Urtekildens planteleksikon

Startside > Urtemedisin > Medisinplanter > KORNBLOM   

KORNBLOM
Centaurea cyanus
 
ANDRE NORSKE NAVN
Kornblomst, knoppurt, åkernellik. 
 
VITENSKAPELIG NAVN / SYNONYMER
Centaurea cyanus L.
Cyanus segetum Hill
Leucacantha cyanus (L.) Nieuwl. & Lunell.
 
NAVN PÅ ANDRE SPRÅK
SAMISK:  Rohkarássi / Linta.
SVENSK:  Blåklint / Klint / Blågubbar / Blåklätt.
DANSK:  Kornblomst.
ISLANDSK:  Akurprýði / Kornblóm.
FINSK:  Ruiskaunokki / Ruiskukka.
ENGELSK:  Cornflower / Bachelor's button / Blueblow / Blue cap / Blue poppy / Bluebonnets / Bluebottle / Hurtsickle.
TYSK:  Kornblume.
FRANSK:  Bleuet / Centaurée bleuet / Barbeau / Barbeau bleu / Casse lunette / Centaurée bleue / Centaurée bluet.
SPANSK:  Azulejo / Aciano / Centaura azul / Pincel.
 
FAMILIE
Kurvplantefamilien (Asteraceae).
Foto ©: Rolv Hjelmstad
Flere bilder av kornblom
Tegninger av kornblom

BOTANISK BESKRIVELSE
Kornblom er en 20-70 cm høy ettårig urt med opprette stengler som ofte er greinet øverst. Hver grein har en enslig, ganske stor blomsterkurv. Kurvdekkbladene er taklagt, med et hinneaktig og frynsete vedheng. Store, traktformede randkroner, normalt blå, men rosa, burgunder og hvite former finnes og dyrkes mye. Planten har hele, lansettformede grågrønne og ullhårede blad med få eller ingen tenner. De nederste bladene kan være noe fjærfliket.
 
UTBREDELSE
Kornblom er opprinnelig hjemmehørende rundt Middelhavet og i Vest-Asia. Planten har vært vanlig som åkerugras over hele verden ved at frø er blitt spredd som forurensning av såkorn, men ved at vi i våre dager har bedre frørensing og mer intensiv ugrasbekjempelse, er kornblom nå langt sjeldnere å se som ugras. Kornblom blir imidlertid mye dyrket som prydplante.
 
DROGER / ANVENDTE PLANTEDELER
Det er primært de tørkede randkronene i blomsten (Cyani flos) som blir brukt medisinsk. De bør tørkes i mørke for at de ikke skal falme. I enkelte sammenhenger er også bladene og frøene blitt benyttet.
 
INNHOLDSSTOFFER
Innholdsstoffene omfatter flavonoider (inkl. quercimetrin), anthocyaninene pelargonin og cyanin, seskviterpenlaktoner (inkl. cnicin (= centauriin)), acetylener og kumariner (cichoriin). Cnicin er svakt antibiotisk.
 
URTENS EGENSKAPER OG VIRKNING
Bittermiddel, fordøyelsesfremmende, avførende, urindrivende, astringerende, antiseptisk, betennelseshemmende, sårhelende, svettedrivende, styrkende, gallestimulerende og leverstimulerende.
 
URTEN KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER
Dårlig appetitt, fordøyelsesbesvær, revmatiske lidelser, små sår, munnsår, øyebetennelser som konjunktivitt (betennelse i øyets bindehinne) og blefaritt (betennelse i øyelokkene), røde og trette øyne, feber, menstruasjonsforstyrrelser og vaginal candida.
 

 
KORNBLOM

Kornblom var opprinnelig viltvoksende rundt Middelhavet, men har gjennom århundrene spredt seg til mange andre strøk av verden. Tidligere var kornblom et vanlig ugras i kornåkrer, også i Norge, men med våre dagers ugrasbekjempelse er urten nå sjelden å finne viltvoksende. Kornblom har vanligvis asurblå blomsterkorger, men i hager dyrkes ofte hvite, rosa og burgunder kultivarer som sommerblomster.

Folketro og tradisjonell anvendelse

Slektsnavnet Centaurea tror man er gitt planten fordi den, i følge en gresk legende, leget en skade i foten på Kheiron, som var en kentaur, altså halvt menneske og halvt hest. Artsnavnet cyanus betyr blå. Det isolerte blå fargestoffet er holdbart og brukes i farmasøytisk industri for å gi farge til enkelte medisiner og kosmetiske preparater. På grunn av den lysende blå fargen, trodde man før at blomsten hadde gunstig innvirkning på synet, særlig hos blåøyde personer.

