Bildegalleri medisinplanter |
Medisin-, krydder- og matplanter fotografert av Rolv Hjelmstad |
Startside > Bilder > Medisinplanter > Kål |
Kål |
Brassica oleracea |
![]() |
Hvitkål / hodekål (Brassica oleracea var. capitata) |
![]() |
Hvitkål / hodekål (Brassica oleracea var. capitata) |
![]() |
Savoykål (Brassica oleracea convar. capitata var. sabuada) |
![]() |
Rød spisskål (Brassica oleracea 'Kalibos') |
![]() |
Grønnkål (Brassica oleracea var. sabellica) |
![]() |
Grønnkål (Brassica oleracea 'Dwarf Green Curled') |
![]() |
Svartkål (Brassica oleracea 'Nero di Toscana') |
![]() |
Palmekål eller svartkål (Brassica oleracea var. palmifolia) er en type grønnkål med mørke, palmelignende blad. |
![]() |
Romanesco brokkoli (Brassica oleracea var. botrytis 'Romanesco') |
![]() |
Brokkoli (Brassica
oleracea var. italica) |
Kål er en næringsrik grønnsak og dens terapeutiske virkning har vært kjent og høyt skattet over hele Europa i tusenvis av år. Kål stimulerer immunsystemet og dreper bakterier og virus gjennom produksjon av antistoffer, og inntatt som suppe eller te, kan den beskytte mot infeksjoner som forkjølelse, hoste og influensa ved at svovelforbindelsene overfører den antiseptiske virkningen til åndedrettssystemet. Kål har også en forbløffende evne til å helbrede sår, både innvortes og utvortes. Ellers har kål lenge vært et kjent middel mot en rekke fordøyelsesproblemer. Spises den rå, beskytter den slimhinnene i fordøyelsessystemet med slimstoffer, lindrer sår og demper betennelser og smerter i magesekken og tarmene, og således er kål generelt nyttig ved dårlig fordøyelse. Utvortes virker kålblad lindrende, antiseptisk og helbredende, og trekker ut giftstoffer fra huden. Omslag med kålblad virker betennelseshemmende og sårhelende, og kan legges annet brannsår, eksem, byller, stikk, forkjølelsessår, helvetesild, nevralgier, betennelsesaktige hudsykdommer og hovne ledd. Lagt på brystet lindrer et slik omslag hoste, og lagt på nedre del av magen lindrer den blærekatarr og nyrekolikk, og reduserer mengden vann i kroppen. Hodekål er en svært verdifull matkilde når den spises rå eller lettkokt. Den inneholder vitaminene A, B, C og E, foruten mineraler som kalsium, magnesium, svovel, silisium og jod. Kål er dessuten rik på jern og klorofyll, den virker således bloddannende og er et utmerket middel ved anemi. |
Faktaside om hodekål |
Foto ©: Rolv Hjelmstad |
OBS! Bildene må ikke kopieres, lastes ned, eller publiseres andre steder uten skriftlig tillatelse fra fotografen. |
ATTENTION!
Images may not be copied, downloaded, or used in any way without a written
permission of the photographer. |
Bildeoversikt medisinplanter |