som gjør den til en av de enkleste å
dyrke, og den vokser da best på husdyrgjødsel, kompost eller
sagflis. |
|
|
DROGER
/ ANVENDTE
PLANTEDELER |
Sopphatten med stilk
brukes som mat og medisin.
Agaricus
blazei selges som hel frisk sopp, eller i form av frysetørkede
ekstrakter, granulert pulver og produkter i flytende form. |
|
|
INNHOLDSSTOFFER |
De
bioaktive innholdsstoffene i Agaricus blazei er polysakkarider i
form av glukaner (β-1,3-D-glukan, β-1,4-D-glukan, β-1,6-D-glukan,
α-1,3-D-glukan, α-1,4-D-glukan, α-1,6-D-glukan), agarikon,
proteinbundne polysakkarider (A-PBP og L-PBP), glukomannan,
β-1,2-bundet d-mannopyranosyl, vannløselig proteoglukan, pyrogallol,
benzosyre, myricetin, quercetin, lignin-derivater, ergosterol, 16
ulike vitaminer, bl.a. vitamin D2 (ergocalciferol) og vitaminer fra
B-komplekset, en rekke mineraler (kalium, natrium, kalsium,
magnesium, mangan, jern, fosfor, sink, bor, barium, krom, molybden,
kobber, vanadium og strontium), 46 enzymer, mange forskjellige
fettsyrer og aminosyrer, og unike proteiner (agaritin og agarol). |
|
|
URTENS
EGENSKAPER OG VIRKNING |
Smak / Energi: Søt og
nøtteaktig / Varm og nøytralt fuktig. |
Immunmodulerende
(balanserer immunsystemet), betennelseshemmende, antikreft
(kreftbekjempende), antiangiogentisk (hemmer dannelsen av nye
blodårer til kreftsvulster), antioksidant, antibakteriell,
antiviral, blodsukkersenkende, kolesterolsenkende, blodfettsenkende,
blodtrykkssenkende, leverbeskyttende og prebiotisk. |
|
|
URTEN
KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER |
Kreft, bivirkninger av
kreftbehandling, svekket immunforsvar, autoimmune sykdommer,
betennelser, blodforgiftning, tarmbetennelser (Crohn’s sykdom og
ulcerøs kolitt), magesår, dårlig fordøyelse, astma, allergier,
dermatitt, atopisk eksem, leverbetennelser (hepatitt B og C),
diabetes type 2, insulinresistens, hyperlipidemi (for mye
blodlipider), høyt kolesterol, arteriosklerose (åreforkalkning),
høyt blodtrykk, virusinfeksjoner, bakterieinfeksjoner,
lungebetennelse, meningitt, herpes, osteoporose, osteopeni
(beinmangel), fot- og munnsykdommer. |
|
|
AGARICUS BLAZEI |
I mesteparten av litteraturen som omhandler medisinsk
bruk av denne sopparten, er den omtalt under navnet Agaricus blazei
Murrill. Da denne sjampinjong-arten ennå mangler et offisielt norsk
navn, blir Agaricus blazei brukt som navn på soppen på denne siden, og
da uten å ha med autornavnet Murrill. Når Agaricus blazei brukes som
«norsk navn», blir det ikke skrevet i kursiv (noe som gjøres med
vitenskapelige artsnavn).
Agaricus blazei skal
egentlig hete Agaricus subrufescens
Sopparten Agaricus
subrufescens ble først beskrevet i 1893 av den amerikanske
botanikeren Charles Horton Peck. På slutten av 1800-tallet og
begynnelsen av 1900-tallet ble den dyrket som matsopp i USA.
Sjampinjongen fra Brasil som hadde fått navnet Agaricus blazei
Murrill, viste seg imidlertid å være samme art som den som opprinnelig
var beskrevet fra Florida. I 2002 forkastet derfor forskerne Didukh og
Wasser navnet Agaricus blazei på denne arten, og kalte den
(uheldigvis) Agaricus brasiliensis, et navn som allerede var
blitt brukt på en annen art, Agaricus brasiliensis Fr (1830).
