Tørket og
oppmalt chagasopp inntas helst i form av te. Hvis chaga-teen skal brukes som en
nytelsesdrikk eller for å forebygge sykdommer, kan teen trekkes ved å helle
kokende vann over soppen og la det stå og trekke i 5-10 minutter. For å få en
mer smakfull te med kraftigere medisinsk virkning, anbefales det å la teen
småkoke under lokk i 10-15 minutter. Enkelte anbefaler å koke chagasoppen så
lenge som to timer, men så lang koketid er normalt ikke nødvendig og brukes
helst hvis teen skal anvendes i forbindelse med kreftbehandling. Chagate er
overraskende god og smaken kan minne litt om vanlig svart te eller kaffe.
Ønsker man å
lage seg en kopp "kose-te" med chaga, kan doseringen være én teskje tørket og
findelt sopp til ½ liter vann. Vil man lage en sterkere te med kraftigere
medisinsk virkning, kan en spiseskje av soppen til ½ liter vann være fornuftig.
For å slippe å koke chaga-te hver dag, kan man gjerne koke flere liter ekstra
sterk te (bruk mer sopp i forhold til vann enn det som er angitt foran) og
oppbevare den i kjøleskapet eller i en fryseboks. Hvis teen skal fryses, has den
på plastflasker som ikke fylles helt opp (slik at man unngår at flaskene
sprekker når teen fryser og utvider seg). I kjøleskap holder chaga-te seg i
flere uker. Når man så skal nyte en kopp chaga-te med utgangspunkt i et slikt
konsentrat, kan man fylle en kopp ¾ full med kokende vann og så fylle opp koppen
med den konsentrerte chaga-teen. Da får teen passe temperatur og styrke.
Anbefalt
dagsdose med chaga-te er ca. ½ liter (inntil tre små kopper) daglig, men det
anbefales å starte forsiktig (f.eks. med en kopp daglig) og ikke overdrive
inntaket av teen før man har erfart hvordan kroppen reagerer på den.
Når man
tilbereder chaga-te, er det ideelle å koke soppen i et kokekar i glass eller
emalje, men det fungerer også godt å bruke en stålkasserolle (bruk aldri
aluminiumskasseroller til urteteer!). Teen bør kokes under lokk slik at
verdifulle stoffer ikke fordamper. Hvis man ønsker det, kan smaken justeres ved
å tilsette en smakfull urt som f.eks. ingefær.
Når man har
silt fra væsken fra soppen etter kokingen, kan man tilsette nytt vann til soppen
i kasserollen og koke den på ny både én og to ganger, eller inntil væsken ikke
lenger får en mørk brunfarge. På den måten får man utnyttet den verdifulle
soppen optimalt. Husk at ved andre- og tredjegangs koking bør man bruke mindre
vann enn første gang, slik at teen ikke blir for svak.
 |
 |
Tørket
og oppmalt chagasopp klar for koking. |
Chaga-teen får en svart eller
mørk brun farge. |
|