Nattlysolje

- en god kilde for GLA

GLA (gammalinolensyre) er en viktig fettsyre som kroppen kan trenge tilskudd av. Oljen i frøene til planten kjempenattlys er en av de viktigste kildene for denne fettsyren.

Startside > Urtemedisin > Artikler > Nattlysolje - en god kilde for GLA

 

Tradisjonell bruk av kjempenattlys i Nord-Amerika

Kjempenattlys er en plante som er hjemmehørende i Nord-Amerika, og var tidligere viktig som mat og medisin for mange stammer av innfødte. I Utah og Nevada ble frø og unge blad inntatt som mat. Cherokee-indianerne lagde en te av blomstene og bladene som et hjelpemiddel for å gå ned i vekt. Ojibwa-indianerne la hele planten som omslag på ulike kroppsdeler for å dempe opphovninger og betennelser i tilknytning til skrubbsår, og europeiske immigranter ble også vist hvordan de skulle legge bladene på skader. Roten ble inntatt mot hoste og hemoroider, og når den ble påført utvortes mente man at den hjalp til å bygge opp musklene. Det fantes også en tradisjon for å lage te av frøene for å lindre magesmerter og sår hals. På 1600-tallet introduserte nybyggerne planten til England, hvor den etter hvert ble en vanlig vekst i hager.

Kjempenattlys som mat

Røttene, stilkene, bladene og blomsterknoppene av nattlysplanten kan spises. Når røttene kokes får de en nøtteaktig smak og minner om pastinakk, og de brukes i supper og stuinger. Unge blad kan tilsettes salater eller kokes som en grønnsak. Også blomstene er spiselige. Umodne frøstander kan kokes eller wokes, og frøene kan brukes som erstatning for valmuefrø på brød.

Bladene av kjempenattlys kan spises Blomster og umodne frøkapsler

Den medisinske bruken av nattlysolje er relativt ny, og har kommet etter forskning på 1980-tallet som viste en effekt av oljen ved en rekke plager. Nattlysolje selges nå som kosttilskudd, medisin eller ingrediens i mat i over 30 land, og er et av de mest anvendte kosttilskuddene fra planteriket. I USA lå produkter med nattlysolje i år 2000 på tiendeplass over de mest solgte kosttilskuddene.

Produksjon av nattlysolje

Nattlysolje utvinnes fra fruktene til planten, som inneholder store mengder med frø. Det trengs så mange som 5000 slike frø for å få nok olje til en eneste kapsel med nattlysolje. Under fremstillingsprosessen blir frøene renset og knust for å få fram oljen. Et løsningsmiddel, som for eksempel heksan, tilføres før frøene presses, for å få ekstrahert oljen raskt og billig. Oljen separeres fra løsningsmiddelet og forsegles i kapsler. Nyere forskning har vist at ikke alle nattlysprodukter er like virksomme. I en undersøkelse har man funnet at en spesiell type uforedlet jomfruelig, organisk nattlysolje som kalles qarma er bedre for helsa enn konvensjonelle preparater med nattlysolje. Undersøkelsen viste at qarma, som er uten kunstige kjemikalier og løsemidler, var rik på triterpener, i motsetning til i noen av de foredlete nattlysoljeproduktene som ble testet og som ikke inneholdt triterpener. Triterpenene angriper frie radikaler og beskytter dermed cellene, i tillegg til at de hemmer betennelsesrelaterte enzymer.

I våre dager kommer mesteparten av den kommersielt dyrkede kjempenattlys fra Canada og USA. Mange av dyrkerne har utstyr for å viderebehandle planten, for på den måten å sikre en rask produksjonsprosess og et optimalt sluttprodukt. Dyrkerne har foredlet kjempenattlysplanten for å få et produkt som inneholder mye GLA.

Hva er spesielt med nattlysolje?

Hva gjør nattlysolje forskjellig fra vegetabilske oljer som f.eks. olivenolje? Nattlysolje er en kilde til lett opptakbar gammelinolensyre (GLA), et temmelig uvanlig stoff som bare finnes i noen få planter og som fungerer som byggestein for betennelseshemmende prostaglandiner (hormonlignende forbindelser). De fleste nattlyspreparatene er laget med 7-10 % GLA. Oljer fra frøene til solbær (Ribes nigrum) og agurkurt (Borago officinalis) gir generelt større mengder GLA til en lavere pris, men den vitenskapelige forskningen omkring disse to artene er ikke så omfattende som for nattlysolje. Solbærfrø inneholder 14-19 % GLA, og agurkurtfrø 20-26 % GLA. 