Richard Kerrigan foretok genetisk og interfertilitets-tester av mange
ulike stammer av sjampinjonger og viste at prøver av de brasilianske
stammene som ble kalt Agaricus blazei og Agaricus brasiliensis
var genetisk like, og interfertile med nordamerikanske populasjoner av
Agaricus subrufescens. Testingen fastslo også at europeiske
prøver fra en art som kalles Agaricus rufotegulis tilhørte samme
art. Siden Agaricus subrufescens er det eldste navnet, har det
taksonomisk prioritet og skal være det korrekte vitenskapelige navnet på
soppen som er omtalt på denne siden. Det mest brukte vitenskapelige
navnet på denne medisinske soppen er imidlertid Agaricus blazei
Murrill.
Litt mer om
sjampinjong-arten Agaricus blazei
I 1945 oppdaget William
Alphonso Murrill en ukjent type sjampinjong som vokste i hagen til sin
venn R.W. Blaze i Gainsville i California. Til ære for sin venn kalte
Murrill denne nye arten for Agaricus blazei Murrill, og
publiserte beskrivelsen i et lite kjent vitenskapelig tidsskrift. Etter
dette forble soppen ukjent inntil den ble gjenfunnet i 1960 av japanske
kaffedyrkere i Brasil. En av dyrkerne, en vitenskapsmann med navnet
Takatoshi Furumoto, ble fascinert av den unike smaken på soppen, som
minnet ham om smaken av Matsutake-sopp, en annen art i Agaricus-slekta
som er svært sjelden og kostbar i Japan. Han påsto at denne brasilianske
sjampinjong-arten måtte ha medisinske egenskaper, noe han baserte på at
voksne personer som levde i landsbyen Piedade, som ligger i et
fjellområde omkring 20 mil vest for Sao Paulo i Brasil, hadde så god
helse, var sjelden syke og levde så lenge, noe som måtte skyldes at de
ofte spiste denne soppen. Denne sjampinjongen ble ansett som mer enn
bare mat, noe som gjenspeiles i de lokale portugisiske navnene
Cogumelo da Vida og Cogumelo de Deus,
som betyr henholdsvis «livets sopp» og «soppen fra Gud». Tilsvarende er
soppen på engelsk kjent under navn som Mushroom of the Sun,
Royal Sun Mushroom eller Mushroom of Life. I Kina kalles
soppen Ji song rong, som kan oversettes med «kongelig sol
sjampinjong».
At folk i landsbyen Piedade
hadde så god helse på grunn av denne soppen, er muligens en oppdiktet
historie, da det er noen som påstår at innbyggerne i Piedade sjelden
eller aldri spiser denne soppen. Noe som imidlertid er sikkert, er at
Furumoto sendte prøver av soppen til japanske universitetslaboratorier,
og også konsulterte den kjente belgiske botanikeren dr. Paul Heinemann,
som gjenkjente soppen som Agaricus blazei Murrill. I japanske
laboratorieundersøkelser fant man at soppen inneholdt mye polysakkarider
i form av beta-glukaner, og proteiner som proteoglukaner, med
immunmodulerende, betennelseshemmende og antikreft egenskaper.
Siden den tid har man dyrket
denne soppen i Japan. I starten kalte de den Kawariharatake, som
beskriver soppens struktur, inntil en japansk gutt som ble begeistret
for soppenes utseende påsto at «de ser ut som virkelige prinsesser!».
Etter dette bestemte man seg i Japan for å kalle denne stammen av
Agaricus blazei for «prinsessesopp», Himematsutake på japansk.
