Bildegalleri medisinplanter
Medisin-, krydder- og matplanter fotografert av Rolv Hjelmstad

Startside > Bilder > Medisinplanter > Kolokvint  

Kolokvint
Citrullus colocynthis

Kolokvintplanten tilhører gresskarfamilien og regnes gjerne som en nær slektning av vannmelon. De modne fruktene er gule som appelsiner, kulerunde og med hvitt fruktkjøtt hvor det finnes mange brune, glinsende frø som er eggformede og noe sammentrykte. Som friske er fruktene nokså tunge og fruktkjøttet saftig, men etter hvert tørker fruktkjøttet og blir porøst, svampet og svært lett. Skallet blir hardt og stivt, og det hele er blitt til en lett, rund ball som løsner fra morplanten når denne visner. Dermed kan frukten trille langt av sted bortover bakken. Gradvis går skallet i stykker og frøene faller ut, eller frukten blir liggende i en forsenkning hvor det vil samle seg vann når det regner, og da kan frøene starte å spire.

Leger i det gamle Hellas brukte denne frukten som et kraftig avføringsmiddel, mot vatersott, apati, manisk oppførsel, og for å fremkalle abort. Frøene anses å være veldig næringsrike, da de inneholder ca. 17 % fett og 6 % protein, og de har derfor vært brukt som næringsmiddel i Nord-Afrika. Men hvis fruktkjøttet spises, frigjøres et harpiksstoff som kalles colocynthin og som virker på innvollene og forårsaker betennelse og kramper. Symptomer på forgiftning er forstyrrelser i fordøyelseskanalen og betennelser i nyrene og urinveiene.

Det homøopatiske middelet Colocynthis lages av kolokvint og brukes ved blant annet menstruasjonsproblemer, nervesmerter i ansiktet, bekkenkramper, kolikksmerter, diaré og andre fordøyelsesplager.


Foto ©:  Rolv Hjelmstad

OBS!  Bildene må ikke kopieres, lastes ned, eller publiseres andre steder uten skriftlig tillatelse fra fotografen.
ATTENTION!  Images may not be copied, downloaded, or used in any way without a written permission of the photographer.
Bildeoversikt medisinplanter