Bildegalleri medisinplanter
Medisin-, krydder- og matplanter fotografert av Rolv Hjelmstad

Startside > Bilder > Medisinplanter > Estragon  

Estragon
Artemisia dracunculus
Man skiller mellom to sorter estragon: Fransk estragon (Artemisia dracunculus ‘Sativa’) og russisk estragon (Artemisia dracunculus 'Inodora'). Noen ganger blir disse typene definert som egne arter og da har russisk estragon fått det vitenskapelige navnet Artemisia dracunculoides. Det er utseendemessig vanskelig å skille disse to typene, men duft og smak er forskjellig og det er bare fransk estragon som har verdi som krydderurt. Det er vanligvis bare russisk estragon som blomstrer i Norge (de to nederste bildene).

Fransk estragon har en mild smak av anis med et hint av lakris, og regnes for å være et finere krydder enn russisk estragon, som har mindre og dårligere smak. Som krydderurt anvendes bladene, friske eller tørket. De kan brukes i dressinger, sauser, supper, omeletter, sennep og eddik. Alene er estragon god i sauser, salater, egg- og fiskeretter. Ellers kjenner vi estragon fra sauser som béarnaise, hollandaise og tartar. Selv om estragon hovedsakelig brukes for å smaksette mat, blir urten enkelte ganger også brukt medisinsk, bl.a. for å stimulere appetitten, motvirker dårlig fordøyelse, luftplager og hikke, og som et generelt helsebringende middel. I tillegg virker estragon vanndrivende, avførende og svakt menstruasjonsregulerende, og en te av urten kan drikkes ved nyreplager, vatersott, revmatiske ledd og forsinket menstruasjon.

Faktaside om estragon

Bildeoversikt medisinplanter

Foto ©:  Rolv Hjelmstad

OBS!  Bildene må ikke kopieres, lastes ned, eller publiseres andre steder uten skriftlig tillatelse fra fotografen.
ATTENTION!  Images may not be copied, downloaded, or used in any way without a written permission of the photographer.