Urtekildens planteleksikon

Startside > Urtemedisin > Medisinplanter > YLANG-YLANG   

YLANG-YLANG
Cananga odorata
 
VITENSKAPELIG NAVN / SYNONYMER
Cananga odorata (Lam.) Hook. f. & Thomson
Canangium odoratum (Lam.) Baill. ex King
Unona odorata Dun.
Uvaria odorata Lam.
 
NAVN PÅ ANDRE SPRÅK
SVENSK:  Ylang-ylang.
DANSK:  Ylang-ylang.
ENGELSK:  Ylang-ylang / Ilang-ilang / Macassar oil tree / Chanel #5 tree / Perfume tree.
TYSK:  Ylang-Ylang.
FRANSK:  Ylang-ylang / Ilang-ilang / Canang odorant.
SPANSK:  Ylang-ylang / Canange.
 
FAMILIE
Annonaceae
Illustrasjon hentet fra Wikimedia Commons

BOTANISK BESKRIVELSE
Ylang-ylang er et alltidgrønt tre som kan bli opp til 12 meter høyt. Bladene er ellipseformede og 7-20 cm lange. Treet har gule blomster med lange, lansettformede blomsterblad. På eldre trær sitter blomstene gjerne i klaser. Frukten er mørkebrun og utvikler seg vanligvis samtidig med at treet blomstrer. Stammen er relativt svak og brekker ofte under stormer. Treet foretrekker fuktig, tropisk klima, og trives spesielt godt i regnskogene på Filippinene. Blomstene produserer en sterkt aromatisk olje, og blir høstet av den grunn.
 
UTBREDELSE
Viltvoksende i Indonesia og på Filippinene, men dyrkes nå i tropisk Asia og Afrika (bl.a. Reunion og Madagaskar).
 
DROGER / ANVENDTE PLANTEDELER
Ylang-ylang er en eterisk olje som utvinnes fra blomstene, som samles inn tidlig om morgenen, da innholdet av eterisk olje er størst. Den eteriske oljen utvinnes fra blomstene ved vanndampdestillasjon. Ylang-ylang er en herlig eksotisk olje med svært blomsteraktig og søt duft. Den kommersielle produksjonen foregår hovedsakelig på Madagaskar, Komorene og på øya Reunion.
 
INNHOLDSSTOFFER
Den eteriske olje inneholder metylbenzoat, metylsalicylat, metylparacretol, benzylacetat, eugenol, geraniol, linalol og terpener, bl.a. pinen og cadinen.
 
URTENS EGENSKAPER OG VIRKNING
Avslappende, psykisk beroligende, søvndyssende, antidepressiv, betennelseshemmende, antiseptisk, euforisk, afrodisierende, potensfremmende, nervestyrkende, blodtrykkssenkende, stimulerende for blodomløpet og feberdempende.
 
URTEN KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER
Manglende potens, frigiditet, manglende selvtillit, høyt blodtrykk, høy puls, sjokk, angst, depresjon, stress, sinne, irritabilitet, søvnløshet, anspenthet, hjertebank, raskt åndedrett, hyperventilasjon og hudproblemer.
 
 
YLANG-YLANG

Ylang-ylang er et tre med nydelig duft, og kalles derfor ofte for "parfymetreet". Navnet ylang-ylang er filippinsk og betyr "blomstenes blomst", eller fra de malaysike ordene alang ilang, som betyr "blomster som flagrer i vinden". Foruten på Filippinene, vokser treet på Java, Sumatra, Komorene, Reunion og Madagaskar. De jasminduftende blomstene plukkes som pynt, blir båret som et afrodisiakum og brukes i duftputer i lintøyskapet. I Indonesia blir blomstene strødd ut i sengen til nygifte par. På Filippinene brukes de i hudkremer, ofte med en kokosnøttoljebase.

I viktoriatidens England var den eteriske oljen en ingrediens i det populære hårbehandlingsmiddelet makassarolje, som man mente stimulerte hårveksten. Ylang-ylang-olje er et duftstoff i mange orientalske og blomsterduftende parfymer.

Et tre kan produsere omkring 120 kg blomster hvert år, noe som gir 350 g eterisk olje. Oljen har forskjellige kvaliteter, den beste og mest velduftende kommer fra den første destillasjonsfasen.