Helsetilstander hvor nattlysolje kan anvendes

Nattlysolje er spesielt verdifull på grunn av følgende virkninger:

  • Bedrer i noen tilfeller diabetesnevropati ved å sørge for en direkte kilde til GLA, som styrker overføringen av nerveimpulser og flyten av blod og oksygen.
  • Kan lette brystsmerter (mastalgi) ved å dempe brystcellenes sensitivitet for østrogen.
  • Kan lindre kronisk eksem hos barn og voksne ved å minske mengden prostaglandiner og utvide kapillærårer i huden.
  • Kan være til hjelp i tilfeller av PMS knyttet til unormal fettsyreprofil.

I tillegg har det vært gjennomført mange studier der nattlysolje er blitt brukt mot en rekke andre helsetilstander, inklusive alkoholavvenning, leddgikt, multippel sklerose (MS), åreforkalkning, ulcerøs kolitt, Crohns sykdom, cyster i brystene, ADD (attention deficit disorder), dysleksi, siccasyndrom (Sjögrens syndrom), endometriose, godartet forstørrelse av prostatakjertelen og Raynauds fenomen. Disse studiene har imidlertid ofte gitt motstridende resultater. I mange tilfeller synes det som behandling med omega-3 oljer fra fet fisk eller linfrø kan være mer relevant ved mange av de nevnte lidelsene. Revmatisme responderer best på en kombinasjon av nattlysolje og fiskeolje.

Vitenskaplig dokumentasjon av nattlysolje

Forskere har kommet fram til at det primære anvendelsesområdet for nattlysolje er ved diabetesnevropati, en komplikasjon knyttet til diabetes som fører til nerveskader i armer, legger, hender og føtter. Minst en tredjedel av de som har enten type I diabetes (insulinavhengig) eller type II diabetes (ikke insulinavhengig, eller ”aldersdiabetes”) opplever symptomer på nerveskader. Inntil nå har de medisinene som har vært utprøvd som behandling av denne tilstanden vært beheftet med alvorlige bivirkninger. Foreløpige erfaringer tyder på at nattlysolje kan være en lovende alternativ behandling. To randomiserte, dobbelt blinde og placebokontrollerte studier viste en signifikant reduksjon i nummenhet, smerter, svakhet, brennende følelse, unormale følelser av varme og kulde, og nevrologiske symptomer etter behandling med nattlysolje. Resultatene var mest imponerende hos diabetespasienter som hadde god kontroll på blodsukkeret.

Mastalgi (smerter i brystkjertlene) er et annet område hvor bruk av nattlysolje virker lovende. I en studie hvor nattlysolje ble brukt som primærterapi førte behandlingen til positivt resultat for 58 % av kvinnene med brystsmerter knyttet til menstruasjonen, og for 38 % av de som hadde smerter som var uavhengig av menstruasjonen. I en større, dobbelt blind, placebokontrollert studie av 291 kvinner med alvorlige brystsmerter, ble det funnet at nattlysolje var like effektiv som medisinen bromocriptin i å lindre brystsmerter i tilknytning til menstruasjonen, uten de alvorlige bivirkningen som medisinen gir.

Noen forskere er også entusiastiske til nattlysolje som middel til å lindre allergisk eksem hos barn og voksne. En analyse av ni placebokontrollerte studier viste en statistisk signifikant reduksjon i mange av symptomene ved eksem, særlig kløe og vandig sekret. Forskerne noterte også bedring av overflateskader, og i noen tilfeller fortykning av huden. Behandling med nattlysolje medførte at noen også kunne minske bruken av antihistaminer eller steroider. Tyske myndigheter tillater en daglig dose på 500 mg nattlysolje som behandling av atopisk eksem for å dempe symptomer som betennelser og tørrhet, og for å fremme den generelle tilstanden til huden. Nattlysolje er også godkjent som middel mot eksem i England. Det går an å lage sin egen nattlysoljekrem ved å blande nøytral fuktighetskrem med oljen fra nattlysoljekapsler.

