Urtekildens planteleksikon

Startside > Urtemedisin > Medisinplanter > KAYENNE   

KAYENNE
Capsicum frutescens
 
ANDRE NORSKE NAVN
Kayennepepper, kajenne, chili, chilipepper, spansk pepper, tabascopepper.
 
VITENSKAPELIG NAVN / SYNONYMER
Capsicum frutescens L.
Capsicum fastigiatum Blume
Capsicum longum DC.
Capsicum minimum Roxb.
 
NAVN PÅ ANDRE SPRÅK
SVENSK:  Spansk peppar / Kajenn.
DANSK:  Cayennepeber / Cayenne / Chili / Chili-Peber / Chilli-Peber.
ENGELSK:  Cayenne / Chilli / Capsicum fruit / Wild pepper / Red pepper / Tabasco pepper / Spur pepper / Bird pepper / Hot pepper / Guinea pepper / African pepper / American pepper / Cockspur pepper / Goat's pepper.
TYSK:  Cayennepfeffer / Chili / Halbstrauchige Paprika / Beissbeere / Tabasco.
FRANSK:  Cayenne / Piment enrage.
SPANSK:  Chile / Cayena.
 
FAMILIE
Søtvierfamilien  (Solanaceae).
Foto ©: Rolv Hjelmstad
Flere bilder av kayenne

BOTANISK BESKRIVELSE
Kayenne er en frostømfintlig, flerårig busk som kan bli ca. 1 m høy. Den blomstrer om sommeren med hvite blomster som er gule i midten. Planten får massevis av koniske frukter som inneholder hvite frø. De umodne fruktene er grønne eller gule, men blir sterkt røde når de modner. Fruktene blir ca. 1 cm tykke og inntil 7 cm lange. Det finnes en rekke kultivarer av kayenne.
 
UTBREDELSE
Hjemmehørende i tropisk Amerika, men dyrkes nå overalt i tropene, særlig i Afrika og India. Plantene må ha en fuktig jord og stå i full sol for å danne modne frukter.
 
DROGER / ANVENDTE PLANTEDELER
Fruktene, friske eller tørket, blir brukt som mat og medisin. De tørkede fruktene kan males til kayennepulver.

Kayenne er i følge Urtelisten fra Statens legemiddelverk klassifisert som ikke legemiddel, og kan omsettes fritt.

 
INNHOLDSSTOFFER
Inneholder alkaloidet capsaicin, karotinoider, flavonoider, eterisk olje, steroid-saponiner, bitterstoffer, vitamin A, C og E.
 
URTENS EGENSKAPER OG VIRKNING
Appetittvekkende, fordøyelsesfremmende, magestyrkende, kolesterolsenkende, antibakteriell, antiseptisk, immunstyrkende, astringerende, svettedrivende, urindrivende, blodstillende, blodåreutvidende, hudirriterende, kløedempende, styrkende, bedøvende, antirevmatisk og antioksidant.
 
URTEN KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER
Dårlig appetitt, dårlig fordøyelse, kolikk, diaré, revmatisme, leddsmerter, muskelsmerter, gikt, nervesmerter, lumbago, bronkitt, forkjølelse, åndedrettsplager, snue, sår hals, feber, betente mandler, migrene, overvekt, sirkulasjonsproblemer, tretthet, sår, kløe, psoriasis, kalde hender og føtter.
 
OMTALE AV KAYENNE

En varm og stimulerende urt

Kayenne kalles også spansk pepper eller chili, og brukes mye som et kulinarisk krydder, særlig i land der de er glad i mat som er ”hot”. Kayenneplanten stammer fra tropisk Amerika, og nådde Europa først i det 16. århundre.

Den skarpe, brennende smaken av kayenne skyldes stoffet capsaicin, som finnes i ulike mengder i de forskjellige kultivarene av kayenne. I små doser virker capsaicin stimulerende på appetitten, og i kjøkkenet brukes kayenne til sterkt krydrede retter, ikke minst i Mellom- og Sør-Amerika, som er hjemstedet for chili con carne. Hovedingrediensen i de velkjente tabaskosausene er oppmalte, tørkede frukter av kayenne.

