Stevia,
det ideelle søtningsmiddelet
I våre dager snakkes det mye om at vi
spiser alt for mye sukker. Det har gjort at det er utviklet en rekke
erstatningsprodukter som er mye søtere enn sukker og som ikke har det høye
innholdet av kalorier som sukker har. Du har sikkert hørt om aspartam og andre
kunstig fremstilte søtningsstoffer. Dette er stoffer som inneholder
forbindelser vi normalt ikke finner i naturen, og etter at disse stoffene
nå har vært i bruk i lengre tid har det dukket opp meldinger som tyder på at
de kan gi betydelige helseskader. Likevel brukes de i stadig større omfang.
Vet du at det finnes et alternativt søtningsmiddel
som er naturlig, og som er mye tryggere å bruke? Det heter stevia, og kommer
fra en plante som opprinnelig vokser vilt i Paraguay, men som nå dyrkes mange
steder i verden. Alle som lider av blodsukkerforstyrrelser eller som ønsker å
begrense sitt kaloriinntak, burde kjenne til de bemerkelsesverdige egenskapene
til stevia. Det søte innholdsstoffet i planten er et ideelt alternativ til
sukker eller kunstige sukkererstatninger. I tillegg har urten flere terapeutiske
egenskaper, og har gjennom bruk i hundrevis av år av de innfødte indianerne i
Sør-Amerika vist at det er en trygg
plante å bruke.
Litt om planten Stevia rebaudiana
Vitenskapen ble kjent med den
søte urten i 1887 gjennom Moiss Santiago Bertoni fra Paraguay. Han
publiserte planten som en art i slekta Eupatorium, ei planteslekt som den
står svært nær Stevia. Slekta Stevia omfatter et sted mellom
120 og 300 tropiske og subtropiske arter i Amerika, og ble gitt navn etter P. J.
Esteve, en botaniker fra Valencia i Spania. Artsnavnet rebaudiana ble gitt for
å hedre kjemikeren Ovidio Rebaudi fra Paraguay som var den første som
ekstraherte plantens søte innholdsstoffer. Et av disse stoffene som er årsak
til plantens søthet, er rebaudiosid, som også er oppkalt etter Rebaudi.
Et fantastisk søtstoff
I en studie utført i 1982 ble mer enn 110 Stevia-arter
testet for sin søthet. Stevia rebaudiana ble funnet å være den søteste,
selv om 18 andre arter også ble funnet å framvise en søt smak. Det er
imidlertid godt mulig at det finnes andre Stevia-arter som er like søte
som Stevia rebaudiana.
Bladene på stevia har imidlertid vært kjent og brukt
av Guarani-indianerne
i Paraguay i århundrer som en urt som kunne søte
opp bitre drikker, for eksempel maté. Planten er også kalt ”sugar
grass”. Den tradisjonelle måten å bruke stevia på er å la et par blad få
trekke sammen med de andre urtene i en te, og bare ett til to blad er nok til å
dekke søtbehovet for de fleste. Alternativt kan bladene trekke i kokende vann i
ti minutter før de siles fra, og vannet kan så brukes som et søtningsmiddel.
Moderne teknologi har nå funnet fram til metoder for å ekstrahere steviosid og
tørke det, slik at det blir et hvitt pulver som kan brukes på samme måte som
sukker.
Stevia er en urt med en utrolig søtsmak.
Dens evne til å virke søtende er beregnet til å være mellom 70 og 400 ganger
høyere enn for hvitt sukker. Stoffet steviosid i stevia har en mild,
lakrisaktig smak, og er et helt naturlig forekommende kjemisk stoff. Noen
personer liker ikke ettersmaken på stevia, andre sier at den ikke er på langt
nær så dårlig som av kunstige søtningsstoffer. Noe av det som gjør
stevia så interessant er at det til forskjell fra andre naturlige søtstoff er
helt uten kalorier og vil derfor ikke medføre økte blodsukkerverdier. Det vil heller ikke
fungere som næringsstoff for bakterier og gjærsopper i fordøyelsessystemet.
En halv til en teskje av flytende stevia gir samme søthet som en kopp med hvitt
sukker. Men merk at stevia ikke vil fungere som næring for gjæren i gjærbakst. Stevia kan, i motsetning
til aspartam, imidlertid brukes til annet bakverk da de søte glykosidene i
stevia ikke brytes ned ved oppvarming.
Stevia som medisin
For personer som lider av
diabetes, for lavt blodsukker, høyt blodtrykk, overvekt eller kronisk
soppinfeksjon vil stevia være det ideelle søtningsmidlet. Det har alle de gode
egenskapene til de andre søtningsmidlene, men ingen av de negative. Det kan
hjelpe med å stille søthungeren uten å forandre
blodsukkerverdiene eller tilføre ekstra kilo til kroppsvekten.
