Urtekildens planteleksikon

Startside > Urtemedisin > Medisinplanter > MYRRA  

MYRRA
Commiphora myrrha
 
VITENSKAPELIG NAVN / SYNONYMER
Commiphora myrrha (T. Nees) Engl.
Commiphora molmol (Engl.) Engl.
Balsamodendrum myrrha T. Nees
Balsamea Myrrha Engl. 
 
NAVN PÅ ANDRE SPRÅK
SVENSK:  Myrra, Afrikansk myrra, Hirabolmyrra, Hanmyrra.
DANSK:  Myrratræ, Myrra, Myrrha.
ISLANDSK:  Myrra.
FINSK:  Mirhami.
ENGELSK:  Myrrh tree, Myrrh, Common myrrh, True myrrh, Gum myrrh, Myrrhe, Abyssine myrrh, African myrrh, Somali myrrh, Beerabol myrrh, Heerabol myrrh, Hirabol myrrh, Bitter myrrh, Male myrrh, Balsamodendron myrrh.
TYSK:  Echter Myrrhenbaum, Myrrhe, Myrre.
FRANSK:  Arbre à myrrhe, Myrrhe, Myrrhe beerabol, Myrrhe amère.
SPANSK:  Arbol de mirra, Mirra.
KINESISK:  Mo yao.
 
FAMILIE
Balsamfamilien (Burseraceae).
Foto ©: Rolv Hjelmstad
Flere bilder av myrra

BOTANISK BESKRIVELSE

Planten som man får myrra fra, er en aromatisk og tornete busk eller lite tre som blir ca. 5 m høyt og 1,5 m bredt.  Det har hvit eller gråaktig bark som det renner en gulaktig væske (oleoresin) fra, og som størkner og blir til en rødbrun harpiks, det vi kjenner som myrra. Bladene er hårløse, tannete, og har et stort endesmåblad og to mindre sideblad (som kan mangle). Blomstene, som kan være enten enkjønnete eller tokjønnete, er gulrøde og dannes etter regnperioder, ofte før de nye bladene utvikles. Etter blomstringen danner det seg spisse, tynne, elipseformede steinfrukter som er ca. 7 mm lange. Myrra kan utvinnes fra flere av artene i Commiphora-slekta (som inneholder omkring 180 arter), og den kjemiske sammensetningen av myrra varierer noe fra art til art.

 
UTBREDELSE

Myrratreet er hjemmehørende i ørkenstrøk i det østlige Afrika (Somalia, Etiopia og deler av Kenya), Saudi-Arabia og Yemen. Man finner myrratrær også i India og Pakistan, hvor de vokser i godt i tørre, ørkenaktige strøk. Treslaget dyrkes ellers i Etiopia, på den arabiske halvøy, i India, Iran og Thailand.

 
DROGER / ANVENDTE PLANTEDELER

Et bittert smakende gummiresin skilles naturlig ut fra barken og blir en harpiks (myrra) når det størkner. Når man skader barken for å øke harpiksutskillelsen får man et produkt av dårligere kvalitet. Harpiksen kan destilleres for å utvinne en eterisk olje, males opp til et pulver som kan brukes i tabletter og kapsler, eller løses i etanol for å lage myrratinktur. Harpiksen høstes først og fremst fra viltvoksende trær i Afrika, men en del blir også høstet på den arabiske halvøya. Myrraharpiks består av ujevne biter som varierer i størrelse og farge. De er delvis gjennomskinnelige og ofte matte av et lag med hvitt pulver. Fargen kan være hvitbrun, grønnaktig, brungul, rødgul, rødbrun eller svartbrun.

Den eteriske oljen utvinnes ved vanndampdestillasjon av det naturlige gummiresinet, og et resinoid utvinnes ved ekstraksjon med et løsningsmiddel. Den eteriske oljen er blekt gul til honningfarget, av base-note, og har en varm, bitter og jordaktig duft. Resinoiet er en mørk, rødbrun seig masse med en varm og rik, krydret balsamlukt. Eterisk olje oppbevares mørkt, kjølig og lufttett slik at den ikke fordamper. Det sies at oljen blir bedre ved lagring.

