Urtekildens planteleksikon

Startside > Urtemedisin > Medisinplanter > TETRE   

TETRE
Melaleuca alternifolia
 
ANDRE NORSKE NAVN
Tea-tree.
 
VITENSKAPELIG NAVN / SYNONYMER
Melaleuca alternifolia Cheel.
 
NAVN PÅ ANDRE SPRÅK
SVENSK:  Teoljebuske, teträd.
DANSK:  Tea-Tree.
ENGELSK:  Tea-tree, Ti-tree, Narrow-leaved paperback tea-tree, Snow in summer.
TYSK:  Teebaum, Australischer Teebaum.
FRANSK:  Melaleuca.
 
FAMILIE
Myrtefamilien (Myrtaceae).
 

BOTANISK BESKRIVELSE
Tetre er en busk eller lite tre som normalt blir 3-5 meter høyt. Planten har papiraktig bark og aromatiske, spisse og nålelignende blad som blir opp til 3,5 cm lange. Buskene har hvite blomster som sitter i en tett, ca. 5 cm lang flaskekostlignende blomsterstand. Blomstringen skjer om våren, og blomstene etterfølges av vedaktige frøkapsler.
 
UTBREDELSE OG DYRKING
Tetrebuskene er viltvoksende i fuktige kystområder og langs elver i New South Wales og Queensland i Australia. Planene dyrkes i stor stil i Australia for utvinning av den eteriske oljen. Tetrebusken er for lite hardfør til å overvintre utendørs i Norge, men tretreplanter kan dyrkes som en potteplanter. Plantene formeres med frø eller halvharde stiklinger om sommeren.
 
DROGER / ANVENDTE PLANTEDELER
En eterisk olje (Melaleucae aetheroleum) fremstilles ved dampdestillering av blad og skudd, noe som gir et utbytte på ca. 2 % olje. Ett tre gir ca. 5 g eterisk olje, men fra klonede trær kan man få ut nesten fem ganger så mye. Oljen fremstilles bare i Australia. Den er fargeløs eller blekt gul, og dufter markant. Australske aboriginere bruker knuste blad mot hudinfeksjoner.

Tetreplanten er i Norge klassifisert som ikke legemiddel, mens tetreolje (tee-tree oil) som utvinnes fra planten er klassifisert som legemiddel. Ren tetreolje er derfor vanskelig å få tak i her i landet.

 
INNHOLDSSTOFFER
Det finnes tallrike kjemotyper av tetreolje, de mest ettertraktede er de som inneholder mye av monoterpenen terpinen-4-ol. Denne terpenen gir den dominerende duften, og anses å være den mest aktive ingrediensen. Fra 1985 finnes en standard for innholdet i tetreolje som sier at det skal være minst 30 % terpinen-4-ol, men gjerne mer. Innholdet av eukalyptol (1,8-cineol), som kan variere mellom 2 og 65 %, er blitt standardisert til maks. 15 %, men det skal helst ikke være mer enn 5 %. At man vil ha lite eukalyptol beror på at høye konsentrasjoner er hudirriterende og også minsker den antiseptiske effekten av terpinen-4-ol. I tillegg finnes det i tetre en rekke monoterpener som terpinen, terpinolen, pinen, paracymen, d-limonen, alfa-terpineol og aromadendren. Tetreolje oksiderer lett og kan da bli hudirriterende.
 
URTENS EGENSKAPER OG VIRKNING
Antiseptisk, bakteriehemmende, sopphemmende, virushemmende, parasittdrepende, insektdrepende, insektavskrekkende, immunstimulerende, avkjølende, bedøvende, kløelindrende, smertestillende, betennelseshemmende, sårhelende, svettedrivende, hostedempende og slimløsende.
 
