Rødkløver

- en svært allsidig medisinplante

Blomstene til rødkløver har vært benyttet mot mange forskjellige plager, alt fra hudproblemer til kreft. De er dessuten svært næringsrike.

Startside > Urtemedisin > Artikler > RØDKLØVER

 

Ved siden av hellet som følger det å finne en firkløver, blir kløver ofte assosiert med lykke. Vi finner f.eks. kløverbladet i det irske nasjonalsymbolet, og som en av fargene i kortstokken. På grunn av sitt tredelte blad var kløver også et tidlig kristent symbol for treenigheten. Plantens betydning for gamle kulturer kommer dessuten av dens verdi som forplante for kyr, sauer og andre dyr. Blomstene er også en viktig kilde for nektar som biene lager sommerhonning av.

Rødkløverblomster er søte og smakfulle. De kan plukkes som snacks når du vandrer i naturen. Siden de har en svakt stimulerende virkning på spyttkjertlene, vil de også kunne hjelpe til å slukke tørsten. Homeopatisk brukes rødkløver mot problemer knyttet til spyttkjertlene.

Tørkede rødkløverblomster gir en utmerket, søt te. Det er også mulig å konservere blomstene i alkohol, men de fleste foretrekker å bruke blomstene som te, eller å innta dem som ferdigpreparat i form av kapsler.

Rødkløver som rensende middel

Rødkløver har en lang historie når det gjelder bruk i urtemedisinen. Den er brukt som en blodrenser og blodfortynner, ofte i kombinasjon med andre avgiftende urter som storborre (Arctium lappa) og krushøymol (Rumex crispus). Alle disse plantene er klassifisert som blodrensende (alteratives). Generelt vil slike remedier virke på lymfesystemet og leveren, og hjelpe til med å fjerne avfallsstoffer. Hvert av disse blodrensende midlene har tilknytning til forskjellige strukturer og prosesser i kroppen.

Rødkløver synes å ha størst affinitet til innkapslede kjertler. Kroppen kan kapsle inn betente kjertler for å isolere giftig materie, og på den måte kan cyster oppstå. En enkelt oppsvulmet kjertel kan forbli uforandret i lang tid, eller den kan plutselig sprekke og frigjøre giftig materie og forårsake feber som er vanskelig å få ned. Her kan rødkløver være til nytte. Brukt som varme våtomslag har planten en god virkning, særlig på kjertler i nakken, under ørene og bakover på halsen, men det viker også godt på tette melkekjertler. Virkningen forbedres om man samtidig drikker te av urten. Dens virkning kan sammenlignes med klengemaurens (Galium aparine), men rødkløver virker best på enkelte kjertler, og ikke på mange opphovnede slik som klengemaure vil gjøre.

Rødkløver er et av de mest verdifulle remediene for barn med hudproblemer, og kan brukes helt trygt på barn som f.eks. har barneeksem. Den kan også være av verdi ved andre hudplager, slik som psoriasis og ulike typer utslett. Selv om den er mest anvendbar på barn, kan rødkløver også være av verdi for voksne med hudproblemer.

Middel mot luftveisplager

Rødkløver blir i moderne urtemedisin brukt ved irritabel hoste, inkludert kikhoste, hvor det er en tynn sekresjon som utløser hosterefleksen. Denne sekresjonen kan skyldes at giftig materie er blitt frigjort. Tradisjonelt er blomstene av rødkløver blitt brukt som et styrkemiddel om våren for å gjenskape god helse og ro i sjelen. Den inneholder små mengder silisium, kolin, kalsium, og lecitin, alle essensielle stoffer for en normal kroppsfunksjon. Urten virker som et avslappende middel for musklene, og også som et godt slimløsende middel.

Rødkløver ved kreftbehandling

Kombinert med andre urter, er rødkløver blitt brukt til å kurere kreft og svulster. Jethro Kloss lovpriser den i sin bok ”Back to Eden” fra 1939: ”Rødkløver er en av Guds største gaver til menneskeheten. Meget velsmakende å innta, og en vidunderlig blodrenser. Kombinert med like deler blå fiol, storborre, krushøymol, løvetannrot, solrose (Helianthemum canadense) og hydrastinurt (Hydrastis canadensis) er den det mest kraftfulle remedium mot vekst av kreft, spedalskhet og pellagra [sykdom som skyldes mangel på vitamin B7 i ernæringen]. Lær deg å bruke dette gudegitte remedium effektivt. Brukt alene er den utmerket mot kreft i magen, kikhoste og forskjellige kramper”.