Myrra er i følge Urtelisten fra Statens legemiddelverk klassifisert som ikke legemiddel, og kan omsettes fritt.

 
INNHOLDSSTOFFER

Myrra inneholder komplekse polysakkarider, triterpenoider, triperpensyrer og en eterisk olje (3-6 %) som er rik på seskviterpener og furanoseskviterpener. Blant innholdsstoffene i den eteriske oljen kan nevnes syre (myrrolsyre), aldehyder (kanelaldehyd, kuminaldehyd), fenol (eugenol), seskviterpen (cadinen), terpener (dipenten, heerabolen, limonen og pinen).

 
URTENS EGENSKAPER OG VIRKNING

Astringerende (sammentrekkende), antiseptisk, desinfiserende, bakteriehemmende, virushemmende, sopphemmende, betennelseshemmende, sårhelende, smertestillende, svettedrivende, febersenkende, sirkulasjonsfremmende, slimløsende, krampeløsende, generelt styrkende, oppkvikkende, oppløftende, foryngende, fordøyelsesfremmende, magestyrkende, luftdrivende, livmorstyrkende, menstruasjonsfremkallende, urindrivende, blodrensende, stimulerende, afrodisierende, styrker intelligensen og styrkende på den intellektuelle kapasiteten.

 
URTEN KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER

Betennelser som bihulebetennelse, tannkjøttbetennelse og halsbetennelse, bronkitt, influensa, forkjølelse, sår hals, sår i munnen, herpes simplex, såre lepper, trøske (Candida albicans), dårlig appetitt, diaré, kolikk, fotsopp, insektstikk, byller, abscesser, uregelmessige og smertefulle menstruasjoner.

 
OMTALE AV MYRRA

Hva er myrra?

Myrra er et sekret fra barken til myrratreet Commiphora myrrha eller andre Commiphora-arter. Myrra høstes enten fra treets naturlig utsondring, eller ved at det lages snitt i stammer og greiner for å øke utsondringen. Gummiharpiksen flyter fra de kanalene som man skjærer i barken, stivner raskt ved luftens påvirkning og gir harde, tåreformede korn. Ifølge gresk mytologi straffet Afrodite datteren til kongen av Kypros, Myrra, for incest ved å forvandle henne til en busk. Siden den gang har Myrra grått sine dyrebare tårer over sin skjebne. Det er disse rødbrune ”tårene” som er myrra, og som blir samlet inn og brukt til blant annet røkelse og balsamering.

Tradisjonell bruk av myrra

I de tørre områdene i Afrika har folk gjennom hundrevis av år samlet myrra og brukt det i behandlingen av en rekke infeksjoner. Myrra er velkjent for sine legende egenskaper ved mange av den gamle verdens sykdommer, for eksempel dysenteri og lepra. Det er faktisk et av de eldste kjente legemidlene, og ble f.eks. flittig brukt av de gamle egypterne under deres soltilbedelsesritualer og til balsamering. Også de gamle grekerne satte myrra høyt. Greske soldater tok med seg små flasker med myrra i kamp, da de antiseptiske og betennelseshemmende egenskapene gjorde den fin til rensing og leging av sår.

I den tibetanske folkemedisinen anvendes myrra mot stress og nervøse forstyrrelser, og i Kina brukes den mot leddbetennelse, menstruasjonsbesvær, sår og hemoroider. Både vedaene og Koranen forteller at myrra ble brukt i religiøse seremonier og som legende middel. Myrra nevnes også i Bibelen. Som et symbol på lidelse, var myrra en av de tre gavene som ble gitt til den nyfødte Jesus, og det ble også brukt til å balsamere Jesu legeme etter korsfestelsen.

