Bildegalleri medisinplanter
Medisin-, krydder- og matplanter fotografert av Rolv Hjelmstad

Startside > Bilder > Medisinplanter > Strandreddik  

Strandreddik
Cakile maritima
Det finnes fire underarter av strandreddik i Norge og mellomformer mellom dem er vanlige der underartene vokser sammen. De to første bildene viser underarten vanlig strandreddik (Cakile maritima subsp. maritima). Bildene er tatt ved Drageid i Osen i Trøndelag 24. juni 2016.
De fire bildene under viser underarten ishavsreddik (Cakile maritima subsp. islandica). Bildene er tatt ved Andenes i Troms 2. september 2013.

Strandreddik er en ettårig plante i korsblomstfamilien som vokser på sandstrender og i tangvoller langs mesteparten av kysten, men den er sjelden på Vestlandet. Planten er rik på vitamin C og har hatt en viss anvendelse som middel mot skjørbuk, på samme måte som skjørbuksurt (Cochlearia officinalis) som vokser på lignende lokaliteter. Strandreddik har i tidligere tider også vært brukt innvortes som et rensemiddel ved hudplager og opphovna lymfekjertler, en anvendelse som er lite aktuell i våre dager.

I våre dager er strandreddik mest populær som en kulinarisk urt. Skudd, blad, blomsterknopper og unge frøkapsler har en skarp, bitter og sennepsaktig smak. De unge bladene og skuddene er utmerket å bruke som ingrediens i salater, mens eldre blad og stengler kan kokes som grønnsak sammen med andre grønne planter som er milde på smak. Blomster og knopper er fine å bruke som garnityr og egner seg særlig godt til fisk og skalldyr. Frøkapslene kan spises rå eller kokt. Strandreddik har relativt liten verdi som matplante, da den skarpe smaken gjør det vanskelig å innta større mengder av den.


Foto ©:  Rolv Hjelmstad

OBS!  Bildene må ikke kopieres, lastes ned, eller publiseres andre steder uten skriftlig tillatelse fra fotografen.
ATTENTION!  Images may not be copied, downloaded, or used in any way without a written permission of the photographer.
Bildeoversikt medisinplanter