Urtekildens planteleksikon

Startside > Urtemedisin > Medisinplanter > KAMANI  

KAMANI
Calophyllum inophyllum
 
ANDRE NORSKE NAVN
Kamanu, tamanu.
 
VITENSKAPELIG NAVN / SYNONYMER
Calophyllum inophyllum L.
Calophyllum tacamahaca Willd.
 
NAVN PÅ ANDRE SPRÅK
ENGELSK:  Kamani tree, True kamani, Alexandrian laurel, Indian laurel, Beauty leaf.
SPANSK: Calofilum.
 
FAMILIE
Perikumfamilien (Clusiaceae).

BOTANISK BESKRIVELSE
Kamani er et alltidgrønt tre som blir 8-20 m høyt og som har en bred krone med uregelmessige greiner. Bladene er elliptiske og glinsende, 10-20 cm lange og 6-9 cm brede. Blomstene sitter i klaser på 4-15. De er hvite og duftende, og 8-14 mm i diameter. Trærne blomstrer hele året. Fruktene sitter i klaser. De er 2-5 cm i diameter, lysegrønne og kuleformede. Når fruktene modnes blir fruktskallet gult og seinere brunt og rynket. Frukter dannes normalt to ganger i året. Hver frukt inneholder et enkelt 2-4 cm stort frø, og det går 100-200 frø på ett kilo.
 
UTBREDELSE

Treet vokser primært langs kystene, og er hjemmehørende i et område som strekker seg fra Øst-Afrika, gjennom India og Sørøst-Asia til Filippinene og Taiwan. Sørover strekker utbredelsesområdet seg til Australia og gjennom det sørlige og østlige Polynesia. Arten har vært mye plantet i tropene, og har også naturalisert seg, for eksempel på Hawaii. Treet er hellig i noen polynesiske tradisjoner, og har vært plantet ved templer. Kamani er nevnt i gamle sanger på Hawaii, og ble plantet rundt altere i eldre tider. Treet er populært som prydtre i Stillehavsområdet, da det tolererer dårlige jordforhold, saltsprut og forurenset luft.

 
DROGER / ANVENDTE PLANTEDELER
En olje, som kalles tamanu, ekstraheres fra frøene til kamanitreet. Man kan få et utbytte på 5 kg olje fra 100 kg nøtter, som er den gjennomsnittlige årlige avlingen av et kamanitre. Nøttene høstes stort sett fra viltvoksende trær. De knekkes så kjernene frigjøres, og frøene må soltørkes på stativer i 1-2 måneder for at oljen skal dannes. Kjernene forandrer farge fra kremhvit til brun under denne prosessen. Alle nøtter som mugner blir kastet. Oljen blir så ekstrahert ved kaldpressing og filtrering. Tamanu-olje markedsføres gjennom ulike selskaper som selger urter og urteprodukter, også over internett. Kommersiell produksjon foregår på øyer i det sørlige Stillehavet.

Kamani er ikke nevnt i Urtelisten fra Statens legemiddelverk.

 
INNHOLDSSTOFFER
Oljen inneholder en unik fettsyre som kalles calophyllinsyre, og calophyllolid, et interessant antibiotisk lakton som fungerer som et ikkesteroid betennelseshemmende stoff. Videre finnes stigmasterol og omkring 7 % voks. Oljen inneholder tre klasser av lipider: 92 % nøytrale lipider, 6,4 % glykolipider og 1,6 % fosfolipider. Den inneholder også xanthoner av jacareubin som hemmer bakteriene Staphylococcus aureus, Staphylococcus typhimurium og Staphylococcus calophyllum. Andre komponenter i oljen er kumarinene calanolid A og costatolid. Stoffene calophyllolid og calophyllinsyre antas å være de viktigste med tanke på oljens medisinske virkning.
 
URTENS EGENSKAPER OG VIRKNING
Smertestillende, betennelseshemmende, antibiotisk, vevsoppbyggende, sårhelende, antinevralgisk. Bladene er beroligende ved hud- og øyenbetennelser.
 
URTEN KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER

I sitt naturlige utbredelsesområde har planten og oljen blitt brukt til behandling av ulike plager, de fleste relatert til hud, hår og hodebunn. Oljen er anvendbar ved eksem, psoriasis, urticaria (elveblest), bleieutslett, helvetesild, forbrenninger, skrammer, infiserte skader, verkesår, insektstikk, ansiktsnevralgier, leddbetennelser, hoftesmerter, revmatisme, betennelser i skjeden, oppsprukket hud, såre brystvorter, sprekker i endetarmsåpningen og forbrenningsskader av varme eller kjemiske stoffer.

Andre deler av planten brukes ved smerter, irriterte øyne, forbrenninger, brokk, sår, alvorlige skader og spedalskhet. 

 
OMTALE AV KAMANI

Litt om plantens vitenskapelige navn

Slektsnavnet Calophyllum kommer av calo, som betyr vakker og phyllum, som betyr blad. Ino i artsnavnet inophyllum betyr fiber. Med andre ord har planten fått sitt navn etter de vakre, fiberrike bladene.