Myrra er en betydningsfull råvare for røkelse og i parfymeindustrien, og brukes i mange kosmetiske og farmasøytiske produkter. Myrratinktur er fremdeles et utmerket legemiddel ved mange plager.

Myrra har mange egenskaper

Da myrra ikke er særlig løselig i vann, inntas det ikke som urtete, men mest i form av pulver eller tinktur. Siden myrra opptas dårlig av tarmen, benyttes det oftest utvortes eller som gurglemiddel. Det er forsket lite på myrras effekt, men en sammentrekkende og antiseptisk virkning er bekreftet. Nyere laboratorieundersøkelser tyder på at myrratreets harpiks er betennelseshemmende og sårlegende, det stimulerer skjoldbrukskjertelen og har antioksidante egenskaper. Forskning har videre vist at myrra også inneholder forbindelser som har kraftig smertestillende virkning.

Myrra i ayurvedisk medisin

I ayurveda regnes myrra som et styrkende, foryngende og blodrensende middel som bidrar til å forhindre kroppens forfall. Det brukes for å styrke kvinners forplantningsorganer og regnes som et afrodisiakum. Myrra er også kjent for å styrke den intellektuelle kapasiteten. Over hele India og i Midtøsten brukes myrra mot problemer i munnhulen, tannkjøttet, halsen og fordøyelsessystemet, og mot uregelmessige og smertefulle menstruasjoner.

Et fint middel for munn og hals

Når myrra brukes i form av en fortynnet tinktur til munnvask eller som gurglemiddel regnes det som et av de mest effektive legemidlene ved plager i munn og hals. Man skyller munnen omhyggelig hver time med en slik oppløsning. Forskning har vist at i likhet med solhatt (Echinacea spp.), har myrra en direkte antimikrobiell effekt og kan hjelpe kroppen med å bekjempe en lang rekke infeksjoner, enten de skyldes virus, bakterier eller sopp. En fortynnet tinktur kan brukes som en dusj mot infeksjoner i skjeden, for eksempel ved trøske og skjedekatarr.

Myrra kan brukes ved infeksjoner i munnen (som tannkjøttbetennelse og trøske), i de øvre luftveier (bihulebetennelse), i de nedre luftveier (bronkitt), ved strepokokkinfeksjoner (sår hals), stafylokokkinfeksjoner (byller) og virusinfeksjoner (influensa, forkjølelse og herpes simplex). En kule myrraharpiks kan stappes i en hultann som en midlertidig fylling, og legebøker fra middelalderen forteller at myrra trekker dårlig lukt ut av munnen. Å skylle munnen med myrratinktur skulle også hjelpe mot løse tenner. I Tyskland brukes myrra i behandlingen av trykksår forårsaket av proteser, bl.a. fordi den har en svakt bedøvende effekt.

Myrra som hudmiddel

Siden myrra virker antiseptisk, betennelseshemmende, uttørkende, sammentrekkende (astringerende) og dermed blodstillende og sårhelende, kan det brukes utvortes på mange former for hudlidelser, som munnsår, liggesår, sprukken hud, blødende hemoroider, fuktig eksem, kviser og byller, samt lettere betennelsestilstander i huden. Myrra er dessuten effektivt ved sopprelaterte plager i huden, som fotsopp og neglesopp, samt at det styrker neglene.

Innvortes bruk av myrratinktur

Innvortes blir myrra oftest brukt i form av tinktur, som har en blanding av bitter, sammentrekkende og skarp smak. Den dominerende virkningen er varmende og stimulerende, og myrra er et fint styrkemiddel hvis man er trett og nedkjørt. Myrratinktur får fart på blodomløpet, den fjerner kulde og svakhet og får fram utslett fordi den fører blodet til overflaten. På grunn av den slimløsende, antiseptiske og sammentrekkende virkningen har myrra vært mye brukt som middel mot luftveissykdommer som bronkitt, astma, tuberkulose og forkjølelse.

