Bildegalleri medisinplanter
Medisin-, krydder- og matplanter fotografert av Rolv Hjelmstad

Startside > Bilder > Medisinplanter > Spansk pepper  

Spansk pepper
Capsicum annuum
Innen arten spansk pepper finnes det en rekke sorter med ulik form, størrelse og farge på fruktene. Her vises bilder av et utvalg av disse navnesortene. Også vår vanlige paprika tilhører arten Capsicum annuum.
Capsicum annuum var. annuum 'Apache'
Capsicum annuum var. annuum 'Fillius Blue'
Capsicum annuum var. annuum 'Holiday Cheer'
Capsicum annuum var. annuum 'Prairie Fire'
Capsicum annuum var. annuum 'Newmex Twilight'

Den ville formen av spansk pepper stammer opprinnelig fra Mexico, men dyrkes nå overalt i verden hvor de klimatiske betingelsene er til stede. Av spansk pepper finnes det flere tusen ulike sorter og et fantastisk mangfold av farger og former. Fruktene til de ulike sortene varierer fra små og spisse til store og butte, fra tørre til saftige, røde, oransje, gule, gulgrønne, grønne og i alle skarphetstyper fra den milde paprikaen som spises som grønnsak, til skarpt smakende former som brukes som krydder. Generelt er det slik at jo mindre fruktene er, desto skarpere smaker de. Hos de typene som har ekstra skarp smak brukes de modne fruktene, enten friske eller tørket. På disse typene er fruktkjøttet tynt, og blir i tørr tilstand nesten bare som et skall. Som krydder er denne typen spansk pepper mildt sagt svært sterk i smaken, men ikke så sterk som kayenne (Capsicum frutescens).

Fruktens skarpe og brennende smak skyldes stoffet capsaicin. Brukt i små doser som krydder øker capsaicinet appetitten og bedrer fordøyelsen, og stimulerer blodomløpet og åndedrettet. Utvortes fremkaller capsaicin en perifer karutvidelse og brukes derfor i form av tinktur, liniment og plaster som smertelindrende middel ved revmatiske sykdommer og leddsmerter, samt som gurlevann ved halsondt og betennelser i svelget. Spansk pepper er en viktig ingrediens i karri.


Foto ©:  Rolv Hjelmstad

OBS!  Bildene må ikke kopieres, lastes ned, eller publiseres andre steder uten skriftlig tillatelse fra fotografen.
ATTENTION!  Images may not be copied, downloaded, or used in any way without a written permission of the photographer.
Bildeoversikt medisinplanter