Urtekildens planteleksikon

Startside > Urtemedisin > Medisinplanter > ROSENGERANIUM   

ROSENGERANIUM
Pelargonium graveolens
 
ANDRE NORSKE NAVN
Rosenpelargonium 
 
VITENSKAPELIG NAVN / SYNONYMER
Pelargonium graveolens L'Her. ex Ait.
Andre Geranium-arter og krysninger brukes også i fremstillingen av geraniumolje.
 
NAVN PÅ ANDRE SPRÅK
SVENSK:  Rosengeranium, Dr. Westerlunds blomma, Gubbfis.
DANSK:  Duft-Geranie, Muskatgeranie, Muskatgeranium.
FINSK:  Palsamipelargoni.
ENGELSK:  Rose geranium, Old fashion rose geranium, Sweet scented geranium, Lemon-scented geranium, Geranium, Pelargonium.
TYSK:  Rosengeranie, Rosenpelargonie, Zitronen-Geranie.
FRANSK:  Géranium à l'odeur de roses.
 
FAMILIE
Storkenebbfamilien (Geraniaceae).
Foto ©: Rolv Hjelmstad
Flere bilder av rosengeranium

BOTANISK BESKRIVELSE
Rosengeranium er en eviggrønn plante, opptil en meter høy og like bred. Planten har forholdsvis dypt innskårne blad med rose / mynteduft, og den får små, rosa blomster. Rosengeranium er enkel å dyrke som potteplante, men er lite hardfør og må overvintres innendørs.
 
UTBREDELSE
Hjemmehørende i Sør-Afrika. Dyrkes i Russland, Egypt, Kongo, Japan, Sentral-Amerika og Europa. Introdusert til England i 1774 av Francis Masson ved Kew Garden.
 
DROGER / ANVENDTE PLANTEDELER
Eterisk olje utvinnes ved destillasjon av bladene, blomstene og stilkene. Oljen har en rik, søt duft og er som regel gulgrønn av farge. Halvparten av den geraniumoljen som fremstilles sies å være Bourbonolje, som anses å være den beste. Denne oljen kommer fra en hybrid (Pelargonium capitatum x Pelargonium radens) som bare dyrkes på øya Reunion. Den eteriske oljen av geranium brukes mye i aromaterapi og som smaks- og duftstoff i næringsmidler, parfymer og hudpleiemidler.

Pelargonium-arter er i følge Urtelisten fra Statens legemiddelverk klassifisert som ikke legemiddel og kan omsettes fritt.

 
INNHOLDSSTOFFER
Eterisk olje av geranium inneholder blant annet citronellol, geraniol, linalol, isomenthon, menthon, fellandren, sabinen og limonen.
 
URTENS EGENSKAPER OG VIRKNING
Den eteriske oljen av rosengeranium virker antiseptisk, bakteriedrepende, rensende, astringerende, blodstillende, sårhelende, betennelseshemmende, smertestillende, hormonregulerende, immunstyrkende, urindrivende, lymfestimulerende, avgiftende, fuktighetsgivende, harmoniserende, humørbalanserende, beroligende, kjølende, antidepressiv, stimulerende og oppkvikkende.
 
URTEN KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER
Luftveisinfeksjoner, sår hals, forkjølelse, influensa, sår i munnen, betente mandler, urinveisinfeksjoner, nyrestein, dårlig blodomløp, plager i overgangsalderen, PMS, hetetokter, tørr skjede, skjedeinfeksjoner, uregelmessig menstruasjon, væskeansamlinger, hodepine, forstoppelse, diaré, dysenteri, magetarmkatarr, magesår, tarmparasitter, hemoroider, blærekatarr, sår, brannsår, neseblødning, tørr og betent hud, akne, flass, eksem, herpessår, ringorm, frostknuter, fotsopp, psoriasis, helvetesild, cellulitt, revmatisme, stress, depresjon, humørsvingninger, rastløshet, angst, hjerteklapp og opphisselse.
 
OMTALE AV ROSENGERANIUM

Geraniumolje

Rosengeranium stammer fra Sør-Afrika, men dyrkes nå mange steder i verden. Den eteriske oljen, som finnes i små kjertler på bladene og stilkene, ble først destillert i Frankrike tidlig på 1800-tallet. I dag foregår den største produksjonen av geraniumolje i Kina, Egypt og på øya Reunion. Geranium er en av de viktigste parfymeoljene. Siden lukten av den minner litt om roser, er oljen også kjent som rosengeranium. Den brukes undertiden som en erstatning for den langt dyrere roseoljen. 

Geranium brukes som duftstoff i alle slags kosmetiske produkter, slik som såper, kremer og parfymer, og som smaksstoff i ulike matvarer, alkoholholdige drikker og leskedrikker. Geraniumolje er en av de mest brukte oljene i aromaterapien.

Oljens karakter

Oljen har en frisk, grønn, fruktig og svært søt sitrusduft med en aning rose og mynte. Etterduften er roselignende. Duften varierer imidlertid mye alt etter hvilke Geranium-arter som er brukt under fremstillingen, stedet hvor plantene har vokst og hvilke plantedeler som har vært med under destilleringen. Oljen fremstilles ved dampdestillering av bladene, blomstene og stilkene. En absolutt og en konkret kan også lages av geranium. Geraniumolje er helt ufarlig til hjemmebruk hvis den brukes med måte. I meget store mengder kan den irritere følsom hud.

