KORNBLOM
Centaurea cyanus
Ingrediens i

produkter

Kornblom var opprinnelig viltvoksende rundt Middelhavet, men har gjennom århundrene spredt seg til mange andre strøk av verden. Tidligere var kornblom et vanlig ugras i kornåkrer, også i Norge, men med våre dagers ugrasbekjempelse er urten nå sjelden å finne viltvoksende. Kornblom har vanligvis asurblå blomsterkorger, men i hager dyrkes av og til hvite og rosa kultivarer som sommerblomster.

Slektsnavnet Centaurea tror man er gitt planten fordi den, i følge en gresk legende, leget en skade i foten på Kheiron, som var en kentaur, altså halvt menneske og halvt hest. Artsnavnet cyanus betyr blå. Det isolerte blå fargestoffet er bestandig og brukes i farmasøytisk industri for å gi farge til enkelte medisiner og kosmetiske preparater. På grunn av den lysende blå fargen trodde man før at blomsten hadde gunstig innvirkning på synet, særlig hos blåøyde personer. Vannuttrekk av blomsterkorgene ble derfor brukt som et øyevaskemiddel ved øyenbetennelser, og ved rødhet og tretthet i øynene. I Frankrike kalles kornblom for casselunette, "kaster brillene", og brukes fremdeles en del som øyemedisin. Det er imidlertid delte meninger om den er virksom eller ikke.

Blomstene, som er den delen av planten som har vært mest brukt som medisin, inneholder organiske pigmenter (anthocyaniner), et glykosid (cichoriin), saponiner, slim og garvestoffer. Disse stoffene gir kornblom svakt urindrivende, astringerende, betennelsesdempende og styrkende egenskaper. I urtemedisinen brukes blomstene primært som urtete, gjerne blandet med andre urter, mot plager i fordøyelsessystemet. Kornblom virker muligens understøttende på leverfunksjonen og kan bidra til å øke motstandskraften mot infeksjoner.

Utvortes brukes kornblom i badeprodukter og kompresser for behandling av munnsår, skrubbsår og andre hudplager. Kompresser med bladene av kornblom kan virke lindrende ved revmatiske plager. Frøene kan brukes som et mildt avføringsmiddel for barn. Ekstrakter av kornblom tilsettes enkelte ganger i hårsjampoer og rensemjølk, og har altså vært en del i bruk som øyenvask.

Tørkede blomster av kornblom beholder fargen godt, og kan tilføre teblandinger og potpurier en vakker farge. De friske blå blomsterkronene er spiselige og kan gi et fint innslag av blått i en salatbolle.

 

Ekstrakt av kornblom brukes i følgende Purity Herbs produkter:
1131 Ansiktsvann, 1132 Rensemjølk.

Monografi om kornblom

Tilbake til ingrediensoversikten

©  Urtekilden, Fagerhaug, 7340 Oppdal.   Tlf. 72 42 46 72.