Bildegalleri medisinplanter
Medisin-, krydder- og matplanter fotografert av Rolv Hjelmstad

Startside > Bilder > Medisinplanter > Kvann  

Kvann
Angelica archangelica
Vårens første kvannblad.
De seks øverste bildene viser fjellkvann (Angelica archangelica ssp. archangelica). Det er denne underarten som brukes mest i urtemedisinen.
De tre bildene over viser strandkvann (Angelica archangelica ssp. litorialis), en underart som sjelden brukes kulinarisk eller til medisin, da den har en mye skarpere og dårligere smak enn fjellkvann.
To arter som ofte forveksles er kvann (Angelica archangelica) og sløke (Angelica sylvestris). På bildet over vises blad av fjellkvann til venstre og sløke til høyre. Småbladene hos kvann er grovt sagtannete, mens de hos sløke fint sagtannete. Bladene til kvann er større enn hos sløke (selv om størrelsesforskjellen ofte ikke så stor som det bildet gir inntrykk av). Bladskaftet hos sløke har ei dyp renne på oversida, mens denne renna er ubetydelig hos kvann. Blomsterstandene hos kvann og sløke er også forskjellige. Hos kvann er den nesten rund med gulgrønne blomster, mens sløke har en skjerm som er mer eller mindre flat på undersida og med hvite blomster. Se bilder av sløke.
Illustrasjonen er hentet fra Eugen Fischer: Unsere Heilplanzen in Neuer Wertung und Geltung. Zürich 1941
Denne illustrasjonen av kvann er hentet fra Köhler's Medizinal-Pflanzen
   
Kvann avbildet på frimerker
Kvann er en varmende og styrkende urt som kan brukes ved en lang rekke sykdommer og lidelser. Det er primært plager knyttet til fordøyelsessystemet som kan bedres med kvann. Urten kan også være nyttig ved dårlig blodomløp, da blodstrømmen til kroppens periferi økes. Ved å forbedre blodomløpet og stimulere opphosting av slim, gir plantens varmende og styrkende egenskaper også lindring ved bronkitt, astma og svekkelsestilstander i brystet. Som varmt uttrekk virker kvann svettedrivende og lindrer forkjølelser.
Faktaside om kvann

Bildeoversikt medisinplanter


Foto ©:  Rolv Hjelmstad

OBS!  Bildene må ikke kopieres, lastes ned, eller publiseres andre steder uten skriftlig tillatelse fra fotografen.
ATTENTION!  Images may not be copied, downloaded, or used in any way without a written permission of the photographer.