|
I Purity Herbs produkter
anvendes rosmarin både i form av ekstrakt og eterisk olje.
Rosmarin
brukes som krydder i matlagingen, som medisin og som duft og virkestoff i
kosmetikk og hudpleieprodukter. Romerne kalte planten ros marinus,
som oversatt til norsk betyr ”havets dugg”, og viser til det
dugglignende utseendet på de lyseblå blomstene når planten ses på litt
avstand.
Som
krydder i matlagingen virker rosmarin i små mengder appetittstimulerende,
galledrivende og krampeløsende på mage og tarm. Urten passer særlig
godt til fete matretter, og kan anvendes i mange forskjellige
krydderblandinger. Friske skudd kan anvendes i eddik, vin eller olivenolje
for å gi rosmarinsmak til sauser og marinader. Brukt som te har urten i
tillegg til sin fordøyelsesfremmende virkning også en urindrivende og
krampeløsende effekt, den styrker hjertet og kapillærårenes vegger og høyner
et lavt blodtrykk. Rosmarinte kan også brukes til å bade betente og
vanskelig helende sår, men te til utvortes bruk må gjerne være noe
sterkere enn den som skal drikkes.
En
eterisk olje av rosmarin utvinnes ved dampdestillasjon av blomstertoppene
og bladene. Selv om rosmarin nå dyrkes over hele verden, blir det meste
av oljen produsert i Marokko, Frankrike og Spania. Oljen har en sterk,
litt kamferaktig, varm, ren og forfriskende duft, og er kjent for sin
sterkt antiseptiske og stimulerende effekt. Den har også en svakt bedøvende
og regulerende virkning på både kropp og psyke. Psykisk har
rosmarinoljen både en oppkvikkende og antidepressiv virkning. Den fremmer
en god hukommelse, øker selvtilliten og er fin ved overdreven
tankevirksomhet, eller hvis man tviler på sine handlinger.
Rosmarinoljen
er gunstig for dem som lider av kroniske lungelidelser. Med sin
antiseptiske og styrkende virkning kan den brukes for å behandle forkjølelse,
influensa og hoste. Den er en av de viktigste giftrensende oljene, og kan
gjerne kombineres med lavendel og einer som en massasjeolje for å rense
lymfesystemet. Det kan bidra til å reduserer væskeansamlinger i kroppen,
lindre cellulitt og åreknuter.
Rosmarin
virker svakt smertestillende uten å virke sløvende. Urten kan derfor
brukes ved forstuvinger, forstrekninger, revmatiske lidelser og leddgikt,
og inngår ofte i linimenter mot gikt. Rosmarinolje virker menstruasjonsøkende,
men bidrar også til å lindre menstruasjonssmerter og normalisere
menstruasjonssyklusen. Med sin antiseptiske, krampeløsende og
luftdrivende virkning kan rosmarinoljen også være bra ved fordøyelsesplager
som forstoppelse, kolikk, mye tarmgass, mage- og tarmkatarrer og generelle
magesmerter. Oljen stimulerer leveren og galleblæren.
Brukt
i hudpleiemidler virker rosmarinolje rensende og stimulerende. Ved uren
hud, eller moden hud som samtidig er trett og blek, kan en liten mengde
rosmarin være til hjelp. Oljen benyttes også som tilsetning til
muskelbalsam og massasjeoljer hvor den har en fin virkning på stive og ømme
muskler. Rosmarin har tradisjonelt vært viktig for behandling av hår- og
hodebunnsproblemer, og har ry for å gjøre grått hår mørkere. Urten
motvirker flassdannelse og hårtap, og er et parasittmiddel som kan fjerne
lus og skabb. Rosmarin brukes derfor mye i hårprodukter som sjampoer og
skyllevann. Rosmarin var en av de opprinnelige ingrediensene i eau de
cologne.
Rosmarin
inneholder omkring et dusin forskjellige antioksidanter som er i stand til
å uskadeliggjøre frie radikaler. Antioksidantene bidrar til å forsinke
aldringsprosessene i huden. Urten inneholder også stoffer som kan være nyttige
mot grå stær.
Bortsett
fra i kulinariske mengder og i sterke fortynninger bør ikke rosmarinolje
brukes under svangerskap eller hvis man har høyt blodtrykk. Når den er
fortynnet regnes ikke oljen for å være giftig, og den er heller ikke
irriterende eller sensibiliserende.
|