Bildegalleri medisinplanter
Medisin-, krydder- og matplanter fotografert av Rolv Hjelmstad

Startside > Bilder > Medisinplanter > Tårnjernurt

Tårnjernurt
Verbena hastata

Tårnjernurt er en plante som er utbredt over store deler av Nord-Amerika. Planten er toårig eller kortlevende flerårig, dekorativ og relativt hardfør, og kan dyrkes i lavlandet og langs kysten nord til Lofoten. Når planten står i blomst, kan man klippe ned planten og bruke bladene, blomstene og de myke øvre delene av stenglene i frisk tilstand for å lage tinktur, eller tørke bladene og blomstene for bruk til te.

 

Urten har bitre blad og blomster, og når tårnjernurt brukes som medisin hjelper den til å senke feber, stimulere fordøyelsen, roe ned spenninger og lindre frynsete nerver. Som andre bitre styrkemidler, fremmer tårnjernurt en sunn leverfunksjon og stimulerer galleproduksjonen, noe som styrker fordøyelsen. Ved å hjelpe leveren med å behandle hormoner, fjerner tårnjernurt varme hudtilstander som akner. Bruk tinktur av tårnjernurt for å lette menstruasjonssmerter og få i gang en forsinket menstruasjon. Tårnjernurt passer best for personer som er varme og plages med nervene, for eksempel de som har kroniske bekymringer eller som er perfeksjonister med tilhørende kroniske nakke- og skulderspenninger. Kombiner gjerne tårnjernurt med kamille (Chamomilla recutita) og amerikansk skjoldbærer (Scutellaria lateriflora) i et uttrekk for å lindre søvnløshet forårsaket av mild angst og nervøsitet.

 

Man kan også bruke en vask eller kompress med uttrekk av tårnjernurt utvortes for å dempe opphovninger fra forstuinger og forstrekninger, og for å behandle hudbetennelser. Ikke bruk tårnjernurt under graviditet, da den er for avkjølende og avslappende for livmoren. Høyere doser enn nødvendig kan forårsake kvalme og oppkast.

Faktaside om tårnjernurt

Foto ©:  Rolv Hjelmstad

OBS!  Bildene må ikke kopieres, lastes ned, eller publiseres andre steder uten skriftlig tillatelse fra fotografen.
ATTENTION!  Images may not be copied, downloaded, or used in any way without a written permission of the photographer.
Bildeoversikt medisinplanter