COPAIBA
Copaifera spp.
Ingrediens i

produkter

Folkemedisinsk har copaiba vært brukt i Amazonas-området lenge før planten ble kjent i Vesten. Utvortes har den vært anvendt som et sårhelende middel, for å stanse blødninger, mot hudsår, psoriasis og for å behandle gonoré. Medisinmenn i Amazonas bruker i våre dager copaiba mot alle typer smerter, hudplager, insektstikk, og for å kjøle ned betennelser.

I det brasilianske medisinske systemet brukes oleoresinen som utvinnes fra trær i Copaifera-slekta (copaiba-balsam) innvortes som et kraftig antiseptisk og slimløsende middel for plager i luftveiene, som bronkitt og bihulebetennelse. Videre som et betennelseshemmende og antiseptisk middel for urinveiene ved blærekatarr, blære- og nyrebetennelser. Utvortes anvendes resinet ved alle typer hudproblemer. I Brasil selges copaiba-resin i gelatinkapsler i butikker og på apotek, og anbefales ved alle former for innvortes betennelser, magesår og kreft. En av de mest populære folkemedisinske anvendelsene i Brasil er som et antiseptisk gurglevann ved sår hals og betente mandler (15 dråper resin i varmt vann).

Copaiba-resin ble innført i europeisk medisin i 1625, og har siden vært brukt til behandling av kronisk blærekatarr, bronkitt, kronisk diaré, og som et utvortes middel mot hemoroider. Resinet irriterer slimhinnene i luftveiene og gjør det lettere å hoste opp slim.

Mye av den kliniske forskningen som til nå er utført omkring copaiba har bekreftet den tradisjonelle bruken av resinet. I 2002 fant brasilianske forskere i dysestudier at urten var svært effektiv som en sårheler når den ble brukt utvortes. Også den betennelsesdempende virkningen både utvortes og innvortes er blitt bekreftet ved dyreforsøk. I urtemedisinen brukes copaiba innvortes bare i svært små doser, vanligvis 5-15 dråper 1-3 ganger daglig. I store doser er copaiba dokumentert å fremkalle kvalme, oppkast, feber og meslingelignende utslett.

Copaiba-resin anvendes som et tilsetningsstoff i næringsmidler og brukes i små mengder som smakstilsetning til mat og drikker. Det er også anvendt som duftkomponent og fiksativ i parfymer og kosmetiske preparater (såper, skumbad, kremer og lotioner) som skal ha krydderaktig eller treaktig duft. I slike preparater har resinet har også en medisinsk virkning da det har antibakterielle, betennelseshemmende og mykgjørende egenskaper.

 

Copaiba-resin brukes i følgende Purity Herbs produkt:
1203 Spesialsalve for hester og menn.

Monografi om copaiba

Tilbake til ingrediensoversikten

©  Urtekilden, Fagerhaug, 7340 Oppdal.   Tlf. 72 42 46 72.