URTEN KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER
Svekket immunforsvar, bakterieinfeksjoner, virusinfeksjoner, soppinfeksjoner som f.eks. neglesopp, fotsopp og gjærsopp (Candida), vorter, liktorner, akner, utslett, vannkopper, føflekker, eksem, psoriasis, ringorm, blåmerker, åreknuter, solbrenthet, brannsår, insektstikk og bitt, skabb, tannverk, herpessår på lepper og i underlivet, munnsår, tannkjøttbetennelser, blødende tannkjøtt, betente mandler, såre brystvorter, bleieutslett, kuldeeksem, feber, både fett og tørt hår, flass og kløe i hodebunnen, hodelus, ømme og stive muskler, revmatiske smerter, tett nese, bronkitt, hoste, infeksjoner i luftveier og bihuler, forkjølelse, influensa og øreverk.
 
OMTALE AV TETRE

Innledning

Bundjalong-aboriginene i Australia har benyttet tetrebusken i tusenvis av år som et middel til å behandle kuttskader og sår, mot hoste, forkjølelse og hudinfeksjoner. Da kaptein Cook og mennene hans kom til Australia med båten Endeavour, ble de aromatiske bladene på tetrebusken plukket og brukt som te-erstatning. Det er grunnen til at planten fikk navnet tetre.

En kraftig antiseptisk urt

Under andre verdenskrig ble tetreolje brukt av australske styrker ved sårforbinding. Man fikk da nytte av resultatene fra kliniske forsøk med tetreolje som var utført mange år tidligere og som hadde bevist at oljen virket antiseptisk. En australsk undersøkelse foretatt av Arthur Penfold i 1925 slo nemlig fast at arten Melaleuca alternifolia hadde mange ganger sterkere antiseptisk virkning enn karbolsyre, som var det vanligste bakteriedrepende middelet i bruk på den tiden. Det ble også påvist at oljen var lite giftig og ikke hudirriterende. I 1930-årene ble tetreets bakteriedrepende evne fullt ut anerkjent. Det fine med oljen er at den bare dreper bakteriene, og ikke skader det omkringliggende vevet. Man oppdaget også at tetreoljen kunne virke som deodorant, og den fjernet umiddelbart vond lukt fra sår og byller.

Etter hvert som penicillin og andre nye bakteriedrepende legemidler slo igjennom, ble tetreoljen mer eller mindre glemt som et antibiotikum, men interessen for oljen gjenoppsto på slutten fra 1960-årene da bruken av naturprodukter igjen økte i popularitet. Tetreolje kom i allmenn handel på 1980-tallet og fikk stort ry som et effektivt bakterie- og soppdrepende middel. I våre dager er tetreolje kjent som et svært anvendelig antiseptisk middel, men er i Norge dessverre blitt klassifisert som et legemiddel og derfor vanskelig å få tak i (les mer om dette under "Advarsler, bivirkninger og kontraindikasjoner").

Tetreet finnes fortsatt viltvoksende i Australia, og noen prosent av den australske produksjonen av oljen kommer fra viltvoksende trær. Den største mengden tetreolje kommer imidlertid fra dyrkede tetrebusker. Det foregår utstrakt forskning i Australia for å kartlegge alle bruksområdene for tetreoljen. Et eksempel på en nyere anvendelse av oljen, er å spre den gjennom luftavkjølingssystemet i bygninger for å fjerne mugg, sopp og bakterier, mikroorganismer som gjerne trives i varme, mørke og fuktige luftekanaler.

Virker på sopp, bakterier og virus

Tetreolje brukes til å behandle tre hovedkategorier av lidelser: virusinfeksjoner, soppinfeksjoner og bakterielle infeksjoner. At tetreoljen er effektiv mot alle tre typer invaderende organismer, gjør den til et enestående middel. Den er en av de beste virusbekjemperne blant de eteriske oljene, og har i tillegg en kraftig stimulerende virkning på immunsystemet. Den er derfor svært bra til å forebygge forkjølelser, og når forkjølelsen har brutt ut er den også effektiv. Oljen virker avkjølende, og ved massasje tas den godt opp gjennom huden. Når man puster inn damp av tetreolje påvirker den også sentralnervesystemet. Tetre har en rensende virkning også på psyken, og kan være til hjelp for de som føler seg urene.

