Bildegalleri medisinplanter
Medisin-, krydder- og matplanter fotografert av Rolv Hjelmstad

Startside > Bilder > Medisinplanter > Aloe vera  

Aloe vera
Aloe vera (Aloe barbadensis)
Aloe vera er en temmelig variabel art og det finnes former med flekkete blad (bildene over) og former som har blad uten flekker (bildene under).
|
 Bildet over viser et blad av Aloe vera som er delt på langs. Bladet inneholder en klar, geléaktig plantesaft, og det er denne gelen som primært anvendes i urtemedisinen.

Den klare gelen i bladene på aloe vera planten helbreder bemerkelsesverdig fort sår og er et nyttig førstehjelpsmiddel ved forbrenninger, hudavskrapninger, skoldinger og solforbrenninger. Gelen er nyttig ved alle hudlidelser som krever lindring og astringering, slik som sår, eksem og psoriasis, og den hjelper også til en viss grad mot åreknuter. Gelen kan dessuten brukes innvortes ved f.eks. magesår og irritabel mage. Et gult harpiksaktig stoff som finnes i de ytre klorofyllrike cellelagene på bladene er kjent som "bitter aloe". Denne harpiksen inneholder antrakinoner og er et kraftig avføringsmiddel som virker ved at det får tykktarmen til å trekke seg sammen. Dette kan være nyttig ved kortvarige forstoppelser, men virkningen er så kraftig at mildere avføringsmidler gjerne er å foretrekke.

Faktaside om aloe vera

Foto ©:  Rolv Hjelmstad

OBS!  Bildene må ikke kopieres, lastes ned, eller publiseres andre steder uten skriftlig tillatelse fra fotografen.
ATTENTION!  Images may not be copied, downloaded, or used in any way without a written permission of the photographer.
Bildeoversikt medisinplanter