Geraniumoljens kvaliteter

Geraniumoljen har mange anvendelsesområder og i aromaterapien betraktes den som en olje som gjør godt og tåles godt av de aller fleste. Den anses som spesielt verdifull for kvinner, da den er kjent for å være hormonbalanserende. Derfor er oljen fin å bruke ved typiske kvinneplager som premenstruelt syndrom (PMS), klimakterieplager, opphovninger, smertefulle og rikelige menstruasjoner, skjedeinfeksjoner og tørre slimhinner i skjeden. Geranium brukes da gjerne sammen med muskatellsalvie, som er en annen "kvinneolje".

Den søte, men samtidig friske duften av geranium roer sinnet når man er opprørt, rastløs eller lider av humørsvingninger. Derfor er oljen fin for de som plages av stress eller depresjoner. Den styrker og stimulerer ved svakhet, og man blir i riktig godt humør av den. Duften kan ha en svært stimulerende effekt på mange mennesker, særlig barn. Geraniumens smertestillende egenskaper kan bidra til å lindre smerter ved nevralgi og helvetesild. Bruk den i en massasjeblanding eller badeolje, eller som en kompress.

Geraniumolje er væskedrivende ved at den stimulerer lymfesirkulasjonen. Samtidig virker den sammentrekkende, og av den grunn benyttes oljen mye (særlig sammen med lavendel) ved slapp hud, åreknuter, hemoroider, cellulitt, blåmerker, brutte blodkar, ødemer og tilfeldige væskeansamlinger. Oljens fremmende virkning på blodsirkulasjonen bidrar til en lindrende effekt ved nevralgier, og er særlig kraftfull når den brukes sammen med merian og kamille ved fibromyalgi.

Oljens egenskaper og anvendelsesområder

Eterisk olje av geranium er rensende, bakteriedrepende, betennelseshemmende, kløestillende, blodstillende og sårhelende. Derfor brukes den på skader, sår, brannskader, solbrenthet, akner, psoriasis, tørt eksem og hudsprekker. Oljen er også effektiv mot enkelte sopp- og virusplager som fotsopp, helvetesild, ringorm og herpes. Det sies at geraniumoljen balanserer talgproduksjonen, og den brukes derfor til både tørr og fet hud. Den kan virke forebyggende mot flass ved tørr hodebunn og kan inngå i midler mot hodelus. Oljen virker frastøtende også på andre insekter, for eksempel mygg.

Geranium kan være effektiv mot plager i magetarmkanalen. I behandlingen av diaré bør den fortynnes i baseolje og masseres inn på magen eller brukes som en kompress på magen. De betennelseshemmende egenskapene kan hjelpe ved magekatarr eller magesår. Da oljen virker urindrivende, antiseptisk og dermed betennelseshemmende, er den også fin mot blærekatarr med brennende vannlating. Tilsett da noen dråper i badevannet.

Olje av geranium virker rensende og beroligende på luftveiene, bidrar til å bekjempe forkjølelser og influensa, og lindrer betente mandler og infeksjoner i hals og munn, slik at den kan brukes i munnvann og gurglevann. Ved herpessår kan man smøre på en blanding av 5-6 dråper geraniumolje i 4-5 ml mandelolje straks man merker antydning til plagene.

 
Advarsler, bivirkninger og kontraindikasjoner

Eterisk olje av geranium er verken giftig, sensibiliserende (allergen) eller irriterende, men kan muligens forårsake hudutslett hos hypersensitive individer. Oljen skal ikke brukes under graviditet og heller ikke når det foreligger tumorer som har samband med østrogen, for eksempel brystkreft.

 

Flere bilder av rosengeranium
LITTERATUR
Curtis, Susan: Aromaterapi.  Oslo, Hilt & Hansteen as / Bokklubben Energica 1998.
Hepburn, Bernie: Aromaapoteket.  Oslo, Hilt og Hansteen / Bokklubben Energica 1994.
Kraus, Michael: Aromaterapi för varje dag. Orsa, HÄLSAböcker och Verlag Simon & Wahl 1995.
Lawless, Julia: The Illustrated Encyclopedia of Essential Oils.  Shaftesbury, Element Books 1995.
McIntyre, Anne: Kvinnens urtebok.  Oslo, Grøndahl og Dreyers Forlag AS 1995.
Price, Shirley: Aromaterapi for vanlige plager.  Oslo, Gyldendal Norsk Forlag 1993.
Salvesen, Anna & Finn Andersen: Aromaterapi - eteriska oljor för välbefinnande. Artaromaförlaget AB Tredje utgåvan 2002.
Walters, Clare: Aromaterapi. En illustrert håndbok.  Köln, Könemann 2001.
Whitton, Shirley: Eteriska oljor & essenser. En praktisk guide till aromaterapi och naturlig hälsa. Köln, Könemann 1999.
Wicklund, Miriam: Kjerringråd i lange baner.  Oslo, Tiden Norsk Forlag A/S 1997.
 

VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten eller preparater hvor urten inngår.


© Urtekilden

Tekst og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden.

Indeks norske navn
Indeks vitenskapelige navn
 
 
Denne siden ble sist endret 04.04.2016