Det ble raskt klart at både mycelet av soppen og fruktlegemene inneholdt
svært høye konsentrasjoner av beta-glukaner, som er polysakkarider med
immunmodulerende egenskaper og som i tillegg kan forsinke utviklingen av
kreft. Som et resultat av dette har Agaricus blazei blitt en av de
grundigst utforskede soppene, som med imponerende data omkring dens
egenskaper og medisinske virkning gjør at den kan bidra til å bedre
mange ulike helsetilstander.
Til tross for at Agaricus
blazei er en relativt ny sopp i markedet for medisinske sopper, er det
nå den mestselgende medisinske soppen i Brasil, og trolig den tredje
mest solgte soppen i Japan. Selv om Agaricus blazei ikke ble populær før
på 1960-tallet, da den ble mye dyrket og forsket på i Japan, er
preparater laget av Agaricus blazei nå fullt ut godkjente som et tillegg
til standard kreftbehandling i Japan og Kina.
Agaricus blazei som
medisin
Selv om Agaricus blazei regnes
som en «nykommer» blant de medisinske soppene, er den en av de mest
spennende. Agaricus blazei er kjent for å inneholde høye verdier av beta-glukaner, og en ekstrakt av soppen inneholder mer av disse stoffene
enn noen annen soppart som er analysert. Beta-glukanene i Agaricus
blazei foreligger i tre ulike former: β-(1-3)-D-glukan, β-(1-4)-D-glukan
og β-(1-6)-D-glukan, alle kjent for å stimulere immunceller som
NK-celler (naturlige dreperceller), makrofager, dendrittiske celler og
polymorfonukleære levkocytter. I tillegg til beta-glukanene, mener man
at soppens effekt på immunsystemet også kan knyttes til andre
polysakkarider, slik som proteoglukaner. Agaricus blazei inneholder
dessuten rikelig av kraftige antioksidanter, og studier har vist at
soppen også kan stimulere immuncellene til å øke produksjonen av
cytokiner. De kjente aktive innholdsstoffene i Agaricus blazei omfatter
således beta-glukaner, ergosterol (provitamin D2) derivater, glukomannan,
mannogalaktoglukan, proteo-glukaner og ribo-glukaner.
Mange forskere tror at
beta-glukanene i denne soppen er mer potente enn i noen annen sopp. Den
viktigste anvendelsen av produkter som er basert på Agaricus blazei, er
som midler til å forebygge og behandle kreft (se eget avsnitt nedenfor).
Agaricus blazei blir også gitt ved astma, allergier, diabetes,
dermatitt, kronisk hepatitt, arteriosklerose, osteoporose, magesår,
dårlig fordøyelse og for å bekjempe infeksjoner som f.eks.
blodforgiftning. Soppens betennelseshemmende egenskaper er nyttig ved
betennelsestilstander i tarmene (Crohn’s sykdom og ulcerøs kolitt), og
den kan brukes som et generelt styrkemiddel. Pasienter med ulcerøs
kolitt har følt bedret livskvalitet etter å ha inntatt Agaricus blazei.
Studier på mennesker har dessuten vist at Agaricus blazei kan minske
insulinresistens hos personer med diabetes type 2, redusere serum
glukose, senke kolesterolverdiene og redusere mengden kroppsfett hos
overvektige personer.
Agaricus blazei ved
hepatitt
Leveren er et av de viktigste
organene i kroppen, og må fungere hvis vi skal holde oss friske og
overleve. Til nå finnes det ingen god metode for å kompensere for
leversvikt, og det er ikke bestandig mulig å få gjennomført
levertransplantasjon. Leveren kan til en viss grad regenereres, men i
noen tilfeller kan den påføres alvorlig skade, f.eks. gjennom misbruk av
alkohol og overdoser av medisiner og narkotika. Hovedårsaken til
leverskader er imidlertid virus-infeksjoner som gir leverbetennelser,
særlig hepatitt B og C. Agaricus blazei ekstrakt har blitt testet som
behandling for hepatitt C, og gjennom kliniske data har man funnet at en
ekstrakt av soppen kan være til nytte, særlig for pasienter med en
resistent type av sykdommen. Forskere ved Anti-Cancer Research Center
of Japan behandlet 10 pasienter som hadde alvorlig kronisk hepatitt
med Agaricus blazei. Behandlingen viste seg å være «særlig effektiv» for
to pasienter, og effektiv for de åtte andre, ved å senke leverenzymene,
serum globuliner og gallesalter.