Brukt utvortes i hudpleieprodukter er nattlysolje mykgjørende, men ikke så beskyttende som fetere oljer. Den er en bra bæreolje for andre stoffer som skal tas opp av huden, og kan derfor brukes i hudpleieprodukter som lotion og magre kremer. Oljen lindrer seborré hos småbarn, og brukes på eksem, psoriasis og tørr og flassende hud med kløe. Preparter med nattlysolje selges som naturmiddel for å lindre kroniske og kløende eksem, og sies også å kunne forebygge rynker. Nattlysolje er best for normal til fet hud, men ren nattlysolje blir tørr og grov på huden og er derfor uanvendbar til helkroppsmassasje. Best er den som næringsrik ingrediens (1-5 %) i blanding med en fetere olje, som apriskoskjerneolje eller makadamiaolje, til ansiktsmassasje og cellulittbehandling.

Et av de mest populære bruksområdene for nattlysolje er som behandling av PMS. Noen mener at PMS kan være knyttet til unormale fettsyreprofiler hos noen kvinner.

Blant mange ulike plager synes leddgikt og siccasyndrom å være de mest aktuelle å behandle med nattlysolje. Pasienter med leddgikt plages av kronisk betennelse, smerter og stivhet i muskler og ledd. Da leddgiktpasienter i en klinisk studie ble gitt nattlysolje, viste de betydelig bedring og opplevde mindre smerter og stivhet om morgenen. Ved leddgikt kan man både innta nattlysoljekapsler og smøre på oljen utvortes. Dette kan gjøres daglig, da det ikke er knyttet risiko til bruk av slik ”medisinsk mat”. Siccasyndrom er en autoimmun sykdom som gir nedsatt funksjon i tåre-, spytt- og skjedekjertler. Dette gir irritasjon i øynene og tørre slimhinner i munnhulen og skjeden.

Ved alkoholavvenning har inntak av nattlysolje vist seg å kunne lette abstinenssymptomene de tre første ukene, sannsynligvis fordi alkoholikere har for lite gammalinolensyre. Pasientene trenger færre beroligende midler og leveren begynner å fungere igjen noe raskere. Nattlysolje har ingen effekt på å hindre tilbakefall.

Multippel sklerose (MS) er en kronisk autoimmun betennelsessykdom som påvirker sentralnervesystemet og forårsaker nerveskader, synsproblemer og muskelsvakhet. Den engelske urtelegen David Hoffmann anbefaler nattlysolje ved MS.

Når kolesterol, lipider og kalsium avleirer seg i arteriene slik at de blir harde, er åreforkalkning et farlig resultat. Nattlysolje kan, sammen med en omlegging av kostholdet, redusere risikoen for åreforkalkning, muligens på grunn av at oljen inneholder stoffer som hindrer sammenklebing av blodplater. Det er rapportert at nattlysolje også kan redusere høyt blodtrykk og høye kolesterolverdier.

Når slimhinnene i livmoren blir betente, kan man få smerter i korsryggen og underlivet, forstoppelse og utflod fra vagina. En klinisk studie viste at 90 % av kvinnene med slike betennelser som ble behandlet med gammalinolensyre erfarte bedring. Dette kan tyde på at kvinner, i tillegg til ved PMS, også kan ha nytte av nattlysolje ved endometriose (en tilstand der det foreligger slimhinnevev fra livmoren andre steder enn i livmoren), men her trengs det mer forskning.

Nattlysolje kan også være nyttig for menn. Når prostatakjertelen blir betent og vokser seg større hos aldrende menn, kan det medføre flere plager, som problemer med urineringen og impotens. Forskning har vist at omkring 50 % av alle menn over 50 år har en viss forstørrelse av prostatakjertelen. Videre vil minst 90 % av alle menn mellom 70 og 90 år plages med godartet forstørrelse av prostatakjertelen (benign prostata hyperplasi, BPH). Nattlysolje virker på prostatakjertelen fordi den er en kraftfull 5-alpha-reduktase type II hemmer, noe som kan bidra til å redusere en forstørret prostata. Nattlysolje kan gjerne kombineres med dvergpalme (Serenoa repens) som forebyggende middel mot godartet forstørrelse av prostatakjertelen.