Effektiv ved plager i munnen og luftveiene

Ved plager i luftveiene virker tetreolje bakterie- og virusdrepende, og den kan brukes ved forkjølelse og influensa, tett nese, sår hals, betente mandler, blødende tannkjøtt og sår i munnen. Den kan lindre bronkitt, dyp hoste og hovne slimhinner. Noen dråper av oljen kan brukes i gurglevann, på kompresser eller blandet i en baseolje til innsmøring. Ved tannverk kan smertene ofte lindres om du stryker et par dråper tetreolje direkte på tannen eller det infiserte tannkjøttet. Man kan også bite på en bomullsdott med litt tetreolje på. Dette er imidlertid kun førstehjelp og ingen erstatning for et tannlegebesøk.

Bruk av tetreolje ved hudplager

På huden virker oljen rensende, kjølende og soppdrepende, og kan brukes på byller, utslett, blåmerker og solbrent hud. Tetreolje er også et velprøvd middel mot akner og betent hud. Den hjelper huden å lege åpne sår, samtidig som den beskytter mot infeksjon i sårene. Oljen er effektiv til å behandle fotsopp og neglesopp, og benyttes også ved sopp i skjeden. Husk imidlertid at man aldri må påføre ufortynnet tetreolje på skjedens ømtålige slimhinner! Den antiseptiske tetreoljen kan også benyttes til stell av vorter og liktorner. Man smører da ufortynnet tetreolje på vorten eller liktornen flere ganger om dagen. Her må man være tålmodig, for det kan ta flere uker før vorten tørker ut.

Ved hudplager kan fortynnet olje brukes til hudmasker eller kompresser, til innsmøring, og i fot- eller håndbad. Ved behandling av underlivsproblemer benyttes tetreolje i sittebad. Tetreolje finnes i mange hudpleieprodukter som såper, hårprodukter, deodoranter, ansiktsvann og hudkremer.

Tetreolje som insektmiddel

Ved insektstikk kan man gni en dråpe tetre- eller lavendelolje på stikket for å lindre kløen. Dette kan gjentas flere ganger om dagen, og hvis man ikke klør på stikket slik at huden går i stykker, unngår man også infeksjon. Ved flåttangrep tar man ufortynnet tetreolje direkte på flåtten og huden omkring. Etter at oljen har virket i 15-20 minutter, kan man prøve å fjerne flåtten. Ta også litt ren olje på stedet der flåtten hadde bitt seg fast. Det skal helst gjøres 3-4 ganger i løpet av en dag, og gjerne videre en hel uke framover. Man kan også benytte tetreolje som et middel for å skremme bort insekter. Bland 10 dråper tetreolje i 100 ml baseolje (f.eks. jojoba-, avocado- eller mandelolje) og smør blandingen på huden.

Annen anvendelse for tetreolje

Ved flis i fingeren eller foten dryppes det tetreolje på stedet, og området dekkes med et plaster. Etter en til to behandlinger kan man vanligvis plukke flisen ut med en pinsett. Man kan så dryppe på tetreolje en gang til for å desinfisere såret. Til desinfisering av oppholdsrom kan man bruke 3-8 dråper tetreolje i en duftlampe.

Mot herpessår kan man stryke ufortynnet tetreolje på blemmene flere ganger om dagen. Da tørker blemmene fortere ut og smerten lindres. Ved dårlig ånde hjelper gurgling med en blanding av et par dråper tetreolje i et glass vann, men husk å sjekke at den dårlige ånden ikke skylles tannråte.

Tetreolje kan brukes i massasjeoljer, og er fin på ømme og stive muskler. Ved muskelsmerter og revmatiske plager kan man også bruke 8-10 dråper tetreolje i badevannet.

