Urtekildens planteleksikon

Startside > Urtemedisin > Medisinplanter > BERGAMOTT   

BERGAMOTT
Citrus bergamia
 
ANDRE NORSKE NAVN
Bergamottappelsin.
 
VITENSKAPELIG NAVN / SYNONYMER
Citrus bergamia Risso & Poit.
Citrus aurantium ssp. bergamia (Risso & Poit.) Wight & Arn. ex Engl.
Citrus aurantium var. bergamia Loisel
 
NAVN PÅ ANDRE SPRÅK
SVENSK:  Bergamott.
DANSK:  Bergamottorange.
FINSK:  Bergamotti, Bergamottihedelmä.
ENGELSK:  Bergamot, Bergamot orange.
TYSK:  Bergamotte, Bergamottenbaum, Bergamottenzitrone.
FRANSK:  Bergamotier.
 
FAMILIE
Rutefamilien (Rutaceae).
Illustrasjonen er hentet fra Köhler's Medizinal-Pflanzen
Flere bilder av bergamott

BOTANISK BESKRIVELSE
Bergamott er et lite tre, inntil 4,5 m høyt, med glatte og ovale blad, og hvite blomster. Trærne får små, runde frukter som skifter farge fra grønt til gult når de modnes. Treet ser ut som et appelsintre i miniatyr. Ekte bergamott må ikke forveksles med etasjeblomst eller hestemynte (Monarda didyma), som enkelte ganger også kalles bergamott.
 
UTBREDELSE
Hjemmehørende i tropisk Sørøst-Asia, men dyrkes nå i subtropiske områder også andre steder i verden, spesielt i det sydlige Italia og på Elfenbenskysten.
 
DROGER / ANVENDTE PLANTEDELER
Bergamiae oleum eller Bergamiae aetheroleum: Eterisk olje av bergamott. Bergamottolje produseres ved å rive skallet på nesten modne frukter og samle opp alt som kommer ut ved kaldpressing. Dette renses og filtreres, og blir til bergamottolje. Oljen er en lett, gul eller blekgrønn væske med en særdeles rik, søt og fruktig smak. En renset eller terpenfri olje fremstilles ved vakumdestillasjon eller ved ekstraksjon med et løsemiddel. Bergamottolje er av topp note og har en krydret, søt duft som virker lett og forfriskende.

Bergamottolje er i følge Statens legemiddelverk klassifisert som reseptpliktig legemiddel, da den anses som giftig ved innvortes bruk. Oljen kan i lave doseringer brukes i aromaterapi, hudpleiemidler og kosmetikk.

 
INNHOLDSSTOFFER
Den eteriske oljen er kjent for å inneholde mer enn 300 forbindelser, men særlig mye linalylacetat (30-60 %), limonen (26-42 %) og linalol (11-22 %). Dessuten andre alkoholer, seskviterpener, alkaner, furokumariner (inklusive bergapten i en mengde av 0,30-0,39 %).
 
URTENS EGENSKAPER OG VIRKNING
Avkjølende, forfriskende, oppkvikkende, beroligende, stressdempende, antidepressiv, generelt styrkende, luftdrivende, krampeløsende, slimløsende, smertestillende, avgiftende, fordøyelsesfremmende, magestyrkende, urindrivende, avførende, febernedsettende, hudirriterende, sårhelende, antiseptisk, insektbekjempende, parasittdrepende og infeksjonsdempende ved betennelser i munn, svelg og urinveier.
 
URTEN KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER
Anspenthet, spenningshodepine, angst, depresjoner, stress, irritabilitet, overanstrengthet, kolikk, tarmgass, appetittløshet, dårlig fordøyelse, innvollsorm, magekatarr, sår, byller, skabb, blærekatarr, akne, herpes, eksem, psoriasis, hodebunnsflass, infeksjoner i munn og hals, forkjølelse, influensa, feber og insektstikk.
 
OMTALE AV BERGAMOTT

Innledning

Bergamott har fått navnet sitt fra den italienske byen Bergamo i Lombardy i Italia, der oljen først ble fremstilt og solgt. Oljen har vært brukt i italiensk folkemedisin i mange år, særlig ved feber (inklusive malaria) og innvollsorm. Forskning i Italia har vist at bergamottoljen kan ha et bredt spektrum av bruksområder, og er særlig anvendelig ved hudinfeksjoner og infeksjoner i munnen, åndedrettsorganene og urinveiene.

