SITRONGRESS
Cymbopogon citratus (= Andropogon citratus)
Ingrediens i

produkter

Planteslekta Cymbopogon inneholder 56 arter av for det meste flerårige gress, og er utbredt i tropiske og varme tempererte områder i Asia og Europa. Det spesielle med plantene i denne slekta er at bladene dufter. Mange av artene har et høyt innhold av eteriske oljer som består av en stor andel citral (som har sitronduft) og geraniol (som dufter som rose). I de områdene hvor sitrongress dyrkes, blir planter høstet opptil fire ganger i året.

Sitrongress inneholder ikke sitronsyre, og kan derfor brukes i matretter som skal smake sitron uten å være syrlige. Urten er mye brukt i matlaging i Sørøst-Asia, og da er det den innerste hvite delen av de oppsvulmede bladstilkene som benyttes. Denne delen finhakkes og kokes eller stekes sammen med varm mat. Man kan bruke sitrongress for eksempel til fisk og skalldyr, i salater, supper, småretter, eller andre retter der man ellers ville brukt sitron.

Medisinsk brukes sitrongress brukes først og fremst som en fordøyelsesfremmende te. Det er et mildt astringerende middel som virker avslappende på muskler i mage og tarm, lindrer smerter fra magekrampe og reduserer gassdannelsen i mage og tarmer. Både mennesker og dyr har nytte av plantens insektavskrekkende egenskap, og mange steder brukes urten som et middel mot mygg og fluer. Den er også parasittbekjempende, og kan drepe lus, skabb og midd.

Den eteriske oljen, som utvinnes fra gresset ved dampdestillasjon, dufter som grønn sitron. Oljen har sitronens forfriskende og antiseptiske egenskaper, men er mer varmende enn sitronoljen. Sitrongress virker styrkende på vev, slik som muskler og hud, og er bra ved trette muskler, slapp og trett hud med åpne porer, samt ved svetting. Den kan også brukes ved fet hud og akner.

Sitrongressolje har en styrkende, bakteriedrepende og astringerende virkning på huden. Den kan brukes mot tilstoppende porer og akner, og kan tilsettes et ansiktsdampbad for å dyprense huden. Den stimulerer også blodtilførselen til huden, og kan brukes ved kroniske revmatiske plager, lumbago og forstuvinger. De styrkende egenskapene til sitrongressolje gjør den fin ved dårlig muskelstyrke og slapp hud som er forårsaket av sterkt vekttap. Oljen bidrar til å fjerne urinsyre, den virker styrkende og bedrer blodomløpet i støle og verkende muskler. Den er derfor en utmerket bestanddel i oljeblandinger som brukes i forbindelse med idrett. Blandet i en baseolje er den fin til massasje både før treningsøkten og mot verkende muskler eller muskelforstrekninger etter idrettsutøvelse. Sitrongressoljen må fortynnes godt, og bør ikke brukes i sterkere konsentrasjon enn 2% når den anvendes i massasjeoljer. Oljen kan ellers være til hjelp ved fotsopp og andre sopplidelser, og den kan virke lindrende ved åreknuter og frostknuter.

Eterisk olje av sitrongress er også et mildt antidepressivt middel, og virker lindrende ved stress, nervøs utmattelse og apati. Oljen gir godt humør, og da den er stimulerende, oppkvikkende og energigivende kan den virke godt som en igangsetter. Den stimulerer det parasympatiske nervesystemet og er et godt styrkemiddel etter sykdom.

Det er rapportert at den eteriske oljen har antioksidantegenskaper. Oljen brukes i kremer, lotions, såper, vaskemidler, kosmetikk og parfymer i konsentrasjoner opp til 0,7%, og anvendes også som smaksstoff i mange typer matvarer og drikker.

 

Eterisk olje av sitrongress brukes i følgende Purity Herbs produkter:
1202 Haikrem, 1203 Spesialsalve for hester og menn, 1311 Fotkrem, 1401 Muskelolje, 1503 Barnekrem, 1701 Secret of Love.

Monografi om sitrongress

Tilbake til ingrediensoversikten

©  Urtekilden, Fagerhaug, 7340 Oppdal.   Tlf. 72 42 46 72.