Tetreolje er en av svært få eteriske oljer som man kan anvende utfortynnet på normal hud, f.eks. på kviser og insektstikk. Men til tross for sin relative hudvennlighet, bør den brukes med forsiktighet. Test oljen forsiktig på et lite hudparti før du bruker den ufortynnet på bestemte problemområder. Hvis oljen virker irriterende, kan den fortynnes med 10 deler vegetabilsk olje.

 

Advarsler, bivirkninger og kontraindikasjoner

Det er i den seinere tid meldt om noen bivirkninger ved bruk av tetreolje, for eksempel svie, irritasjon og allergiske reaksjoner. Slike reaksjoner er imidlertid sjeldne. Brukt innvortes er ufortynnet olje giftig, og det er opplyst at inntak av 4 ml har vært dødelig, mens 1 ml har ført til koma. Store doser kan skade mage- og tarmkanalen, lever og nyrer. Det advares mot å bruke oljen til barn under 12 år. Man må også sørge for å vaske bort produkter med tetreolje fra brystvortene før barnet får amme.

Katter, som er ømfintlige for eteriske oljer generelt, synes å reagere særskilt sterkt på tetre. Videre er det rapportert om hunder som har fått forgiftningssymptom og bl.a. blitt lammet etter at oljen ble brukt i badet til hunden.

Med bakgrunn i disse bivirkningene har Statens legemiddelverk med virkning fra 27. juni 2000 klassifisert tetreolje som legemiddel i Norge, noe som betyr at den bare kan omsettes gjennom apotek. Det er gjort unntak for bruk i kosmetikk når innholdet ikke overstiger 0,5 %. Dette gjelder også for produkter som skal brukes i munnhulen uten å svelges (tannpasta og munnvann). Videre er det gjort unntak for hudpleiemidler, der det er tillatt å benytte tetreolje, men ikke i større konsentrasjoner enn 2 %.

Med tanke på den gode effekten mange har oppnådd ved bruk av tetreolje, er det etter min mening dumt at ren tetreolje ikke lenger kan omsettes fritt. Når vi vet at mange mikroorganismer er resistente mot vanlige antibiotika, ville det vært fint å kunne bruke dette middelet mot troskyldige infeksjoner av bakterier, virus og sopp. Brukt forskriftsmessig er det liten fare for at oljen kan virke skadelig. 

 
LITTERATUR
Borchorst, Georg: Urter og urtemedisin II.  København, Klitrose 1996.
Bown, Deni: Herbal. The Essential Guide to Herbs for Living. London, Pavilion Books Limited 2003.
Hepburn, Bernie: Aromaapoteket.  Oslo, Hilt og Hansteen / Bokklubben Energica 1994.
Lawless, Julia: Tetreolje.  Oslo, Hilt og Hansteen 1996.
McIntyre, Anne: Kvinnens urtebok.  Oslo, Grøndahl og Dreyers Forlag AS 1995.
Price, Shirley: Aromaterapi for vanlige plager.  Oslo, Gyldendal Norsk Forlag 1993.
Risku, Ritva; Erja Rönnqvist & Anneli Ketonen: Tea-Tree Olje.  Mesena Oy 1994.
Salvesen, Anna & Finn Andersen: Aromaterapi - eteriska oljor för välbefinnande.  Artaromaförlaget AB Tredje utgåvan 2002.
Santelmann, Kirsten: Naturens beste hjelpere - og gode kurer mot helseplager.  Oslo, Tiden Norsk Forlag 1999.
Skidmore-Roth, Linda: Mosby's Handbook of Herbs & Natural Supplements.  St. Louis, Mosby 2001.
Whitton, Shirley: Eteriska oljor & essenser. En praktisk guide till aromaterapi och naturlig hälsa. Köln, Könemann 1999.

VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten eller preparater hvor urten inngår.


© Urtekilden

Tekst og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden.

Indeks norske navn
Indeks vitenskapelige navn
 
 
Denne siden ble sist endret 25.11.2016