Urtekildens planteleksikon

Startside > Urtemedisin > Medisinplanter > KALIFORNIAVALMUE  

KALIFORNIAVALMUE
Eschscholzia californica
 
ANDRE NORSKE NAVN
Californiavalmue.
 
VITENSKAPELIG NAVN / SYNONYMER
Eschscholzia californica Cham.
Eschscholzia mexicana Greene
 
NAVN PÅ ANDRE SPRÅK
SVENSK:  Sömntuta.
DANSK:  Guldvalmue / Californisk guldvalmue.
FINSK:  Tuliunikko / Kaliforniantuliunikko.
ENGELSK:  California poppy / Californian poppy / Gold poppy / Golden cup.
TYSK:  Kalifornischer Mohn / Kalifornischer Kappenmohn / Goldmohn / Schlafmützchen.
FRANSK:  Pavot de Californie.
SPANSK:  Amapolla de California / Amapolla.
 
FAMILIE
Valmuefamilien (Papaveraceae).
Foto ©: Rolv Hjelmstad
Flere bilder av kaliforniavalmue

BOTANISK BESKRIVELSE

Kaliforniavalmue er en ettårig plante (i strøk med mildt klima kan den være flerårig). Når den dyrkes her i landet blir den normalt 20-40 cm høy, men kan bli inntil 60 cm. Stenglene er opprette eller delvis nedliggende, og planten har blågrønne blad som er fint oppdelt i linjeformede segmenter. Begerbladene er sammenvokste og faller av som ei smal, spiss hette. Blomstene er normalt gule eller oransje, og noe mørkere i midten. De er 3-7 cm i diameter og sitter enkeltvis på lange, tynne stilker. Det finnes en rekke kultivarer av arten som kan ha enkle, doble, eller halvdoble blomster med ulike farger, for eksempel gule, kremfargede, rosa og røde. Planten blomstrer fra juli til september. Kapselen er linjeformet, litt krum, og deler seg på langs.

 
UTBREDELSE

Kaliforniavalmue har sin naturlige utbredelse i det sørvestlige Nord-Amerika, men dyrkes mye som hageplante, både i USA og Europa. I Norge finnes kaliforniavalmue forvillet fra hager, og det er gjort mange funn langs kysten fra Østfold til Trøndelag. Kaliforniavalmue er nasjonalblomsten til staten California.

 
DROGER / ANVENDTE PLANTEDELER
Eschscholtziae herba: De overjordiske delene av kaliforniavalmue. Urten samles når den står i blomst og tørkes for bruk i uttrekk eller tinkturer.
 
INNHOLDSSTOFFER

Hovedvirkestoffene i kaliforniavalmue er isoquinolin-alkaloider, der de viktigste er californidin, eschscholtzin, allocryptopin, protopin, sanguinarin, chelerythrin, og i mindre mengde protopin-derivater. Andre alkaloider er til stede i mindre konsentrasjoner. I tillegg inneholder urten flavonglykosider.

 
URTENS EGENSKAPER OG VIRKNING
Smak / Energi: Bitter / Kjølig og tørr.

Kaliforniavalmue er en bitter urt som virker avslappende, beroligende, angstdrivende, antidepressiv, nervestyrkende, søvndyssende, krampeløsende, smertestillende, betennelseshemmende, urindrivende og svettedrivende. 

 
URTEN KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER

Nervøse spenninger, stress, angst, hyperaktivitet, ADD, ADHD, overstimulering, innsovningsproblemer, søvnløshet, sengevæting (særlig hos barn), muskelkramper, hvileløse bein, smerter, magekramper, kolikksmerter, galleblærekolikk, sammentrekninger i bronkiene og tannpine. 

 
 
KALIFORNIAVALMUE

Kaliforniavalmue er nært beslektet med opiumsvalmue (Papaver somniferum), men har en helt annen virkning på sentralnervesystemet. Til forskjell fra opiatene som finnes i opiumsvalmue, gir ikke alkaloidene i kaliforniavalmue avhengighet eller forvirring, men snarere en behagelig avslapping (i lave doser) og søvn (i høyere doser). Urten regnes for å ha en normaliserende virkning på psyken.

En beroligende og søvndyssende urt

Plantens mildt krampeløsende, beroligende, betennelseshemmende og smertelindrende virkning har gjort den til en verdifull legeplante i behandling av fysiske og psykiske problemer, særlig hos barn. Urten kan virke gunstig ved hyperaktivitet, ADD / ADHD, sengevæting, søvnløshet, nervøse spenninger, angst, uro og hvileløse bein. Ved bruk av kaliforniavalmue vil tiden det tar å falle i søvn blir redusert, og søvnkvaliteten blir forbedret. I en del land kan man finne kaliforniavalmue som ingrediens i avslappende og søvnfremmende urteblandinger for bruk både til barn og voksne. Urtelegen Christopher Hobbs angir å ha hatt suksess med å gi urten i stedet for Ritalin til barn med hyperaktive forstyrrelser, men man bør konsultere en erfaren terapeut før man bruker planten til dette formålet.

