Bildegalleri medisinplanter
Medisin-, krydder- og matplanter fotografert av Rolv Hjelmstad

Startside > Bilder > Medisinplanter > Daglilje

Daglilje
Hemerocallis spp.
Brun daglilje (Hemerocallis fulva)
Sitrongul daglilje (Hemerocallis citrina)

Dagliljeslekta Hemerocallis inneholder rundt 20 arter av flerårige, urteaktige, liljelignende planter. I tillegg finnes det i dag tusentalls kultivarer som dyrkes som hageplanter. Blomsterknoppene og de nye bladene har vært brukt som grønnsaker, mens røttene og de utvokste bladene primært har hatt medisinsk anvendelse. Daglilje blir lite brukt i vestlig urtemedisin, men har hatt en viss anvendelse i folkemedisinen i Kina. Røtter, blad og blomster av dagliljer er angitt å ha smertestillende, krampeløsende, blodrensende, vanndrivende, mildt avførende, betennelseshemmende, febersenkende og beroligende egenskaper. De brukes til å behandle bl.a. feber, kolitt, dysenteri, ødemer, problemer med vannlatingen, steiner i urinveiene, neseblødning og andre blødninger, blodstyrtning, brystbetennelse og revmatisme.

Når daglilje brukes som matplante, er det først og fremst de uåpnede blomsterknoppene som anvendes. De betraktes som en delikatesse i Kina og blir spist rå eller lett kokt, men de kan også syltes. De utsprungne blomstene kan spises rå, stekt eller tilsatt i supper som et aromatisk fortykningsmiddel. Kronbladene er tykke og sprø, og har på grunn av nektaren i bunnen en fin sødme, noe som gjør det veldig behagelig å spise dem rå. De blir ofte tørket og konservert med salt, og må da vannes ut før bruk. Rotstokken til dagliljer blir ansett som giftig og bør ikke spises, i hvert fall ikke i rå tilstand, noe som også gjelder bladskuddene. Blomsterknopper og blomster anses som ufarlige å spise, i hvert fall når de er kokt. Å spise noen få friske kronblad i en salat regnes også å være helt trygt.

Faktaside om daglilje

Av dagliljer finnes det en rekke kultivarer som dyrkes som prydplanter i hager. I Göteborgs Botaniska Trädgård i Sverige kan man se et felt med en rekke vakre navnesorter av dagliljer, og en del av disse vises på bildene under. Bare for noen av kultivarene er sortsnavnet angitt. Selv om blomsterknopper og blomster av dagliljer angis som spiselige, frarådes det å spise slike navnesorter, da det ikke er klarlagt om de inneholder uheldige stoffer.
Hemerocallis 'Samboronbom'
Hemerocallis 'Revolute'
Hemerocallis 'Ed Murray'

Foto ©:  Rolv Hjelmstad

OBS!  Bildene må ikke kopieres, lastes ned, eller publiseres andre steder uten skriftlig tillatelse fra fotografen.
ATTENTION!  Images may not be copied, downloaded, or used in any way without a written permission of the photographer.
Bildeoversikt medisinplanter