Fra Annemarie Ulvatne
som levde i Hammerfest og som titulerte seg selv som ei "trollkjerring", har vi fått oppskrift på en urtete som skal være svært
effektiv ved influensa og lungebetennelse. Lokalt i Finnmark går
teen under navnet "Trollkjerringdrikk". Den har vært brukt med hell
for å dempe symptomene og korte ned sykdomsperioden ved influensa,
men skal også være god ved lungebetennelse.
Teen består av like
deler av følgende tre urter:
Bukkeblad (Menyanthes trifoliata),
peppermynte (Mentha x piperita) og
ryllik (Achillea millefolium).
På grunn av det store
innholdet av bukkeblad i denne teblandingen, smaker den
"forferdelig". Bukkeblad er en av de bitreste urten vi har i
norsk flora, men er av den grunn også en virksom medisinplante. Så "bit
tennene sammen" og drikk teen når en influensa er i ferd med å bryte
ut. Husk at ondt skal ondt fordrive!
Siden
Urtekildens Trollkjerringdrikk består av urter med høyt innhold av
bitterstoffer, kan
den også være svært nyttig for personer med svak og dårlig
fungerende fordøyelse (dyspepsi). Hvis du drikker en kopp av teen 10-15
minutter før du inntar
mat, vil den bidra til å fremme sekresjonen av fordøyelsesvæsker og
hjelpe til så maten blir lettere fordøyd.
Her er oppskriften på
hvordan man lager teen når den skal brukes mot influensa:
Man tar 7,5 dl vann til
15 g av urteblandingen og koker opp dette i en stålkasserolle (bruk
aldri aluminiumskjele til urteteer!). Etter et kort oppkok skal
blandingen stå og trekke under lokk i 20 minutter før urtene siles
fra. Hvis noe av vannet har fordampet, tilsettes mer varmt vann til
man har 7,5 dl ferdig drikke, som inntas gjennom dagen. Man kan
gjerne helle 7,5 dl med kokende vann over de urtene man har silt fra, og la det trekke i 20 minutter på ny. Denne siste teen kan
brukes til "etterbehandling", hvis man ikke er blitt frisk av den
første porsjonen.
Slik
tilberedes Urtekildens Trollkjerringdrikk som
fordøyelsesmiddel:
Når Urtekildens
Trollkjerringdrikk skal brukes som et middel for å bedre
fordøyelsen, kan man trekke teen på samme måte som man gjør
med vanlig te. Bruk 1-2 teskjeer av urteblandingen til en
stor kopp (2,5 dl) kokende vann og la teen trekke i ca. 5
minutter under lokk før urteblandingen siles fra og teen
drikkes. Når teen skal brukes for å få en bedre fordøyelse, er det
viktig at man ikke forsøker å dempe den bitre smaken ved å tilsette
sukker eller honning.
 |
 |
 |
Bukkeblad |
Peppermynte |
Ryllik |
|