I 1940-årene fikk denne urten også en god del oppmerksomhet fordi den var med i en urtebasert medisin laget av Harry Hoxsey. Hoxsey drev en rekke kreftklinikker som var under stadige angrep fra American Medical Assosiation. På den tiden var operasjon og stråling den eneste godkjente behandlingen for kreft. Selv om den etablerte legevitenskapen stemplet Hoxsey som en kvakksalver, vet vi nå at mange av de urtene han inkluderte i sin formel har krefthemmende egenskaper. Moderne forskning bekrefter også bruken av andre urter, slik som rosengravmyrt mot leukemi. Selv om Hoxsey's formel kanskje ikke har vist seg å være et generelt middel mot alle typer kreft, var han en pioner i å inkorporere folkemedisinsk behandling med moderne kreftterapi. Husk imidlertid at man uansett skal søke profesjonell hjelp før man bruker rødkløver eller andre urter til behandling av svulster og kreft. Enhver kreftbehandling skal gjøres under oppsyn av en lege.

Rødkløvers bruk som kreftmedisin har så langt ikke støtte i noen kliniske undersøkelser på mennesker. Urten inneholder imidlertid isoflavoner som har østrogenlignende effekt. Slike fytoøstrogener virker aktiverende på østrogenreseptorene hos pattedyr, og rødkløver er en av de rikeste kildene til disse stoffene. Fytoøstrogenene har tiltrukket seg oppmerksomhet i forbindelse med studier omkring forekomsten av visse krefttyper. Maten som benyttes i mange asiatiske land har høyt innhold av disse fytoøstrogenene, og det kan være en årsak til det lave antallet tilfeller av kreft i bryst, endetarm og prostata i disse landene.

Plager i overgangsalderen

I våre dager fokuseres det på bruk av rødkløver for å dempe plager ved menopausen. Hvorfor er det slik at kvinner i Asia og middelhavsområdet går gjennom overgangsalderen uten å lide av hetetokter, depresjon, søvnproblemer og andre ubehagelige symptomer? Forskning har vist at det kan skyldes kostholdet. I århundrer har kvinner i kulturene i Asia og rundt Middelhavet kunnet nyte godt av effekten av fytoøstrogener, også kalt isoflavoner, som de inntar i form av soyabønner, kikerter, linser og andre erteplanter. I våre dager vet vi at disse viktige innholdsstoffene kan stabilisere hormonnivåene når mengden av naturlig østrogen avtar i overgangsalderen. Studier av befolkningen i asiatiske kulturer har vist at de inntar minst 40 mg isoflavoner daglig, sammenlignet med bare 2-5 mg blant amerikanere. Sammenligning av data fra ulike kulturer tyder dessuten på at menn som spiser isoflavonrik mat har mindre risiko for å få forstørret prostata og å utvikle prostatakreft. Standardiserte rødkløverekstrakter selges nå som et middel både mot plager i overgangsalderen og mot plager med prostatakjertelen.

På samme måte som soya, kan rødkløver hjelpe til å senke kolesterolnivåene, øke beinmassen i overgangsalderen og beskytte mot ulike krefttyper, noe som er basert på innholdet av isoflavoner og andre innholdsstoffer. Rødkløver inneholder et bredere spektrum av nyttige planteøstrogener enn de vanlig brukte soyaekstraktene. Av 150 urter og kryddere som er blitt testet for sitt innhold av østrogen og progesteron, var det bare i rødkløver, timian og gurkemeie at det ble funnet høye verdier av begge. Dette skulle indikere at disse urtene er de mest balanserte og dermed best egnede, da progesteronmangel kan være et like stort problem som østrogenmangel ved overgangsalderen.

Til slutt tar jeg med en av de mer "magiske egenskapene" til rødkløver. Den skal nemlig være god for mennesker som er usikre på om de ønsker å leve, eller ikke. Den kan kort og godt gjenskape troen på livet!


For mer informasjon og litteraturhenvisninger, se faktaside om rødkløver.
Denne artikkelen ble skrevet 13/8 2003
© Rolv Hjelmstad
Tekst og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Rolv Hjelmstad