I fordøyelsessystemet stimulerer den appetitten, bedrer fordøyelsen, lindrer luft i magen, kolikk og diaré, og fjerner giftstoffer og parasitter. Myrraens varmende egenskaper har særlig verdi i forplantningsorganene. Den styrker blodomløpet i livmoren, retter opp uregelmessig menstruasjon og løser opp kramper.

Eterisk olje av myrra

Den eteriske oljen man får ved vanndampdestillasjon av ren myrra, er ravgul av farge og har kraftige helbredende, antiseptiske og foryngende egenskaper. Duften er frisk, tørr, varm og kvaeaktig, først litt kamferaktig og medisinsk, og etter en stund bittersøt. Duften er ikke særlig kraftig, men den er stabil. Den eteriske oljen har basenote, og fikserer andre dufter slik at de ikke fordamper så lett. Resinoidet av myrra ekstraheres ved hjelp av et løsningsmiddel.

Den eteriske oljen, resinoidet og myrratinktur brukes i farmasøytiske produkter, f.eks. munnvann, gurglevann, tannkremer og andre tannpleieprodukter. Oljen og resinoidet anvendes mye som fiksativ og duftkomponenter i såper, løsningsmidler, kosmetikk og parfymer. De brukes dessuten som smaksingrediens i mange næringsmidler, leskedrikker og alkoholholdige drikker.

Når den eteriske oljen brukes i aromaterapi, fortynnes den i en bæreolje. Den slimløsende, sammentrekkende og desinfiserende effekten gjør at oljen kan anvendes ved en rekke plager knyttet til lungene og luftveiene, som hoste, bronkitt, forkjølelse, influensa, astma, bihulebetennelse, sår hals, munnbetennelser, blødende tannkjøtt og hemoroider. Ved fordøyelsesplager kan oljen brukes ved dårlig appetitt, magesår, kolikk, forstoppelse og diaré. Den eteriske oljen kan videre være til hjelp ved revmatiske plager, menstruasjonsproblemer og menopauseplager. Den stimulerer de hvite blodlegemene, og er således et styrkemiddel for immunforsvaret. Husk at man må aldri bruke ufortynnet eterisk olje innvortes.

Oljens sammentrekkende og sårhelende egenskaper gjør den fin ved moden, oppsprukket hud og småsår, for eksempel på føttene. Den virker foryngende på huden og kan bidra til å glatte ut rynker. Oljen er videre effektiv ved sopp i huden (f.eks. ringorm og fotsopp), eksem, dårlig immunforsvar, svake fødselsveer og infeksjoner i skjeden (f.eks. av candida). Dessuten virker oljen styrkende på neglene. Myrra er en fin meditasjonsolje som virker avslappende og åpner sinnet for åndelige verdier. Andre eteriske oljer som ved aromaterapeutisk behandling kan blandes med myrra, er einer, furu, geranium, lavendel, mandarin, patchouli, sandeltre, sypress, tetre, vetiver og virak.

Myrraens psykiske virkning

For åndelig stimulans anvendes myrra i form av røkelse og parfyme. Myrra har en beroligende effekt på nervesystemet og gir ro i sinnet. Den er et av de beste midlene å bruke ved overdreven tankevirksomhet, bekymring og mentale forstyrrelser. Myrra kan roe ned en frykttilstand, gi trygghet og stabilitet, virke lindrende ved sorg og fortvilelse, og gjenskape kontakten med kroppen. Det blir sagt at myrra forener det fysiske med det åndelige, at den bygger bro mellom himmel og jord, og dermed styrker forbindelsen mellom rotchakraet og kronechakraet. Myrra gir oss åndelig styrke og er særlig verdifull når vi ”står fast”, enten følelsesmessig eller åndelig, og ønsker å komme videre.

Myrra som røkelse

Myrra og frankincense har vært klassiske ingredienser i religiøs røkelse i tusenvis av år, og benyttes fremdeles i den katolske kirken. Begge anses som beroligende, fokuserende og konsentrasjonsfremmende, og er derfor fine ved meditasjon og bønn.

