Lag din egen rosenrottinktur

Startsiden > Urtemedisin > Rosenrot > Lag din egen rosenrottinktur

 

Har du tilgang på rosenrotplanter kan du enkelt lage din egen styrkemedisin.

 
Når man ferdes langs kysten eller på fjellet, hender det at man kommer over store og flotte eksemplarer av rosenrot. Da er det fristende å høste litt for å lage sin egen styrkemedisin, noe man kan gjøre hvis man har grunneiers tillatelse til å plukke litt av plantene.

Det er best å samle røtter om høsten eller tidlig på våren, men man kan også få et fint produkt av planter som samles om sommeren.

Det er de tykke rotstokkene av planten som brukes. Når du samler røtter må du ikke høste hele planten, men sørge for at det står igjen en del som kan leve videre.

Søk etter store, tykke og friske rotstokker. De grønne delene av planten benyttes normalt ikke og disse fjernes.

Skjær bort alt som er svart og dødt. Deler av rotstokken kan være lysbrun og ha en svampaktig konsistens. Dette kan fjernes, men hvis det er vanskelig å få bort, gjør det ikke så mye om det blir med i tinkturen. Vask rotstokkene grundig og bruk gjerne en børste for å få bort all jorden. Man trenger ikke å skrelle bort "barken" på røttene.
Skjær rotstokkene i 2-5 mm tykke skiver. Ta gjerne med de små røttene som vokser ut fra rotstokken, da disse også inneholder mye virkestoffer. Rotstokkene er hvite, svakt rosa eller lyst gulfarget innvendig og dufter rose (derav navnet rosenrot).
Ha de oppskårne rotbitene i et glass slik at det blir halvfullt og fyll opp glasset med 45-50 % sprit. Bruker man tørkede røtter i stedet for friske, kan man gjerne bruke 40 % sprit, da den ikke blir uttynnet av vannet som finnes i friske røtter.

Har man mer røtter enn man har mulighet til å lage tinktur av i øyeblikket, kan de puttes på tette glass og settes i fryseren eller legges utover på et brett og tørkes på et varmt og luftig sted. Slike lagrede røtter kan man seinere bruke i f.eks. en urtete eller til å lage mer tinktur av.

La glasset stå i romtemperatur i ca. 3 uker, eller til spriten har fått en mørkerød farge (gjerne mørkere enn på bildet). Om glasset står lyst eller mørkt har ikke så stor betydning. Rist gjerne glasset en gang i blant.

Når tinkturen er ferdig, filtrerer man den gjennom et kaffefilter og oppbevarer den på en flaske, utilgjengelig for barn. Det er ikke mye kraft igjen i de rotbitene man har brukt, så disse kan kastes. Husk å merke flasken slik at du vet hva den inneholder og angi når tinkturen ble laget. Rosenrottinktur er holdbar i flere år.

Tinkturen oppbevares best i en mørk glassflaske med pipette. Da er det enkelt å prøve seg fram til den doseringen som trengs for å oppnå ønsket virkning. På bildet ligger flasken på rosenrot som er oppskåret og tørket, og slike tørkede røtter er også fine til å lage tinktur på.
Når man skal anvende tinkturen kan man som daglig dose starte med 40-50 dråper rosenrottinktur i et glass vann eller annet drikke. Dette skal helst inntas på formiddagen. Det er mye garvestoffer i rosenrot, så den har en bitter og snerpende smak. Derfor kan det være lurt å blande tinkturen med drikke som har en god smak.

Merker man ingen positiv effekt etter en ukes bruk med denne doseringen, kan man gjerne øke inntaket. Bruker man for store mengder, kan rosenrot imidlertid gi negative opplevelser.

Husk at det er relativt stort alkoholinnhold i denne tinkturen, noe man må tenke på hvis man skal ut å kjøre bil!

Ønsker du å vite mer om rosenrotens egenskaper, finner du mye informasjon i Urtekildens planteleksikon.


Denne siden ble sist oppdatert 25.03.2024

   © URTEKILDEN, Rolv Hjelmstad, Fagerhaugvegen 55, 7347 Oppdal