Antimikrobielle
egenskaper og virkning på immunsystemet
På samme måte som mange andre
sopparter, kan Agaricus blazei framvise antimikrobielle egenskaper, og
forskning har vist at ekstrakter av soppen har gitt beskyttelse mot de
mikroorganismene som er ansvarlige for lungebetennelse, meningitt,
herpes og til og med noen typer av polio. En studie fra 2015 på mus
viste lovende resultater med denne soppen til behandling av malaria.
Antioksidantegenskapene til Agaricus blazei reduserte mengden
parasitter, minsket vekttapet og økte overlevelsesraten.
Mens dyrket sjampinjong (Agaricus
bisporus) er vist å ha få medisinske egenskaper, noe som skyldes at
den inneholder mannogalaktane polysakkarider med betennelsesfremmende
virkning, har Agaricus blazei derimot svært høye konsentrasjoner av 1-3,
1-6 beta-glukaner, noe som gjør at den både kan stimulere og roe ned
immunsystemet. Dette er tilfelle for en rekke sopparter, og betyr at de
både kan fremme immunfunksjonen når immunsystemet er underaktivt, og
redusere den immunologiske aktiviteten når immunsystemet har blitt
hypersensitivt. Immuniteten styrkes ved å fremme immuncellene funksjon,
særlig ved å bedre makrofagenes evne til å gjøre jobben sin. Ved siden
av beta-glukaner, inneholder Agaricus blazei også en rekke andre
polysakkarider, inklusive alfa-glukaner, ribo-glukaner og glukomannaer,
som gir støtte til immunsystemet.
Agaricus blazei ved
kreft
Japanske produsenter av
soppekstrakter har gjennom årene utviklet en teknikk som gjør at de kan
framstille den kraftigste, reneste og mest terapeutisk effektive
ekstrakten av Agaricus blazei i verden. I Japan blir ekstrakten brukt av
om lag en halv million mennesker, blant annet som komplementær og
alternativ medisin for kreftpasienter. Når soppen brukes som supplement
til annen kreftbehandling, anvendes vanligvis en soppekstrakt som heter
AndoSan. Ekstrakten framstilles under streng kvalitetskontroll i
Japan og består av 84 % Agaricus blazei, i tillegg til 15 %
piggsvinsopp (Hericeum erinaceus) og 3
% maitake (Grifola frondosa).
Forskning har vist at inntak av denne ekstrakten stimulerer kroppens
NK-celler (naturlige dreperceller) på en bemerkelsesverdig måte.
Det er rapportert at Agaricus
blazei kan «sulte ut» kreft på to måter, både ved å øke immunresponsen
og ved direkte hemming av angiogenese, prosessen der kreftsvulster
danner nye blodårer som forsyner dem med næring. Ergosterol, den
biologiske forløperen til vitamin D2, ble nylig funnet å være en aktiv
hemmer av angiogenese, og at ergosterol fra Agaricus blazei er et svært
aktiv antiangiogentisk stoff. For eksempel har forskere funnet at
polysakkaridene i Agaricus blazei kunne framvise en nesten fullstendig
hemming av svulstveksten.
I kreftforskningen har bruk av
Agaricus blazei vist svært lovende resultater, og den kan være gunstig
ved behandling av ulike typer kreft, f.eks. ved medisinresistent
menneskelig levercelle-karsinom, ikkelymfatisk levkemi og prostata-kreft.