Raynauds fenomen er anfall av blodåresammentrekninger som forårsaker mangel på blodtilførsel til fingre, tær, nese og ører. De påvirkede områdene blir hvite på grunn av den manglende blodsirkulasjonen, så blå og kalde, og til slutt følelsesløse. Når angrepet går tilbake kan de påvirkede områdene bli røde, kriblende og pulserende, eller hovne opp. Forskning antyder at inntak av GLA kan lindre disse symptomene. I en studie masserte forskerne fingrene på folk med denne sykdommen med nattlysolje, og omkring halvparten ble bedre. Man kan ikke gi nattlysoljen all æren i dette forsøket, da massasjen også kunne hjelpe til å stimulere sirkulasjonen.

Tryptofan, et kjemisk stoff funnet i nattlysfrø, kan hjelpe til å lindre depresjoner, kanskje like godt som, og i alle fall sikrere enn syntetiske alternativer, for eksempel Prozac. Tryptofan er en forløper for hjernens serotonin, et stoff som er kjent for sin stemningsregulerende virkning. Kjempenattlys har ”glade” blomster, og bare å dyrke dem kan redusere stress og virke oppløftende på sinnet, i tillegg til at opphold utendørs i solskinn gjør underverker for det mentale velværet.

Hvordan virker nattlysolje?

Kjempenattlys er en direkte kilde for gammalinolensyre (GLA), en omega-6 fettsyre. Kroppen bryter ned GLA til dihomogammalinolensyre (DGLA) og til slutt til gunstige prostaglandiner (PGE1) som hjelper til å dempe betennelser, mykne opp blodårene og forhindre unormal sammenklumping av blodlegemer.

Det er kjent at personer med diabetes har vanskeligheter med å omdanne omega-6 oljer til GLA, noe som gjør at det er nødvendig med et tilskudd av denne fettsyren. På sikt vil mangel på GLA og dets metabolitter redusere flyten av blod og oksygen til nervecellene, og forårsake skade på vevet. Da essensielle fettsyrer er viktige for strukturen i cellemembranene, kan mangel på GLA påvirke evnen som nervecellemembranene har til å regulere flyten av stoffer inn og ut av cellen. Essensielle fettsyrer er også nødvendig for en normal strøm av elektriske impulser. Forskerne tror at folk med diabetes har unormalt lave verdier av enzymet delta-6-desaturase, som styrer omdannelsen av omega-6 til GLA. Nattlysolje er vist å kunne motvirke nerveskader hos personer med diabetes uten å påvirke blodsukkernivåene.

GLA kan bidra til å lindre brystsmerter ved å endre fettsyreinnholdet i cellemembranene og hormonreseptorene i brystene. Noen forskere tror at brystsmerter skyldes for mye mettet fett i disse cellene. Høyere nivåer av mettet fett kan gjøre brystvevet overfølsomt for normale verdier av det sirkulerende østrogenet, og forårsake smerter. Behandling med nattlysolje synes å kunne gjenopprette balansen i fettsyrene i brystene og hormonreseptorene, og gjøre dem mindre følsomme for østrogen.

Foreløpig forskning antyder at personer med eksem kan ha vanskeligheter med å omdanne omega-6 oljer til GLA og dets metabolitter. Dette er observert både hos personer med utviklet eksem og hos barn som er født i familier med en genetisk historie med eksem. Behandling med nattlysolje øker nivåene av fettsyrer og hjelper til å lindre symptomene med eksem. Forskerne tror at dette delvis skyldes reduksjon av betennelsesdannende prostaglandiner (PGE2). Nattlysolje kan også styrke ceramidene, komponenter i epidermislaget i huden som beskytter mot for stort væsketap og uttørking av huden. Det er også noe erfaring for at nattlysolje minsker utvidelsen av kapillærårene i huden og har en styrkende virkning på immunsystemet.

Foreløpig forskning har også vist at enkelte kvinner med PMS kan ha problemer med å omdanne omega-6 oljer til GLA, noe som fører til unormal produksjon av prostaglandiner som forårsaker smerte og andre ubehagelige symptomer. Ubalanser i fettsyrene kan også overdrive virkningen av sirkulerende hormoner på cellereseptorene, noe som kan bidra til symptomer på PMS.