De innfødt i Paraguay bruker tradisjonelt
stevia-te til å regulere blodsukkeret. Avkok av stevia for diabetes er vanlig
og lages vanligvis ved å koke eller trekke bladene i vann. Kliniske tester,
sammen med erfaringer fra brukere, kan tyde på at stevia faktisk kan hjelpe til
å normalisere blodsukkeret. Av den grunn blir urten, eller ekstrakt av den, i
noen land anbefalt som en aktuell medisin for personer som lider av diabetes
eller for lavt blodsukker. Nylige undersøkelser har vist at stevia kan øke
glukose-toleransen samtidig som det reduserer blodsukkerverdiene. Det er antatt
at det bare er forstyrrede blodsukkerverdier som responderer på stevia-terapi,
mens normale nivåer ikke blir påvirket. Men hvis du har diabetes og bruker dette
søtningsmidlet, bør du nok holde et øye med blodsukkerverdiene dine, slik at du
eventuelt kan regulere bruken av medisin.
Trygt å bruke
Minst en studie har vist at stevia ikke forårsaker
tannråte, men snarer virker beskyttende på tennene. Det betyr at det kunne vært
brukt som et naturlig søtningsstoff i drops, tyggegummi, munnvann og til og med
i tannkremer. Steviosid kan passerer gjennom menneskets fordøyelsessystem
nesten uten å bli omsatt, og har vist seg ikke å være giftig. Det er heller
ingen indikasjoner på at stevia kan være kreftfremkallende. Stevia regnes
derfor som temmelig trygt å bruke. Ved dyreforsøk der dyrene er foret med
store mengder stevia, fant man ingen bivirkninger. Dyreforsøk har også vist at steviosid ikke påvirker noen organer i nevneverdig grad. Som et eksempel kan
det nevnes at i Japan ble det i 1987 konsumert 170 tonn stevia, uten at det ble
rapportert om noen form for bivirkninger.
Likevel blir det anbefalt å bruke stevia
med noe forsiktighet. Folk i Paraguay bruker urten som prevensjonsmiddel, og en
rapport publisert i 1980 beskriver redusert fertilitet hos mus som ble behandlet
med stevia. Så hvis du venter barn eller ønsker å bli gravid bør du kanskje
ikke bruke stevia.
Mange indianerstammer i Sør-Amerika har
brukt stevia i hundrevis av år, også før Colombus fant Amerika.
Stevia-planten har vært dyrket som kulturplante i ca. 100 år, og i våre dager
dyrkes den kommersielt i Paraguay, Brasil, Uruguay, Sentral-Amerika, Israel,
Kina, Thailand, Japan og Korea. Ekstrakter av stevia utgjør en viktig del av
markedet for naturlige søtningsstoffer i Japan og brukes der i en rekke
matvarer, i sukkerfrie tyggegummier og i lettversjonen av Coca Cola.
Kan man dyrke stevia i Norge?
Siden steviaplanten kommer for et subtropisk
område er den ikke hardfør nok til å kunne overvintre utendørs i Norge. Jeg
har imidlertid dyrket den som en ettårig plante som fikk forkultur i veksthus,
og plantet en del planter på friland (på Nordmøre) om sommeren. De plantene
som fikk stå inne hele tiden utviklet seg imidlertid best. De ble i løpet av
sommerhalvåret nesten en halv meter høye, og hadde da rikelig med svært søte
blad. Stevia er derfor en plante som nok ikke kan oppnå særlig popularitet som
hageplante her i landet, men som en kulinarisk potteplante er det verdt å gjøre
et forsøk. Hittil har det aller største problemet vært å få tak i
plantemateriale. Jeg har kjøpt frø fra Richters
i Canada, men det viste seg å være vanskelig å få frøene
til å spire. Har man først fått tak i planten, er imidlertid
stiklingsformering den sikreste måten å skaffe seg flere planter på.
Stevia vokser i naturen på litt fuktige
plasser, og man bør derfor huske på å gi plantene nok vann. Bladene høstes på
en solvarm dag og tørkes raskt ved en varme på opptil +70°
C. Størst kommersiell dyrking foregår i dag i landene Japan, Sør-Korea og
Taiwan, hvor det også selges mange forskjellig produkter laget av planten.
Hadde vi kunnet dyrke stevia i Norge, kunne det blitt bra butikk. Et enkelt
regnestykke er gjort i Canada. I et dyrkingsforsøk ble stevia dyrket med en
planteavstand på 30 cm, noe som ga en avling på 300 kg blad pr. dekar. Med et
steviosidinnhold i bladene på 10,5%, og hvis vi regner steviosid for å være
210 ganger søtere enn sukker, ville det ha gitt en produksjon av søtstoff som
tilsvarer 6,6 tonn sukker pr. dekar!
 |
Stevia (Stevia rebaudiana) |
|
For mer informasjon og
henvisninger til litteratur og internettsider, se faktaside om stevia. |
Denne artikkelen ble
skrevet 7/9 2002. |
|