Bruk av myrra som insektmiddel

I eldre tider pleide man å brenne myrrakuler for å bli kvitt fluer. I følge legebøker fra middelalderen skulle myrra blandet med vann eller smør og smurt på kroppen kunne skremme bort lopper. Ved insektstikk kan man smøre på ufortynnet myrratinktur for å få kløen til å gi seg.

Anvendelse og dosering

Siden myrra ikke er særlig oppløselig i vann, brukes stoffet best i form av tinktur (alkoholekstrakt). Den anbefalte dosen ved innvortes bruk er 2-4 ml tinktur fortynnet med vann, inntatt tre ganger daglig. Myrratinktur brukes helst i kombinasjon med andre urter, ved infeksjoner ofte sammen med f.eks. solhatt (Echinacea spp.). For utvortes bruk påføres ufortynnet myrratinktur på det aktuelle området 2-3 ganger daglig. Til munnrens eller gurglevann bruker man opptil 60 dråper tinktur til et glass med varmt vann.

 

Advarsler, bivirkninger og kontraindikasjoner

Myrra regnes ikke som giftig, og det er ikke registrert bivirkninger ved normal anvendelse. Myrra frarådes brukt under graviditet, i hvert fall tidlig i svangerskapet. Bruk heller ikke myrra hvis du har en nyresykdom. Eterisk olje av myrra er en forholdsvis mild olje, men den bør ikke brukes i for sterke konsentrasjoner, og ikke av gravide. Som med de fleste eteriske oljene skal ren myrraolje ikke brukes innvortes.

 
LITTERATUR
Bown, Deni: The Royal Horticultural Society New Encyclopedia of Herbs & Their Uses.  London, Dorling Kindersley 2002.
Buchman, Dian Dincin: Ancient Healing Secrets.  Avenel, Crescent Books 1996.
Chevallier, Andrew: Damms store bok om medisinske urter.  Oslo, N. W. Damm & Søn 2003.
Forlaget Det Beste: Våre medisinske planter.  Oslo, Det Beste A/S 1984.
Granrud, Lill: Håndbok i urtemedisin.  Oslo, Hilt & Hansteen 1997.
Hepburn, Bernie: Aromaapoteket.  Oslo, Hilt og Hansteen / Bokklubben Energica 1994.
Hlava, B.; F. Pospisil & F. Stary: Plantekosmetik.  Forlaget Lina 1987.
Kraus, Michael: Aromaterapi för varje dag.  Orsa, HÄLSAböcker och Verlag Simon & Wahl 1995.
Lawless, Julia: The Illustrated Encyclopedia of Essential Oils.  Shaftesbury, Element Books 1995.Mabey, Richard: Politikens bog om helbredende urter.  Politikens Forlag 1989.
McIntyre, Anne: Husråd for vanlige plager.  Oslo, Gyldendal Norsk Forlag 1994.
McIntyre, Anne: Kvinnens urtebok.  Oslo, Grøndahl og Dreyers Forlag AS 1995.
McKenna, John: Alternativer til antibiotika.  Oslo, Noras Ark as 1999.
Salvesen, Anna & Finn Andersen: Aromaterapi - eteriska oljor för välbefinnande.  Artaromaförlaget AB Tredje utgåvan 2002.
van Wyk, Ben-Erik & Michael Wink: Medicinal Plants of the World.  Portland, Oregon, Timber Press 2004.
Walters, Clare: Aromaterapi. En illustrert håndbok.  Köln, Könemann 2001.
Whitton, Shirley: Eteriska oljor & essenser. En praktisk guide till aromaterapi och naturlig hälsa.  Köln, Könemann 1999.
 

VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten eller preparater hvor urten inngår.


© Urtekilden

Tekst og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden.

Indeks norske navn
Indeks vitenskapelige navn
 
 
Denne siden ble sist endret 27.11.2010