Urtekildens planteleksikon

Startside > Urtemedisin > Medisinplanter > BENZO-STYRAKS   

BENZO-STYRAKS
Styrax benzoin
 
ANDRE NORSKE NAVN
Benzo, benzoharpiks.
 
VITENSKAPELIG NAVN / SYNONYMER
Styrax benzoin Dryander.
 
NAVN PÅ ANDRE SPRÅK
SVENSK:  Benzoin / Styrax.
DANSK:  Benzoe-styraks / Benzoetræ.
ENGELSK:  Gum benzoin / Gum benjamin / Benjamin tree / Benzointree / Sumatra benzoin / Styrax.
TYSK:  Benzoebaum / Storaxbaum.
FRANSK:  Arbre à benjoin / Aliboufier benjoin.
SPANSK:  Bálsamo de Benjuí.
KINESISK:  An Xi Xiang.
JAPANSK: Ansokuko.
 
FAMILIE
Styraksfamilien (Styracaceae).
Illustrasjonen er hentet fra Köhler's Medizinal-Pflanzen

BOTANISK BESKRIVELSE
Benzo-styraks er et alltidgrønt, inntil 10 m høyt tre med grå eller brun bark. Treet har spisse, ovale, inntil 14 cm lange og 5 cm brede blad som er gråhårete på undersiden. Blomstene er hvite, klokkeformede, velduftende, og sitter 10-20 sammen i små klaser.
 
UTBREDELSE
Treet er viltvoksende i tropiske regnskoger i Indonesia. Ulike Styrax-arter dyrkes på Java, Sumatra, i Thailand, Kambodsja, Vietnam og Kina.
 
DROGER / ANVENDTE PLANTEDELER
Det som anvendes medisinsk av benzo-styraks, er en harpiks (benzoharpiks) og preparater laget av den. Harpiksen utvinnes ved at man foretar snitt i 8-10 år gamle trær, og deretter skader barken med slag. Fra snittene siver det da ut en hvit plantesaft som størkner i luften til rødlige korn eller klumper. Benzoharpiks har en kanel- / kamfer-aktig aroma, og brukes i kremer, lotioner, parfymer, tinkturer og til omslag og dampinhalasjon.
 
INNHOLDSSTOFFER
Varierende mengder kanelsyreester, benzoesyreester, sumaresinolsyreester, frie syrer (som for eksempel benzoesyre), benzaldehyd og vanillin.
 
URTENS EGENSKAPER OG VIRKNING
Antiseptisk, antibakteriell, sopphemmende, desinfiserende, konserverende (fiksativ), antioksidant, astringerende, betennelseshemmende, krampeløsende, slimhinnebeskyttende, slimløsende, lunge- og urinveisantiseptikum, urindrivende, sårhelende og stimulerende på dannelsen av nye celler. Kretsløpsstimulerende, varmende og oppkvikkende. Duften av benzoharpiks virker insektavskrekkende. Benzoharpiks kan brukes i røkelse, aromalampe og duftputer.
 
URTEN KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER
Utvortes ved sår, byller, tørr hud, sprukken hud, betent eller irritert hud, eksem, dårlig blodsirkulasjon, revmatisme, gikt, leddbetennelser og muskelsmerter. Innvortes ved halsbetennelser, forkjølelse, influensa, astma, hoste, kronisk bronkitt, munnsår (som munnvask) og urinveisinfeksjoner. Tinktur brukes av tannleger mot herpes og candida i munnhulen, og som et betennelseshemmende middel etter tanntrekking. Mentalt virker benzoharpiks beroligende ved nervøse spenninger og stressrelaterte plager, sorg, frykt og ved en følelse av kraftløshet.
 
 
BENZO-STYRAKS

Benzoharpiks er en mye brukt ingrediens i røkelse, og det ble sagt at den kunne bidra til å drive ut onde ånder. Harpiksen brukes også som et fiksativ (konserverende middel) og en duftkomponent i parfymer, kosmetikk, såper og toalettartikler. Benzoharpiks er en kraftig antioksidant som kan forhindre at fett harskner. Duften kan beskrives som en blanding av vanilje, kanel og kamfer, og den er gjennomtrengende, varmende og oppkvikkende. Benzo blir ellers brukt en del som smaksingrediens i mat, leskedrikker og alkoholholdige drikker.

