Bildegalleri medisinplanter
Medisin-, krydder- og matplanter fotografert av Rolv Hjelmstad

Startside > Bilder > Medisinplanter > Sedertre  

Sedertre
Cedrus spp.
Atlasseder
Cedrus atlantica (= Cedrus libani subsp. atlantica)
De to bildene over viser kultivaren Blå atlasseder (Cedrus atlantica 'Glauca' = Cedrus libani subsp. atlantica f. glauca). Bildene er tatt i en hage i Eidsvåg i Møre og Romsdal i 2006.
Libanonseder
Cedrus libani (Cedrus atlantica subsp. libani)
De tre bildene over viser libanonseder (Cedrus libani subsp. libani), som er svært lik atlasseder og som har en eterisk olje med de samme medisinske egenskapene som atlasseder. Bildene av libanonseder er tatt i Chelsea Physic Garden i London i 2009.
Himalayaseder
Cedrus deodara
De to bildene over viser himalayaseder (Cedrus deodara), en sederart som har en eterisk olje med lignende egenskaper som oljen fra atlasseder. Bildene er tatt i Kew Garden i London i 2009.

Av atlasseder (og andre sederarter) utvinnes en eterisk olje ved vanndampdestillasjon av trevirket. Sedertreolje er et kraftfullt antiseptisk middel og brukes særlig ved luftveisinfeksjoner, blærebetennelse og andre infeksjoner i urinveiene. Oljen er svært varmende og virker dessuten cellefornyende, noe som gjør at sedertreolje er nyttig i behandling av kroniske lidelser, for eksempel leddbetennelse. Oljen har en vedvarende duft som kan virke styrkende, beroligende og oppløftende på sinn og psyke, egenskaper som kan bidra til å lindre nervøse spenninger, kronisk angst, depresjoner og tretthet. Innen hudpleie brukes oljen som et mildt astringerende og antiseptisk middel ved bl.a. akner, fet hud, hudbetennelser, utvidete blodkar, cellulitt, fettansamlinger og soppinfeksjoner i huden.

Faktaside om atlasseder

Foto ©:  Rolv Hjelmstad

OBS!  Bildene må ikke kopieres, lastes ned, eller publiseres andre steder uten skriftlig tillatelse fra fotografen.
ATTENTION!  Images may not be copied, downloaded, or used in any way without a written permission of the photographer.
Bildeoversikt medisinplanter