Soppens unike evne til å indusere apoptose (programmert celledød) og øke
aktiviteten og virkningen av NK-celler (naturlige dreperceller) som
angriper kreftceller i den hensikt å ødelegge dem, er grunnene til at
Agaricus blazei har denne egenskapen.
I tillegg har soppen en
naturlig evne til på en bredspektret måte å stimulere kroppens innebygde
immunforsvar. For tiden brukes ekstrakter av Agaricus blazei gjerne
sammen med konvensjonell kreftbehandling som cellegift og stråling, og
soppen kan brukes både forebyggende og som en tilleggsbehandling. Det er
velkjent at standard kreftbehandling har mange uønskede bivirkninger som
reduserer livskvaliteten til pasientene, som allerede lider av denne
alvorlige sykdommen. For eksempel har Agaricus blazei vist en gunstig
effekt ved å redusere bivirkningene av kjemoterapi hos pasienter med
ulike kreft-typer (eggstokk-, livmorhals- og bryst-kreft), slik som
kvalme, hårtap og generell svekkelse, i tillegg til at det ga økt
aktivitet til NK-cellene (som kan være redusert under standard
kreftbehandling). Agaricus blazei ekstrakt hjelper derfor ikke bare med
å øke effekten av konvensjonell vestlig kreftbehandling, men lindrer
også de fysiske og psykiske lidelsene som er knyttet til bivirkningene
av behandlingen.
Det er viktig å påpeke at det
finnes mange produkter på markedet som inneholder ekstrakter av Agaricus
blazei, men at ikke alle disse nødvendigvis har like høy kvalitet. Det
kreves en bestemt framstillingsprotokoll for å lage produktet AndoSan,
som i sammenlignende studier er vist å ha de kraftigste
anti-infeksjonsegenskapene for å beskytte mot og bekjempe
bakterieinfeksjoner. Derfor er det dette produktet som oftest blir brukt
i dyreforsøk og kliniske studier med Agaricus blazei.
Agaricus blazei som
matsopp
Denne sjampinjong-arten har en
tekstur som ligner den vi finner hos shiitake
(Lentinula edodes) og maitake (Grifola
frondosa), med en mandelaktig smak og en kjøttaktig tekstur som gjør
den til en utmerket matsopp og en god erstatter for kjøtt. Inntak av
Agaricus blazei er også bra for fordøyelsen, da soppen inneholder
ulike fordøyelsesenzymer som amylase (spalter stivelse), trypsin og
andre proteaser (spalter proteiner), i tillegg til tyrosinase som deltar
i dannelsen av melanin. Soppen har også blodfettsenkende og
kolesterolsenkende virkning og bidrar til å holde blodårene myke.
Anvendelse og dosering
Siden Agaricus blazei sjelden
finnes som ferskvare i butikker, vil de fleste måtte ty til kosttilskudd
i kapselform hvis de ønsker å bruke denne sopparten terapeutisk.
Kommersielle produkter som har blitt brukt i ulike studier har oftest
vært kapsler som inneholdt varmtvannsuttrekk av fruktlegemene eller
mycelet til Agaricus blazei, eller det har vært kombinasjonsprodukter
med andre sopper. Studier har vist at en effektiv dose er et daglig
inntak av 1500 mg (1,5 g), som tilsvarer rundt ½ teskje eller 3-4
kapsler. Tørrekstrakter som er standardisert til en konsentrasjon på 40
% polysakkarider kan inntas i en dose på 3-6 g daglig. Av flytende
ekstrakt (tinktur) i konsentrasjon 1:3 i 30 % alkohol, er anbefalt
dosering 9-15 ml daglig. |
|
Advarsler,
bivirkninger og kontraindikasjoner
Agaricus blazei er generelt en svært trygg
medisinsk sopp å bruke, også over lang tid. Forskning har bekreftet
at Agaricus blazei som er dyrket i Japan er både trygg og effektiv,
og produktet AndoSan kan derfor gjerne brukes som et
kosttilskudd. Inntak av Agaricus blazei gir ingen alvorlige
bivirkninger, og soppen kan trygt brukes alene eller parallelt med
andre preparater. Personer som er allergiske mot sopp, bør generelt
unngå å spise sopp eller innta kosttilskudd om inneholder sopper.
