Bildegalleri medisinplanter
Medisin-, krydder- og matplanter fotografert av Rolv Hjelmstad

Startside > Bilder > Medisinplanter > Vinrute  

Vinrute
Ruta graveolens
 
De tre øverste bildene viser vinrute (Ruta graveolens). De to bildene under viser aleppovinrute (Ruta chalepensis subsp. fumariifolia), en rute-art som er nærstående vinrute og som er viltvoksende i middelhavsområdet.

Vinrute (Ruta graveolens) var en gang i tiden blant de viktigste legeplantene. Urten har vært brukt til fremkalling av abort, da den virker kraftig stimulerende på livmoren og fremmer menstruasjonen. I europeisk urtemedisin har vinrute også vært brukt mot så ulike tilstander som hysteri, epilepsi, svimmelhet, kolikk, innvollsorm, forgiftninger og øyeproblemer. Den inntar en særlig plass i behandling av overanstrengte øyne. Den er også anvendelig til nervøs hodepine og hjertebank. Vinrute har videre vært brukt mot tilstander som multippel sklerose og ansiktslammelse. I store doser er vinrute giftig, og urten skal ikke brukes av gravide. Håndtering av friske planter kan gi hudbetennelse, derfor bør man bruke hansker når man arbeider med vinrute. Innvortes bruk kan forårsake allergisk reaksjon på sol.

Aleppovinrute (Ruta chalepensis subsp. fumariifolia) brukes mot innvollsorm, for å sette i gang menstruasjonen og for å lindre såre øyne.

Faktaside om vinrute

Foto ©:  Rolv Hjelmstad

OBS!  Bildene må ikke kopieres, lastes ned, eller publiseres andre steder uten skriftlig tillatelse fra fotografen.
ATTENTION!  Images may not be copied, downloaded, or used in any way without a written permission of the photographer.
Bildeoversikt medisinplanter