Eterisk olje av ylang-ylang

Ylang-ylang har en beroligende virkning på nervesystemet og gir samtidig et avslappende velvære. Den er nyttig mot angst, depresjon, stress og anspenthet. Psykisk er oljen fin ved følelsesmessige eller fysiske problemer som har med manglende selvtillit å gjøre, og gir en avslappet holdning til problemer og vanskelige situasjoner. Oljen virker regulerende på adrenalinproduksjonen, og har derfor en beroligende effekt ved irritasjon, opphisselse, panikk, frykt og hysteri. Den virker også dempende på sinne og frustrasjon.

På huden virker oljen regulerende på talgproduksjonen og er derfor fin for både fet og tørr hud. Oljen bør alltid fortynnes godt, da den kan være ganske overveldende og forårsake hodepine eller kvalme hvis den overdoseres. Bare en dråpe eller to av ylang-ylang i en skål med baseolje er nok til en massasje.

Tidlig på 1900-tallet oppdaget man at ylang-ylang-oljen kunne være effektiv mot malaria, tyfus og tarminfeksjoner, og man registrerte at oljen har en beroligende virkning på hjertet. Ylang-ylang er derfor en viktig olje i behandlingen av høyt blodtrykk. Den bidrar til å senke blodtrykket, redusere unormalt raske hjerteslag og unormalt raskt åndedrett. Den har en beroligende virkning på hjertebank knyttet til angst og panikk. I behandling av kretsløpsforstyrrelser kan ylang-ylang blandes med andre egnede oljer og brukes i massasje og i badevannet. Best resultat får man imidlertid hvis man oppsøker en aromaterapeut og får terapeutisk massasje og råd om livsstil.

Ylang-ylang som afrodisiakum

Ylang-ylang er berømt som afrodisiakum, både for menn og kvinner. Den hjelper mannen til å bli mer intuitiv om hva kvinnen trenger, og kvinnen styrkes i sin kvinnelighet. Oljen frigjør hemninger og fordriver stress, samtidig som den virker seksuelt opphissende. Den kan være effektiv i en sensuell massasje og i en duftlampe.

Annen bruk av den eteriske oljen

Oljen er blitt brukt til å lindre kløen etter insektstikk. Innvortes har den blitt anvendt ved malaria og feber, men slik bruk må bare foregå under oppsyn av helsepersonell. Oljen brukes også som smaksstoff i næringsmiddelindustrien.

 
Advarsler, bivirkninger og kontraindikasjoner

Den eteriske oljen av ylang-ylang skal bare brukes utvortes, og ikke i for store mengder, da det kan føre til hodepine og kvalme. Konsentrert olje kan også irritere følsom hud, og det er best å ikke bruke den på betent hud eller hudområder med dermatitt. I små mengder regnes oljen for å være ugiftig. Den virker ikke irriterende og regnes heller ikke som allergifremkallende. Bruk den eteriske oljen innvortes bare under tilsyn av kvalifisert helsepersonell.

 
KILDER
Bown, Deni: The Royal Horticultural Society New Encyclopedia of Herbs & Their Uses. London, Dorling Kindersley 2002.
Chevallier, Andrew: Politikens bog om lægeplanter.  København K, Politikens Forlag A/S 1998.
Curtis, Susan: Aromaterapi.  Oslo, Hilt & Hansteen as / Bokklubben Energica 1998.
Hepburn, Bernie: Aromaapoteket.  Oslo, Hilt og Hansteen / Bokklubben Energica 1994.
Hlava, B.; F. Pospisil & F. Stary: Plantekosmetik.  Forlaget Lina 1987.
Lawless, Julia: The Illustrated Encyclopedia of Essential Oils.  Shaftesbury, Element Books 1995.
Rätsch, Christian: Plants of Love. Aphrodisiacs in History and a Guide to Their Identification.  Berkeley, Ten Speed Press 1997.
Salvesen, Anna & Finn Andersen: Aromaterapi - eteriska oljor för välbefinnande.  Artaromaförlaget AB Tredje utgåvan 2002.
Walters, Clare: Aromaterapi. En illustrert håndbok.  Köln, Könemann 2001.
 

VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten eller preparater hvor urten inngår.


© Urtekilden

Tekst og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden.

Denne siden ble sist endret 18.12.2017
Indeks norske navn
Indeks vitenskapelige navn