Bergamottoljens virkning på psyke og følelser

Bergamott er en avkjølende og forfriskende eterisk olje. Den virker hovedsakelig som et styrkemiddel på nervesystemet, siden den er oppkvikkende uten å være overstimulerende. Men bergamott virker også beroligende og kan derfor være et godt middel for nervene når man er stresset eller anspent. Duften virker oppløftende og naturlig balanserende og kan være til hjelp ved angst, depresjon og sorg. Oljen kan være fin å bruke ved spenningshodepine og når man er nedkjørt og utmattet etter konstant stress.

Bergamott ved fordøyelsesplager

Bergamott har luftdrivende og krampeløsende egenskaper, noe som gjør den nyttig ved problemer i fordøyelsessystemet, særlig når det er snakk om kolikk, mye tarmgass eller generelt dårlig fordøyelse. Oljen virker appetittregulerende, og dens antiseptiske egenskaper kan hjelpe mot magekatarr og andre mageinfeksjoner, noe man kan nyttiggjøre seg ved å massere den inn på magen. Bergamott gir mange massasje- og badeoljeblandinger en behagelig duft, og kan også gi en forfriskende duft i rommet.

Bergamott kan brukes ved mange ulike plager

Innen førstehjelp brukes bergamott som et antiseptisk middel ved infeksjoner i munnen, huden, luftveiene og urinveiene. Oljen virker parasittdrepende, og kan dermed fjerne skabb. Andre plager hvor man kan tenke på å bruke bergamott, er ved hoste, feber, infeksjoner i skjeden, utflod, dårlig appetitt, spisevegring, kviser, forkjølelsessår, eksem, psoriasis, kutt, sår og byller. Oljen kan således være en verdifull ingrediens i hudpleiemidler. Den kan være fin mot fet hud, særlig hvis denne er stressrelatert. Bergamott virker virushemmende og påvirker både herpes simplex-viruset som forårsaker forkjølelsessår, og herpes zoster-viruset som gir vannkopper og helvetesild.

Oljen kan gi økt lysømfintlighet

Oljen kan imidlertid øke hudens lysømfintlighet. Derfor bør man ikke ha bergamottolje på huden før man går ut i solen ellers skal i solarium. Man kan få kjøpt bergamottolje hvor innholdsstoffet bergapten er fjernet. Denne oljen er kjent som FCF-bergamott og er den standarden som anbefales brukt da den ikke forårsaker lysømfintlighet (FCF står for Furo-Coumarin Free).

Annen bruk av bergamott

Bergamottolje er kjent som en smaksetter i Earl Grey te (som er produsert siden omkring 1860) og som ingrediens i 4711 Eau de cologne (utviklet i Cologne i Tyskland i 1676), ulike parfymer, kremer, såper og søtsaker.

 
Advarsler, bivirkninger og kontraindikasjoner 

Oljen regnes som lite giftig og virker relativt lite irriterende. Likevel må den brukes med stor forsiktighet både utvortes og innvortes. Oljen kan irritere følsom hud og bør aldri brukes ublandet da den kan skade hudens pigmentering. Unngå bruk av bergamottolje før solbad og solarium, da stoffet bergapten i oljen kan forårsake lysømfintlighet. Bergamottolje bør også unngås hvis det foreligger allergi mot sitrusfrukter.

 
LITTERATUR
Bown, Deni: The Royal Horticultural Society New Encyclopedia of Herbs & Their Uses. London, Dorling Kindersley 2002.
Curtis, Susan: Aromaterapi.  Oslo, Hilt & Hansteen as / Bokklubben Energica 1998.
Hepburn, Bernie: Aromaapoteket.  Oslo, Hilt og Hansteen / Bokklubben Energica 1994.
Lawless, Julia: The Illustrated Encyclopedia of Essential Oils.  Shaftesbury, Element Books 1995.
McIntyre, Anne: Kvinnens urtebok.  Oslo, Grøndahl og Dreyers Forlag AS 1995.
van Wyk, Ben-Erik: Food Plants of the World.  Portland, Oregon, Timber Press 2006.
Walters, Clare: Aromaterapi. En illustrert håndbok.  Köln, Könemann 2001.
 

VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten eller preparater hvor urten inngår.


© Urtekilden

Tekst og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden.

Indeks norske navn
Indeks vitenskapelige navn
 
 
Denne siden ble sist endret 18.11.2014