KAMANI (TAMANU)
Calophyllum inophyllum
Ingrediens i

produkter

Kamanitreet er viltvoksende i tropiske områder fra Afrika til India, Australia og mange Stillehavsøyer. Treet er verdsatt for sin skjønnhet, og brukes som et prydtre som gir skygge og ly for vinden i gater, parker og langs kystene. Trevirket er brukt til treskjæring, møbelproduksjon og båtbygging. Oljen som presses fra nøttene (kalles tamanu eller tamanu-olje) er tradisjonelt blitt anvendt både i medisin og kosmetikk. Oljen kan også brukes som ferniss på trearbeider. Historisk ble oljen mye brukt til behandling av spedalskhet.

Tamanu-olje har blant befolkningen på Stillehavsøyene vært en viktig del av folkemedisinen ved en rekke hudplager, alt fra forbrenninger og skrubbsår til nevralgier. Polynesiske kvinner har brukt oljen for å få en frisk hud. Den er også anvendt på babyer med bleieutslett og andre hudplager.

De betennelseshemmende og smertestillende egenskapene til oljen gjør at den er fin ved hoftesmerter, revmatisme og helvetesild. Oljen er bakteriehemmende og ikkeirriterende på slimhinnene, og kan brukes til å behandle betennelser i skjeden, infiserte skader, eksem, psoriasis, oppsprukket hud, såre brystvorter, sprekker i endetarmsåpningen og forbrenningsskader av varme eller kjemiske stoffer. Tamanu-oljen har en forbløffende evne til å påskynde helingen av sår og veksten av nytt vev.

Tamanu-oljen er en heller dyr og tyktflytende olje som gjerne kan halvblandes med kokosnøttolje eller andre tropiske oljer. Den er verken giftig eller irriterende og absorberes lett og fullstendig av huden. Med det samme den påføres, føles huden glatt og myk, uten å virke fet, og oljen gir huden en frisk glans. Kamani har en mild og behagelig duft og er ideell å bruke i lotions, kremer, salver og andre kosmetiske produkter. Den kan greit blandes med eteriske oljer for å få en aromaterapieffekt i tillegg til den medisinske virkningen av selve oljen.

 

Tamanu-olje brukes i følgende Purity Herbs produkter:
1104 Rosenkrem.

Monografi om kamani (tamanu)

Tilbake til ingrediensoversikten

©  Urtekilden, Fagerhaug, 7340 Oppdal.   Tlf. 72 42 46 72.