Som med andre kosttilskudd, kan det skje at enkelte opplever noen
milde bivirkninger som kløe, kvalme og diaré. Hvis man opplever
dette, er det trolig lurt å slutte å bruke soppen, i hvert fall for
en periode. Selv om det ikke er noen grunn til å tro at det er
utrygt, anbefales det at gravide og ammende unngår inntak av
Agaricus blazei.
På grunn av soppens
immunstimulerende virkning, skal pasienter som har gjennomgått
transplantasjoner ikke bruke Agaricus blazei. Når man skal bruke
soppekstrakter terapeutisk, er det lurt å gjøre dette under oppsyn
av kvalifisert helsepersonell, og dessuten være sikker på at man
velger produkter av høy kvalitet fra leverandører som ofte tester
sine produkter både for medisinsk kraft og mulige forurensninger.
Siden giftige tungmetaller kan tas opp og konsentreres i sopper, er
det viktig at produsenten kan garantere at soppen ikke har blitt
dyrket i forurenset jord eller substrat.
Hvis man har en
leversykdom, er det blitt påstått at tilstanden kan bli forverret
ved inntak av ekstrakter av Agaricus blazei. Det har vært noen
tilfeller der alvorlig syke kreftpasienter som har brukt Agaricus
blazei har vist tegn på leverskade, men om det var soppen som var
den skyldige, har aldri blitt fastslått. Skadene kan like gjerne ha
hatt sin årsak i at produktene som ble inntatt var forurensende. En
studie med pasienter med kronisk hepatitt C virus infeksjon viste
ingen negativ effekt på leverfunksjonen ved bruk av produktet
AndoSan, noe som viser at soppen ikke har giftig påvirkning på
leveren. Inntak av Agaricus blazei i form av produktet AndoSan
er også blitt testet på personer med kroniske tarmbetennelser
(ulcerøs kolitt og Crohn’s sykdom) uten at det ble påvist noen
patologisk effekt på lever-, bukspyttkjertel- eller nyrefunksjonen. |
|
 |
Illustrasjon hentet fra Wikipedia. |
|
KILDER |
Bray, Richard: Medicinal Mushrooms: A Practical Guide to Healing Mushrooms.
Hamburg, Monkey Publishing 2020. |
Halpern, Georges M.: Healing Mushrooms.
Garden City Park, Square One Publishers 2007. |
Hobbs,
Christopher: Medicinal Mushrooms. The Essential Guide. Boost Immunity,
Improve Memory, Fight Cancer, Stop Infection, and Expand Your Consciousness.
North Adams, MA, Storey Publiching 2020. |
Press, Barton: Healing Mushrooms. A Comprehensive Guide to Using Medicinal Mushrooms.
More Books
LLC 2020. |
Rowsan, Kris: The Mushroom Medicine Cabinet.
Kris Rowsan Publishing
2021. |
Strøm,
Anne-Karine: Medisinsoppen Agaricus blazei Murill. Historier -
forskning - dokumentasjon. Pergo Mobile AS 2019. |
Watson, Ronald R. & Victor R. Preedy: Botanical Medicine in Clinical Practice.
Oxon / Cambridge, CAB International 2008. |
|
http://agaricus.org/index.html |
https://mycolivia.com/the-agaricus-blazei-mushroom/ |
|
|
 |
VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved
bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for
eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten
eller preparater hvor urten inngår.
|
©
Urtekilden |
Tekst
og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken
elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden. |
|
|
Denne siden
ble sist endret 19.02.2021 |
|
|
|
|
|