Det forundrer ikke at kayenne som legeplante regnes som en varm og stimulerende urt. Plantens varmende virkning gjør den til et verdifullt legemiddel ved dårlig blodomløp. Den øker blodtilførselen til hender, føtter og sentrale organer i kroppen. Et råd hvis man plages med kalde føtter er å drysse kayennepulver i sokkene før man tar på seg skoene.

Utvortes bruk av kayenne

Påført lokalt på huden virker kayenne mildt bedøvende. Den utvider de perifere blodårene, øker blodstrømmen til huden og hjelper på den måten med å forbedre blodomløpet ved "kalde" revmatiske lidelser. I tillegg til å øke strømmen av næringsstoffer til de aktuelle områdene, bidrar kayenne også til å fjerne avfallsstoffene. Kayenne brukes derfor i kremer, salver, tinkturer og liniment som skal virke smertestillende ved revmatisme, leddsmerter, muskelsmerter, gikt, nervesmerter og lumbago. En annen virkning av stoffet capsaicin i kayenne er at dette kan blokkere overføringen av smerteimpulsene til hjernen. Paradoksalt nok brukes den varmende urten kayenne særlig mye i varme land. Dette gjøres fordi den trigger ”avkjølingssenteret” i hjernens hypotalamus, noe som øker svettingen og dermed kan bidra til å senke kroppstemperaturen.

Innvortes bruk av kayenne

Innvortes vil capsaicin kunne redusere mengden av både kolesterol og triglyserider, og stoffet hjelper til slik at blodet flyter lett gjennom både vener og arterier. Noen av næringsstoffene i kayenne virker som antioksidanter og bidrar til å beskytte hjertekarsystemet. Antioksidantene virker også beskyttende på lungene, og capsaicin fortynner slimet i luftveiene slik at det blir lettere å hoste opp. Kayenne er et utmerket middel til å avverge snue, og kan især brukes ved starten av en forkjølelse. En svak kayenneoppløsning i vann regnes som et fint gurglemiddel ved sår hals. Urten er svettedrivende og styrker kroppens immunforsvar, samtidig som den er bakteriedrepende. Kayenne inneholder dessuten karotenoider og vitamin C og E, alle disse ingrediensene er antioksidanter som beskytter mot frie radikaler. Å innta karotenoider blir forbundet med redusert risiko for kreft.

Kayenne er urindrivende, avhjelper kolikk og stimulerer sekresjonen av fordøyelsesenzymer. Den både forebygger infeksjoner i fordøyelseskanalen og bekjemper dem som måtte være der. Å innta kayenne kan derfor være virksomt ved noen typer diaré. Stoffet capsaicin styrker appetitten og fordøyelsen ved å stimulere til økt utskillelse av spytt og fordøyelsesvæsker. I tropiske områder vil kayenne også fungere som et konserveringsmiddel for matvarer.

Kayenneolje

Når man fremstiller kayenneolje skjer det oftere i form at et uttrekk i en baseolje enn ved direkte ekstraksjon av den eteriske oljen. Det kan gjøres ved å småkoke 25 g tørkede kayennefrukter i 500 ml solsikkeolje over et vannbad i to timer.

 
Advarsler, bivirkninger og kontraindikasjoner

Unngå overdrevet inntak av kayenne, da dette kan føre til fordøyelsesplager, lever- og nyrelidelser. Overskrid ikke den angitte dosering (bør ikke brukes daglig). Må anvendes med forsiktighet ved halsbrann, for mye magesyre eller magesår, og må heller ikke brukes i store doser under graviditet og amming. Unngå at fruktene eller saften av dem kommer i kontakt med øyne eller åpne sår. Utvortes bruk medfører sjelden allergiske reaksjoner.

 
LITTERATUR
Balch, Phyllis A.: Prescription for Herbal Healing. New York, Avery 2002.
Chevallier, Andrew: Politikens bog om lægeplanter.  København K, Politikens Forlag A/S 1998.
Duke, James A.: The Green Pharmacy Herbal Handbook.  Rodale / Reach 2000.
Foster, Steven: 101 medicinal herbs.  Loveland, Interweave Press 1998.
Mabey, Richard: Politikens bog om helbredende urter.  Politikens Forlag 1989.
Ody, Penelope: Joint Pains. London, Souvenir Press 2001.
 

VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten eller preparater hvor urten inngår.


© Urtekilden

Tekst og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden.

Indeks norske navn
Indeks vitenskapelige navn
 
 
Denne siden ble sist endret 27.02.2018