Et utvalg nattlysoljeprodukter i en helsekostbutikk

Bør alle bruke nattlysolje?

Til tross for all entusiasmen som er knyttet til GLA, er nattlysolje neppe et nødvendig kosttilskudd for alle. Når man er frisk, omdannes omega-6 fettsyrer i nøtter, frø og vegetabilske oljer lett til GLA i kroppen. Tilskudd av nattlysolje kan være nødvendig når denne omdanningsprosessen fungerer for dårlig på grunn av sykdom, som ved diabetes. Studier viser at tilskudd av nattlysolje signifikant kan bedre symptomene på nerveskade forårsaket av diabetes. Dette er viktig for de med diabetes som blir påvirket av denne komplikasjonen, som kan føre til alvorlige nerveproblemer i armer og bein.

Noen forskere mener at inntak av nattlysolje faktisk kan øke graden av betennelser i kroppen på sikt. En viss mengde nattlysolje brytes ned i kroppen til arachidonsyre, en betennelsesdannende fettsyre som finnes vanlig i kjøtt og meieriprodukter. Nattlysolje er som kjent svært rik på omega-6 fettsyrer. Selv om de er nødvendige for å oppretholde god helse, finnes omega-6 fettsyrer ofte i overskudd i kostholdet til de fleste av oss. For stort inntak kan gjøre det vanskelig for kroppen å omdanne den sjeldnere omega-3 oljen, som hovedsakelig finnes i linfrø og kaldtvannsfisk. Noen forskere mener derfor at linfrøolje er et viktigere tilskudd enn nattlysolje. Det er også viktig å ha en rett balanse mellom omega-6 og omega-3 oljer. Det ideelle forholdet sies å være fire ganger så mye omega-6 som omega-3, selv om de fleste av oss nå får 20 ganger mer omega-6 enn omega-3!

Andre forskere mener at nattlysolje ikke utgjør noen helserisiko når den inntas i moderate mengder mot konkrete tilstander. Dr. David Horrobin, en ledende forsker på nattlysolje, fastslår at mennesker (i motsetning til de fleste dyr) har en unik evne til å omdanne mye av denne skadelige arachidonsyren til betennelseshemmende stoffer som kalles prostacyclin, så risikoen for økt betennelsesaktivitet er ikke noe tema, mener han. Det kan ta år før vitenskapen forstår fullt ut den komplekse rollen av fett i kroppen og den optimale balansen mellom ulike typer fettsyrer.

Sikkerhet

Kjempenattlys og frøoljen fra denne arten anses som trygg å bruke når den anvendes forskriftsmessig. I noen kliniske studier har noen få personer opplevd mindre bivirkninger som oppblåst mage, kvalme eller hodepine etter å ha inntatt store doser med nattlysolje. Dette kan unngås ved å senke dosen eller dele opp det daglige inntaket i mindre doser som inntas flere ganger om dagen. Ingen kontraindikasjoner er kjent.

Dosering

Nattlysoljetilskudd er vanligvis standardisert til å inneholde 7-10 % GLA. Følgende doseringer ble brukt i kliniske studier med godt resultat.

  • Diabetesnevropati: 8-12 kapsler om dagen (som inneholder 320-480 mg GLA totalt)
  • Brystsmerter: 6 kapsler om dagen (som inneholder 240 mg GLA totalt)
  • Kronisk eksem: 6 kapsler om dagen.
  • PMS: 6 kapsler om dagen.

Ta nattlysolje-kapsler sammen med mat for å sikre at oljen tas opp i kroppen. For å oppnå best resultat bør man redusere inntaket av mettet fett og transfettsyrer, som finnes i produkter som margarin, da disse skadelige fettsyrene konkurrerer med de essensielle fettsyrene om opptak i kroppen. Det kan ta mange måneder før man observerer nevneverdig forbedring ved inntak av nattlysoljetilskudd.


For litteraturhenvisninger og mer informasjon om planten, se faktaside om kjempenattlys.
Denne artikkelen ble skrevet 9/1 2008.
Les også artikkelen Planter med GLA.

© Rolv Hjelmstad
Tekst og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Rolv Hjelmstad