Medisinsk bruk av benzoharpiks

Medisinsk anvendes benzoharpiks vanligvis i form av en tinktur. Den lages ved å løse opp harpiksen i alkohol, og tinkturen har gjerne en tyktflytende, klebrig og oljeaktig konsistens. Benzotinktur brukes innvortes som slimløsende og desinfiserende middel, og kan være et godt middel for luftveisplager som forkjølelse, influensa, hoste, kronisk bronkitt og sår hals. Benzoharpiks er brukt som ingrediens i flere typer hoste- og forkjølelsesmedisiner. En lindrende effekt kan også oppnås ved å inhalere dampen fra noen dråper benzotinktur i varmt vann.

Et desinfiserende og sammentrekkende middel

Til munnvask ved herpessår, candida i munnhulen, og andre sår eller betennelser i munnens slimhinner, kan man bruke to dråper tinktur i et glass vann og gurgle seg med det. Tinktur av benzoharpiks brukes også av tannleger som et betennelseshemmende middel etter tanntrekking. Brukt innvortes vil benzo også virke desinfiserende på urinveiene.

I hudpleiemidler er benzoharpiks en fin ingrediens i midler mot sprukken, tørr og irritert hud. Benzo er sårhelende ved at det virker sammentrekkende på vevet og stimulerer dannelsen av nye celler. I tillegg er harpiksen antiseptisk og betennelseshemmende. Benzoharpiks har også ry for å virke bra mot revmatisme, leddbetennelser og gikt.

Aromaterapeuter er, i tillegg til å kjenne ulike oljers virkning på det fysiske, også opptatt av deres psykiske profil. I den sammenheng regnes benzo som et legende middel for slitte nerver, og kan fungere bra ved sorg, frykt, isolasjon og en følelse av kraftløshet.

I kinesisk medisin regnes benzoharpiks som et styrkende middel for blodomløpet og luftveiene. Det styrker blodet og fremmer bevegelse av qi (chi), noe som kan være til hjelp ved smerter i brystet og underlivet.

 
Advarsler, bivirkninger og kontraindikasjoner

Benzoharpiks skal brukes sparsomt. En viss risiko for overfølsomhet mot benzoharpiks kan forekomme. Duften av benzo kan virke søvndyssende i høye konsentrasjoner. Ingen interaksjoner med andre medisiner er kjent. I kinesisk urtemedisin anbefales det å bruke benzoharpiks med forsiktighet ved "hete" som skyldes yin-underskudd.

 
KILDER
Bartram, Thomas: Bartram's Encyclopedia of Herbal Medicine.  London, Robinson 1998.
Bensky, Dan & Andrew Gamble: Chinese Herbal Medicine. Materia Medica.  Seattle, Washington, Eastland Press Inc. 1993.
Bown, Deni: The Royal Horticultural Society New Encyclopedia of Herbs & Their Uses. London, Dorling Kindersley 2002.
Bown, Deni: Herbal. The Essential Guide to Herbs for Living. London, Pavilion Books Limited 2003.
Chevallier, Andrew: Damms store bok om medisinske urter. Oslo, N.W. Damm & Søn 2003.
Forlaget Det Beste: Våre medisinske planter.  Oslo, Det Beste A/S 1984.
Hepburn, Bernie: Aromaapoteket.  Oslo, Hilt og Hansteen / Bokklubben Energica 1994.
Kraus, Michael: Aromaterapi för varje dag. Orsa, HÄLSAböcker och Verlag Simon & Wahl 1995.
Lawless, Julia: The Illustrated Encyclopedia of Essential Oils.  Shaftesbury, Element Books 1995.
Nielsen, Harald: Eksotiske Lægeplanter og Trolddomsurter.  København, Politikens Forlag A/S 1980.
Skidmore-Roth, Linda: Mosby's Handbook of Herbs & Natural Supplements.  St. Louis, Mosby 2001.
Whitton, Shirley: Eteriska oljor & essenser. En praktisk guide till aromaterapi och naturlig hälsa. Köln, Könemann 1999.
 

VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten eller preparater hvor urten inngår.


© Urtekilden

Tekst og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden.

Denne siden ble sist endret 25.09.2016
Indeks norske navn
Indeks vitenskapelige navn