Bildegalleri medisinplanter
Medisin-, krydder- og matplanter fotografert av Rolv Hjelmstad

Startside > Bilder > Medisinplanter > Åkersnelle / Kjerringrokk  

Åkersnelle / Kjerringrokk
Equisetum arvense
 Sporebærende vårstengler av åkersnelle. Disse brukes ikke som urtemedisin.
Sommerstengler av åkersnelle
Et tett bestand av åkersnelle
Et stort bestand av åkersnelle
Tørket urt av åkersnelle / kjerringrokk
De viltvoksende snelleartene i Norge kan være vanskelige å skille fra hverandre. Her vises de fire artene som ofte forveksles. 1. Åkersnelle/kjerringrokk (Equisetum arvense), 2. Engsnelle (Equisetum pratense), 3. Myrsnelle (Equisetum palustre) og 4. Skogsnelle (Equisetum sylvaticum). Det er bare åkersnelle som bør brukes som medisin.
De to snelleartene som oftest forveksles, er åkersnelle (til venstre) og engsnelle (til høyre). Hos åkersnelle er greinene robuste og peker skrått oppover. Hos engsnelle er greinene tynnere og mykere, og står rett ut eller henger litt nedover. (Hos skogsnelle har greinene sidegreiner, noe som gjør at den lett skilles fra disse to artene).
En annen skillekarakter mellom åkersnelle og engsnelle er at hos åkersnelle (planten til venstre) er nederste leddet på greinene lengre enn kransen på hovedskuddet, mens det hos engsnelle (planten til høyre) er like langt eller noe kortere enn kransen på hovedskuddet.
Her vokser åkersnelle og engsnelle sammen. Engsnelleplantene har tynnere og noe hengende greiner, mens greinene på åkersnelle peker skrått oppover.
Åkersnelle (til venstre) og myrsnelle (til høyre) er også lett å forveksle. Her er det viktig at man ikke tar feil, da myrsnelle anses som temmelig giftig.
Hos myrsnelle (Equisetum palustre) er det nederste leddet på greinene mye kortere enn kransen på hovedskuddet. Ofte har greinene også ulik lengde. Myrsnelle vokser helst på myr og i veigrøfter.
Denne illustrasjonen av åkersnelle er hentet fra Unsere Heilplanzen in Neuer Wertung und Geltung. Zürich 1941
Sommerstengelen av åkersnelle (kjerringrokk) inneholder kiselsyre som er delvis vannløselig, og avkok brukes ved sykdommer i nyrene og urinveiene, samt ved vannansamlinger i kroppen (ødemer). Åkersnelle er også svært astringerende og kan være et fint blodstillende og sårhelende middel. Innholdsstoffene i åkersnelle fremskynder helingen av bindevev og øker dets styrke og elastisitet, samtidig som de har en styrkende virkning på hud og hår. Derfor brukes urten mye i urtebaserte skjønnhetsprodukter og hårsjampoer. Mange anvender dessuten urtete av åkersnelle som et generelt fordøyelsesfremmende middel.
Faktaside om åkersnelle

Bildeoversikt medisinplanter


Foto ©:  Rolv Hjelmstad

OBS!  Bildene må ikke kopieres, lastes ned, eller publiseres andre steder uten skriftlig tillatelse fra fotografen.
ATTENTION!  Images may not be copied, downloaded, or used in any way without a written permission of the photographer.