Bildegalleri medisinplanter
Medisin-, krydder- og matplanter fotografert av Rolv Hjelmstad

Startside > Bilder > Medisinplanter > Jordnøtt  

Jordnøtt
Conopodium majus
Bildet viser grunnbladene til jordnøttplanter tidlig på våren.
De spiselige rotknollene til jordnøtt.

Jordnøtt er en flerårig skjermplante med en rund og knudrete rotknoll som sitter 10 cm eller dypere nede i jorda. I Norge finnes jordnøtt på slåtteeng og beitemark langs kysten fra Sørlandet til Trøndelag (med noen få forekomster i Nordland), men arten mangler i de østlige delene av landet. Rotknollen er på størrelse med en stor hasselnøtt eller større, og har en mild, nøtte- eller mandelaktig smak og konsistens. Under første verdenskrig var det vanskelig å få kjøpt mandler i Bergen og da brukte man jordnøtter som erstatning både ved baking og ellers. Jordnøttene kan tørkes, men ble tidligere helst spist friske av barn som på vår- og forsommerdager hadde stor glede av å grave opp disse knollene. Etter at man har skrelt bort det brune skallet på knollene, kan de skjæres i skiver og stekes lett i smør, eller brukes i salat som et smakfullt garnityr. Knollene, som er spesielt rike på stivelse, kan også kokes, men det lar seg vanskelig gjøre å samle nok av dem til at de kan utgjøre et næringstilskudd av betydning. Det beste er derfor å spise de friske knollene som snacks. Det er ingen urtemedisinske tradisjoner knyttet til jordnøtt.

 

Bildeoversikt medisinplanter


Foto ©:  Rolv Hjelmstad

OBS!  Bildene må ikke kopieres, lastes ned, eller publiseres andre steder uten skriftlig tillatelse fra fotografen.
ATTENTION!  Images may not be copied, downloaded, or used in any way without a written permission of the photographer.