Krampeløsende virkning

Kaliforniavalmue kan også lindre muskelkramper og smerter, og kan brukes når som helst man trenger et krampeløsende middel. Det gjør at den kan være til hjelp ved f.eks. spenningshodepine, stressmigrene, stressrelatert hjertebank, verkende muskler og nervøs tarm. Ved stress, nervøse spenninger, angst og søvnvansker virker den særlig godt sammen med pasjonsblomst (Passiflora incarnata). Den krampeløsende og beroligende virkningen til kaliforniavalmue er bekreftet ved dyrestudier.

I urtemedisinen til urbefolkningen i Nord-Amerika er den vannklare plantesaften blitt brukt til å lindre tannpine. Amerikanske indianere har ellers brukt urten mot kolikksmerter og galleblærekolikk.

Anvendelse og dosering

Kaliforniavalmue brukes gjerne i form av urtete. Hell en kopp kokende vann over 1-2 teskjeer tørket urt og la det trekke i 10 minutter. Drikk en kopp om kvelden for å få en fredelig søvn. Av tinktur kan man innta 1-4 ml om kvelden. I andre land kan man få kjøpt standardiserte preparater med kaliforniavalmue i tablettform, eller kapsler med pulverisert urt.

Dyrking av kaliforniavalmue

Kaliforniavalmue er blant de mest populære og lettdyrkede ettårige plantene for solrike og tørre vokseplasser. Arten formeres med frø som sås direkte på vokseplassen i mai og tynnes til riktig avstand. Det går 60-70 døgn fra såing til blomstring. Trives best i skrinn jord i full sol.

 

Advarsler, bivirkninger og kontraindikasjoner

Kaliforniavalmue regnes som svært lite giftig og det er få advarsler knyttet til bruk av urten. Den rapporterte livmorstimulerende virkningen av cryptopin (som foreligger i svært små konsentrasjoner) er vist på isolerte organer, men en slik virkning er ikke kjent når man anvender hele urten. Feltundersøkelser blant nordamerikanske indianere fra 1920- og 1930-tallet rapporterte at kaliforniavalmue ble unngått under graviditet og amming, da duften ble ansett å være giftig. Noen giftvirkning av urten er imidlertid ikke å forvente. Urten bør likevel brukes med forsiktighet under amming. Bruk urten med varsomhet også mot smerter hos barn, og kaliforniavalmue må ikke brukes sammen med andre og kraftige smertestillende midler. Likeså må forsiktighet utvises ved nevrologiske sykdommer, depresjon og psykoser, lever- og nyresykdommer og hvis man har opplevd allergiske eller anafylaktiske reaksjoner. Langvarig bruk av smertestillende midler er generelt ikke tilrådelig.

 

Flere bilder av kaliforniavalmue
KILDER
Balch, Phyllis A.: Prescription for Herbal Healing. New York, Avery 2002.
Bown, Deni: The Royal Horticultural Society New Encyclopedia of Herbs & Their Uses. London, Dorling Kindersley 2002.
Bremness, Lesley: Urter.  Oslo, N.W. Damm & Søn / Teknologisk Forlag 1995.
Chevallier, Andrew: Damms store bok om medisinske urter. Oslo, N.W. Damm & Søn 2003.
Hershoff, Asa & Andrea Rotelli: Herbal Remedies. A Quick and Easy Guide to Common Disorders and Their Herbal Treatments. New York, Avery 2001.
Hobbs, Christopher: Herbal Remedies for Dummies.  Foster City CA, IDG Books Worldwide 1998.
Hoffmann, David: The New Holistic Herbal.  Boston, Element Books Ltd. 1990.
Hoffmann, David: Herbs for a Good Night's Sleep.  New Canaan, Keats Publishing, Inc., 1997.
Hoffmann, David: Natural Relief from Headaches, Insomnia & Stress. Safe, Effective Herbal Remedies.  Los Angeles, Keats Publishing 1999.
Mills, Simon & Kerry Bone: The Essential Guide to Herbal Safety. St. Louis, Elsevier 2005.
Van Wyk, Ben-Erik & Michael Wink: Medicinal Plants of the World. Portland, Oregon, Timber Press 2004.
Weiss, Rudolf Fritz: Herbal Medicine.  Göteborg, AB Arcanum 1988.
Wildwood, Chrissie: Mood Enhancing Plants. Essex, Saffron Walden 2003.
 

VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten eller preparater hvor urten inngår.


© Urtekilden

Tekst og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden.

Denne siden ble sist endret 28.03.2016
Indeks norske navn
Indeks vitenskapelige navn