Et treslag med mange bruksområder

Kamanitreet er verdsatt for sin skjønnhet, og brukes som et prydtre som gir skygge og ly for vinden i gater, parker og langs kystene. Trevirket er brukt til treskjæring, møbelproduksjon og båtbygging. Oljen som presses fra nøttene (kalles tamanu eller tamanu-olje) er tradisjonelt blitt anvendt både i medisin og kosmetikk. Oljen kan også brukes som ferniss på trearbeider.

De duftende blomstene brukes i blomsterkranser til pynt, og til parfyme. Treet er ansett som hellig på noen Stillehavsøyer. Siden treet kan motstå mye vind og saltsprut, har det vært brukt for å stabilisere grunnen ved kystene. Det kan til og med motstå tyfoner. De modne fruktene brennes for å skremme bort insekter. Olje som presses ut av frøene ble brukt som lampeolje av folkegrupper i Polynesia. Den kan også brukes til massasje og som hårolje, særlig når den tilsettes duftstoffer. Historisk ble oljen mye brukt til behandling av spedalskhet.

Tamanu-ojle

Tamanu-olje har blant befolkningen på Stillehavsøyene vært en viktig del av folkemedisinen ved en rekke hudplager, alt fra forbrenninger og skrubbsår til nevralgier. Polynesiske kvinner har brukt oljen for å få en frisk hud. Den er også anvendt på babyer med bleieutslett og andre hudplager. Franske forskere ble i 1930-årene interessert i oljen på grunn av dens sårhelende egenskaper. I litteraturen fra den gang kan man finne mange dokumenterte tilfeller som viser at oljen har terapeutisk virkning ved alvorlige hudplager.

Oljens terapeutiske egenskaper

De betennelseshemmende og smertestillende egenskapene til oljen gjør at den er fin ved hoftesmerter, revmatisme og helvetesild. Oljen er bakteriehemmende og ikkeirriterende på slimhinnene, og kan brukes til å behandle betennelser i skjeden, infiserte skader, eksem, psoriasis, oppsprukket hud, såre brystvorter, sprekker i endetarmsåpningen og forbrenningsskader av varme eller kjemiske stoffer. Tamanu-oljen har en forbløffende evne til å påskynde helingen av sår og veksten av nytt vev. Den spesielle anti-nevralgiske og vevsoppbyggende virkningen av kamani er ennå ikke skikkelig vitenskapelig forklart.

En fin olje for huden

Tamanu-oljen er en heller dyr og tyktflytende olje som gjerne kan halvblandes med kokosnøttolje eller andre tropiske oljer. Ved utvortes bruk er den verken giftig eller irriterende, og absorberes lett og fullstendig av huden. Med det samme den påføres, føles huden glatt og myk, uten å virke fet, og oljen gir huden en frisk glans. Kamani har en mild og behagelig duft, og er ideell å bruke i lotions, kremer, salver og andre kosmetiske produkter. Den kan greit blandes med eteriske oljer for å få en aromaterapieffekt i tillegg til den medisinske virkningen av selve oljen.

Annen medisinsk anvendelse av kamani

Også andre deler av kamani-planten enn oljen fra frøene har vært anvendt medisinsk. Et varmtvannsuttrekk av bladene har en beroligende virkning på huden og ved øyeinfeksjoner. Å ta et bad i 30 minutter der badevannet er tilsatt uttrekk av kamani har vist seg verdifull ved behandling av utslett, urticaria (elveblest) og eksem. Knuste unge blad i vann er brukt som et smertestillende middel og til øyenvask. Unge skudd er brukt sammen med andre planter både utvortes og innvortes ved forbrenninger, i tillegg til behandling av brokk. Et plaster av knuste friske frø fortynnet i sterilisert kokosnøttolje har vevsoppbyggende egenskaper og er brukt ved skabb, sår, hudsprekker, sår hos spedalske og forbrenninger. De pulveriserte frøene har vært brukt til å helbrede verkesår og alvorlige skader.

 
Advarsler, bivirkninger og kontraindikasjoner

Oljen kan brukes utvortes, men er angitt å være svakt giftig, og bør derfor ikke inntas. Ingen andre advarsler er funnet i tilknytning til bruk av tamanu-olje eller andre deler av kamani-planten.

 
LITTERATUR
Rose, Jeanne: 375 Essential Oils and Hydrosols. Berkeley, Frog, Ltd. North Atlantic Books 1999.
 
INTERNETTSIDER
http://www.traditionaltree.org/

http://en.wikipedia.org/wiki/Calophyllum_inophyllum

http://walk-in-the-light.blinks.net/carrier_oils.htm

http://www.jeannerose.net/articles/calophyllum.html

http://www.naturesgift.com/carrier_oils/calophyllum.htm
 

VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten eller preparater hvor urten inngår.


© Urtekilden

Tekst og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden.

Indeks norske navn
Indeks vitenskapelige navn
 
 
Denne siden ble sist endret 24.03.2016