Kamfer

Cinnamomum camphora

Mange har i sin barndom sikkert fått en sukkerbit med kamferdråper på som medisin. I våre dager blir kamfer primært anvendt i midler til utvortes bruk.

Startside > Urtemedisin > Artikler > KAMFER

 

Kamfer er kanskje mest kjent i form av kamferdråper og møllkuler. Medisinsk blir stoffet imidlertid primært anvendt i form av kamferolje til utvortes bruk.

Kamfer er et aromatisk terpenketon, et bittert, sterkt aromatisk stoff som stimulerer sirkulasjonssystemet og nervesystemet, demper betennelser, og letter smerter og kramper. Det virker også befordrende på fordøyelsen og kan drepe parasitter. Brukes utvortes som liniment mot ledd- og muskelsmerter, som balsam ved frostknuter, forkjølelsessår og sprukne lepper, og til inhalasjon ved tette nesebor og bronkier.

Kamfer brukes i konsentrasjoner fra 3 til 11 % i produkter som har til hensikt å øke blodstrømmen til hudoverflaten. Det irriterer huden og stimulerer nerveendene, noe som forårsaker rødhet og en følelse av nedkjøling. Dette dekker over underliggende smertesignaler og gir smertelindring til verkende muskler. Studier viser at kamfer også kan bekjempe visse bakterier, selv om denne virkningen er relativt svak.

Brukt mot luftveisplager benyttes produkter med opp til 11 % kamfer, og disse smøres på bryst og hals hos voksne og barn ned til to år. Det betraktes som et ganske trygt og effektivt middel for å redusere hoste.

 


For mer informasjon og litteraturhenvisninger, se faktaside om kamfer.
Denne artikkelen ble skrevet 22/10 2003.

© Rolv Hjelmstad
Tekst fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken elektronisk eller på trykk, uten skriftlig tillatelse fra Rolv Hjelmstad