Vannuttrekk (avkok) av blomsterkorgene er blitt brukt som et øyevaskemiddel ved øyenbetennelser som konjunktivitt (betennelse i øyets bindehinne) og blefaritt (betennelse i øyelokkene), og ved rødhet og tretthet i øynene. Drypping eller skylling av øynene med kornblomstvann vil kunne virke oppkvikkende og oppstrammende på trette øyelokk. På grunn av den betennelseshemmende virkningen, kan avkoket også brukes til å fukte kompresser som legges på øyelokkene. I Frankrike kalles kornblom for casselunette, "kaster brillene", og brukes fremdeles en del som øyemedisin. Det er imidlertid delte meninger om den er virksom eller ikke.

Blomstene som medisin

Blomstene, som er den delen av planten som har vært mest brukt, inneholder organiske pigmenter (anthocyaniner), et glykosid (cichoriin), bitterstoffet cnicin, saponiner, slim og garvestoffer. Disse stoffene gir kornblom svakt urindrivende, astringerende (sammentrekkende), betennelsesdempende og styrkende egenskaper. I urtemedisinen brukes blomstene primært som urtete, gjerne blandet med andre urter, mot plager i fordøyelsessystemet. Kornblom virker muligens understøttende på leverfunksjonen og kan bidra til å øke motstandskraften mot infeksjoner. Bitterstoffet cnicin fremmer fordøyelsen gjennom å stimulere appetitten og produksjonen av fordøyelsesvæsker. Cnicin er det samme bitterstoffet som finnes i benediktinertistel (Cnicus benedictus), og det virker trolig også antibiotisk mot stafylokokker og kolibakterier. Ved appetittløshet og dårlig fordøyelse kan man drikke urtete av kornblomst en halv time før hvert måltid. Teen lages ved å la to spiseskjeer blomster trekke i kokende vann i ca. 5 minutter. Frøene kan brukes som et mildt avføringsmiddel for barn.

Utvortes bruk av kornblom

Utvortes brukes kornblom i badeprodukter og kompresser for behandling av munnsår, skrubbsår og andre hudplager. Kompresser med bladene av kornblom kan virke lindrende ved revmatiske plager. Ekstrakter av kornblom tilsettes enkelte ganger i hårsjampoer og rensemjølk, og har altså vært en del i bruk som øyenvask.

Tørkede blomster av kornblom beholder fargen godt og kan tilføre teblandinger og potpurrier en vakker farge. De friske blå blomsterkronene er spiselige og kan gi et fint innslag av blått i en salatbolle.

 
Advarsler, bivirkninger og kontraindikasjoner 

Den tyske Commission E angir ingen risikoer eller bivirkninger knyttet til normal bruk av kornblom.

 

Flere bilder av kornblom
KILDER
Bown, Deni: The Royal Horticultural Society New Encyclopedia of Herbs & Their Uses. London, Dorling Kindersley 2002.
Bremness, Lesley: Urter.  Oslo, N.W. Damm & Søn / Teknologisk Forlag 1995.
Chevallier, Andrew: Politikens bog om lægeplanter.  København K, Politikens Forlag A/S 1998.
Forlaget Det Beste: Våre medisinske planter.  Oslo, Det Beste A/S 1984.
Holck, Per: Norsk Folkemedisin.  Oslo, J. W. Cappelens Forlag 1996.
Juneby, Hans Bertil: Fytomedicin - en fickhandbok om medicinalväxter.  Gamleby, Artaromaförlaget 1999.
Pamplona-Roger, George D.: Frisk av urter.  Røyse. Norsk Bokforlag AS 2007.
Van Wyk, Ben-Erik & Michael Wink: Medicinal Plants of the World.  Portland, Oregon, Timber Press 2004.
Volák, Jan & Jiri Stodola: The Illustrated Book of Herbs.  London, Caxton Editions 1998.
Wren, R.C.: Potter's New Cyclopedia of Botanical Drugs and Preparations.  Essex, Saffron Walden 1988.
 

VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten eller preparater hvor urten inngår.


© Urtekilden

Tekst og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden.

Denne siden ble sist endret 01.10.2022
Indeks norske navn
Indeks vitenskapelige navn