TINDVED
Hippophae rhamnoides
Ingrediens i

produkter

Tindved er en løvfellende busk eller lite tre som blir inntil 5 m høyt. I Norge finnes tindved viltvoksende hovedsakelig rundt Trondheimsfjorden, og spredt videre nordover til Ibestad i Troms. Buskene vokser primært på havstrand, men kan også forekomme i rasmark. De kan dyrkes som prydbusker, eller kommersielt for utnyttelse av de verdifulle fruktene. Den eneste praktiske nytteverdien man her i landet har hatt av trevirket fra tindvedbuskene, er som rivetinder (derav navnet tindved).

Det er på grunn av de verdifulle bærene at tindveden i de seinere årene har fått ny aktualitet som medisinplante. De oransje tindvedbærene er spesielt rike på vitamin C, og kan brukes som et styrkemiddel ved vitaminmangel, generell svekkelse, redusert motstandskraft mot infeksjonssykdommer og som et næringsmiddel under rekonvalesens. Frisk presset saft fra tindvedbær kan brukes som beskyttelse mot infeksjoner i luftveiene, som forkjølelse og influensa. I tillegg til vitamin C, inneholder bærene også vannløselig vitamin B og det fettløselige vitamin A.

En olje av høy medisinsk kvalitet lages av fruktkjøttet og frøene. Den kan brukes innvortes til behandling av hjerteforstyrrelser og sykdommer i mage og tarmsystemet, bl.a. tarmkreft. Brukt utvortes har oljen bakteriedrepende egenskaper, samtidig som den øker blodsirkulasjonen i huden. Derfor er det særlig effektivt å bruke oljen for å hele forbrenninger, eksem og stråleskader. En studie utført ved universitetet i Åbo i Finland viste meget gode resultater ved anvendelse av tindvedolje på atopisk eksem. Tindved er ofte en ingrediens i mange vitaminrike medikamenter og kosmetiske produkter som ansiktskremer og tannkremer.

Tindvedoljen ligner mye på vårt eget hudfett og man mener at det er det høye innholdet av umettede fettsyrer (bl.a. omega-7 fettsyre), palmitoleinsyre, provitamin A og vitamin E som gir den gode effekten på huden. Omega-7 fettsyre kan kroppen produsere selv, og det finnes mest av den i hud og slimhinner. Mengden av denne fettsyren synes imidlertid å avta med alderen og på grunn av ytre faktorer som stress og dårlig kosthold. Lite omega-7 fettsyre kan være en medvirkende årsak til at hud og slimhinner blir tørre. I tillegg til omega-7 inneholder tindvedoljen også omega-3, omega-6 og omega-9 fettsyrer.

 

Tindved brukes i følgende Purity Herbs produkt:
1104 Rosenkrem.

Monografi om tindved

Tilbake til ingrediensoversikten

©  Urtekilden, Fagerhaug, 7340 Oppdal.   Tlf. 72 42 46 72.