Bildegalleri medisinplanter
Medisin-, krydder- og matplanter fotografert av Rolv Hjelmstad

Startside > Bilder > Medisinplanter > Fransk syre  

Skjoldsyre / Fransk syre
Rumex scutatus

Skjoldsyre brukes bare i liten grad som medisin, men urten har en astringerende, urindrivende, avførende, blodrensende og avkjølende virkning. Bladene av skjoldsyre kan anvendes på samme måte som engsyre (Rumex acetosa) som grønnsak og smakstilsetning til mat. Urten brukes særlig mye i Frankrike og kalles derfor også for fransk syre. Unge, grønne blad har en lett syrlig og sitronaktig smak og anses som mer velsmakende enn engsyre. De inneholder mye vitamin A og C, og kan spises som en nærende og rensende urt om våren, og virker i tillegg beskyttende mot skjørbuk. Bladene inntas helst rå, men kan også dampes i smør eller blandes i sauser og supper. Hele friske skjoldsyreblad smaker godt i salater, men det kan være lurt å vispe inn litt honning eller sukker i dressingen for å veie opp for den syrlige smaken. Strimlete blad setter en skarp og syrlig smak på omeletter og eggerøre, og kan dessuten være et velsmakende garnityr til laks og andre fiskeretter.

Man bør ikke innta skjoldsyre eller andre syrearter i for store mengder eller for ofte, da oksalsyren i plantene kan binde opp næringsstoffer i maten (særlig kalsium) og forårsake mineralmangler. Barn kan være spesielt utsatt for at kalsiuminnholdet i kroppen blir så lavt at de får kramper, lammelser og nyreskader. Personer med tendens til revmatisme, artritt, urinsyregikt, nyresteiner eller som har mye syre i kroppen, bør begrense inntaket av skjoldsyre, da oksalsyren i planten kan forverre disse plagene. Hvis bladene skylles i varmt vann, mister de mye av oksalsyren.

Foto ©:  Rolv Hjelmstad

OBS!  Bildene må ikke kopieres, lastes ned, eller publiseres andre steder uten skriftlig tillatelse fra fotografen.
ATTENTION!  Images may not be copied, downloaded, or used in any way without a written permission of the photographer.
Bildeoversikt medisinplanter